Ogród - mój azyl - JolantaG cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witaj Jolu, koloro, kwitnąco i pachnąco -
hosty dla ślimaków to chyba rarytas, obym się myliła ale takie mam doswiadczenie.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

GENIU ,moje liliowce rozpoczynają właśnie kwitnienie .Na razie nie będę ich pokazywała ,bo żaden nie kwitnie tak jak powinien .Może te następne będą się zgadzały .
TARO ,ja mam chyba jakieś inne ślimaki ,bo moje nie lubią host .
Troszkę się zeźliłam jak zobaczyłam kwitnące liliowce.Wprawdzie są śliczne ,ale nie takie jak na fotkach .Zupełnie inne .Na razie kwitnie kilka gratisków z ,,cebul,, ,więc te mogą się nie zgadzać .Jutro ,a może pojutrze zaczną kwitnąć te za które płaciłam .Już się martwię ,czy będą takie za jakie zapłaciłam . :(
Na poprawę humorku pojechałam do ogrodniczego . :wink:
Kupiłam Perovskie ,bo moja okazała się kocimiętką ,firletkę ,trojeść ,sadziec ,kuklik,przymiotno i milina .
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kupiłam jeszcze Milina ,ale zapomniałam mu zrobić fotkę .
A teraz jeszcze coś pięknego i pachnącego .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbliża się weekend ,więc może przyda się kalendarz biodynamiczny .

Obrazek

http://ww6.tvp.pl/4915,20090630916683.strona
x-d-a

Post »

Joluś, w końcu będziesz miała swoja wymarzona perovskię. Ja gdzieś wyczytałam, że ona pięknie rośnie i wygląda w towarzystwie róż. Może to jakaś podpowiedż dla Ciebie?
Nie martw się, moje liliowce też jeszcze nie kwitną, ale maja piękne pąki. Więc uzbrajamy się w cierpliwość i czekamy...
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

JolantaGraj pisze: W ,,cebulach ,,kupowałam nie wiele roślin cebulowych.Tylko ismenę i pustynnik .Z pierwszej jestem zadowolona,bo cebula olbrzymia,ale pustynnik troszkę przygnity.Nic z niego nie wyrosło .
Jolu - może pustynnikowi nie posłużyła gleba? U mnie też nic nie wyszło (źródło pochodzenia inne), pomimo, że solidnie dosypałam piasku i torfu dla rozluźnienia mojej gliny... Kapryśna bestia, ot co.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Jolu, ja mam pierwszego liliowca z tegorocznych i się zgadza, ale ja kupowałam w HOSTAZACHRADA, u nich się raczej wszystko zgadza.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Droga Jolciu!!!, tak sobie przegladam różne ogrody i bardzo często widzę Ciebie. Zastanawiam się, jakim cudem się Tobie udaje mieć tak dużo czasu, aby je zwiedzać i równocześnie prowadzić swoje hobby-czyli ogród. Piękne zakupy zrobiłaś. Czy ta biała lilia jest sw. Antoniego, czy azjatycka? Ale wsztskie są przepiękne. Pozdrawiam serdecznie, stasia ;:47
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepraszam za błędy. Te: ą,ę,ł..... doprowadzą mnie do szału..... ;:14
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dala pisze:Joluś, w końcu będziesz miała swoja wymarzona perovskię. Ja gdzieś wyczytałam, że ona pięknie rośnie i wygląda w towarzystwie róż. Może to jakaś podpowiedż dla Ciebie?
Nie martw się, moje liliowce też jeszcze nie kwitną, ale maja piękne pąki. Więc uzbrajamy się w cierpliwość i czekamy...
DALU ,ja już swoją Perovskie posadziłam .Zdjęcia robiłam dopiero po posadzeniu,bo aparat mi padł.Wśród róż nie miała bym dla niej już miejsca ,bo tam straszna ciasnota . :wink:
Aska pisze:
JolantaGraj pisze: W ,,cebulach ,,kupowałam nie wiele roślin cebulowych.Tylko ismenę i pustynnik .Z pierwszej jestem zadowolona,bo cebula olbrzymia,ale pustynnik troszkę przygnity.Nic z niego nie wyrosło .
Jolu - może pustynnikowi nie posłużyła gleba? U mnie też nic nie wyszło (źródło pochodzenia inne), pomimo, że solidnie dosypałam piasku i torfu dla rozluźnienia mojej gliny... Kapryśna bestia, ot co.
Mój pustynnik już był trochę podgnity ,jak go dostałam .Drugiego kupiłam w sklepie ,ale z żadnego nic nie wyszło .Miałam je w donicach ,w domu .Może za obficie podlewałam . :(
iga23 pisze:Witaj Jolu, ja mam pierwszego liliowca z tegorocznych i się zgadza, ale ja kupowałam w HOSTAZACHRADA, u nich się raczej wszystko zgadza.
Firma ,w której robiłaś zakupy ,widocznie solidniejsza .Następnym razem może i ja tam zamówię . :wink:
stasia109 pisze:Droga Jolciu!!!, tak sobie przegladam różne ogrody i bardzo często widzę Ciebie. Zastanawiam się, jakim cudem się Tobie udaje mieć tak dużo czasu, aby je zwiedzać i równocześnie prowadzić swoje hobby-czyli ogród. Piękne zakupy zrobiłaś. Czy ta biała lilia jest sw. Antoniego, czy azjatycka? Ale wsztskie są przepiękne. Pozdrawiam serdecznie, stasia ;:47
Ta biała lilia ,a właściwie biało różowa ,to lilia trąbkowa Triumfator .Nie mam za wiele czasu dla forum .Wpadam tutaj w między czasie ,gdy popijam kawkę ,lub w trakcie gotowania obiadku ,lub wieczorem ,gdy jestem już padnięta .Mam swoje ulubione ogrody do których wpadam ,gdy nie mam zaległości ,to wystarczy dosłownie chwilka aby prześledzić co nowego u kogo .Gorzej jest ,gdy kilka dni nie odwiedzam forum,wtedy nie jestem w stanie nadrobić zaległości .STASIU ,ty jesteś od nie dawna na forum i oczywistością jest ,że nie możesz być wszędzie ,bo to za dużo do czytania i oglądania .Zimą będzie więcej czasu i wtedy będzie można zajrzeć do wszystkich.
ŻYCZĘ WSZYSTKIM MIŁEGO WIECZORU
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Firletka "Molten Lava" ma piękne kolorki, będę szukać :)
Zaczyna kwitnąć mi lilia królewka, może kiedyś skuszę się na inne trąbki :)
na razie wyczekuję na kwiaty l. henryi i African Queen...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MariaTeresa pisze:Firletka "Molten Lava" ma piękne kolorki, będę szukać :)
Zaczyna kwitnąć mi lilia królewka, może kiedyś skuszę się na inne trąbki :)
na razie wyczekuję na kwiaty l. henryi i African Queen...
Ta firletka jest ozdobna nie tylko z kwiatów ,ale listki też ma piękne .Jest to jakaś niska odmiana ,bo nie rośnie w górę ,tylko raczej się pokłada .Też czekam na pozostałe lilie no i oczywiście liliowce. :wink:
Dzisiaj zakwitł mi liliowiec ARCTIC SNOW .Ma ogromne kwiaty .Na pozostałe muszę jeszcze poczekać
Obrazek
Obrazek
Zakwitły jeszcze gratiski z ,,cebul ,ale nie takie jakie pokazali na fotkach .
Miały być takie.EDGE AHEAD i BELA LUGOSI .
Obrazek
A oba zakwitły tak .
Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja bym tam nie żałowała bo ten czerwony gratisek baaardzo mi się podoba :D
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

coma95 pisze:Ja bym tam nie żałowała bo ten czerwony gratisek baaardzo mi się podoba :D
Nie żałuję MARIOLU ,bo jest śliczny i ma duże kwiaty ,ale gdyby były takie jak na fotkach to byłabym jeszcze bardziej zadowolona . :wink:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Czytałam że młode liliowce nie zawsze kwitną tak jak powinny, dopiero po kilku latach ( chyba trzech ) kwiaty nabierają właściwego kształtu i koloru.
Tylko że ten twój to jakoś nawet niepodobny do fotek :;230
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

coma95 pisze:Czytałam że młode liliowce nie zawsze kwitną tak jak powinny, dopiero po kilku latach ( chyba trzech ) kwiaty nabierają właściwego kształtu i koloru.
Tylko że ten twój to jakoś nawet niepodobny do fotek :;230
Też o tym słyszałam ,zwłaszcza dotyczy to pełnych liliowców .W pierwszym roku mogą mieć pojedyńcze kwiaty ,a dopiero w następnych pełne .
Wiem ,że cuda się zdarzają ,ale co do tych gratisków to nie możliwe ,aby aż tak się mogły zmienić . :wink: :;230 :;230 :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”