Ogród - mój azyl - JolantaG cz.2
- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
GENIU ,moje liliowce rozpoczynają właśnie kwitnienie .Na razie nie będę ich pokazywała ,bo żaden nie kwitnie tak jak powinien .Może te następne będą się zgadzały .
TARO ,ja mam chyba jakieś inne ślimaki ,bo moje nie lubią host .
Troszkę się zeźliłam jak zobaczyłam kwitnące liliowce.Wprawdzie są śliczne ,ale nie takie jak na fotkach .Zupełnie inne .Na razie kwitnie kilka gratisków z ,,cebul,, ,więc te mogą się nie zgadzać .Jutro ,a może pojutrze zaczną kwitnąć te za które płaciłam .Już się martwię ,czy będą takie za jakie zapłaciłam .
Na poprawę humorku pojechałam do ogrodniczego .
Kupiłam Perovskie ,bo moja okazała się kocimiętką ,firletkę ,trojeść ,sadziec ,kuklik,przymiotno i milina .

Kupiłam jeszcze Milina ,ale zapomniałam mu zrobić fotkę .
A teraz jeszcze coś pięknego i pachnącego .

TARO ,ja mam chyba jakieś inne ślimaki ,bo moje nie lubią host .
Troszkę się zeźliłam jak zobaczyłam kwitnące liliowce.Wprawdzie są śliczne ,ale nie takie jak na fotkach .Zupełnie inne .Na razie kwitnie kilka gratisków z ,,cebul,, ,więc te mogą się nie zgadzać .Jutro ,a może pojutrze zaczną kwitnąć te za które płaciłam .Już się martwię ,czy będą takie za jakie zapłaciłam .

Na poprawę humorku pojechałam do ogrodniczego .

Kupiłam Perovskie ,bo moja okazała się kocimiętką ,firletkę ,trojeść ,sadziec ,kuklik,przymiotno i milina .

Kupiłam jeszcze Milina ,ale zapomniałam mu zrobić fotkę .
A teraz jeszcze coś pięknego i pachnącego .

- JolantaG
Zbliża się weekend ,więc może przyda się kalendarz biodynamiczny .

http://ww6.tvp.pl/4915,20090630916683.strona

http://ww6.tvp.pl/4915,20090630916683.strona
- Aska
- Od: 13 kwie 2006, o 14:36
Jolu - może pustynnikowi nie posłużyła gleba? U mnie też nic nie wyszło (źródło pochodzenia inne), pomimo, że solidnie dosypałam piasku i torfu dla rozluźnienia mojej gliny... Kapryśna bestia, ot co.JolantaGraj pisze: W ,,cebulach ,,kupowałam nie wiele roślin cebulowych.Tylko ismenę i pustynnik .Z pierwszej jestem zadowolona,bo cebula olbrzymia,ale pustynnik troszkę przygnity.Nic z niego nie wyrosło .
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Droga Jolciu!!!, tak sobie przegladam różne ogrody i bardzo często widzę Ciebie. Zastanawiam się, jakim cudem się Tobie udaje mieć tak dużo czasu, aby je zwiedzać i równocześnie prowadzić swoje hobby-czyli ogród. Piękne zakupy zrobiłaś. Czy ta biała lilia jest sw. Antoniego, czy azjatycka? Ale wsztskie są przepiękne. Pozdrawiam serdecznie, stasia 

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przepraszam za błędy. Te: ą,ę,ł..... doprowadzą mnie do szału..... 

Adresy do moich wątków
- JolantaG
DALU ,ja już swoją Perovskie posadziłam .Zdjęcia robiłam dopiero po posadzeniu,bo aparat mi padł.Wśród róż nie miała bym dla niej już miejsca ,bo tam straszna ciasnota .dala pisze:Joluś, w końcu będziesz miała swoja wymarzona perovskię. Ja gdzieś wyczytałam, że ona pięknie rośnie i wygląda w towarzystwie róż. Może to jakaś podpowiedż dla Ciebie?
Nie martw się, moje liliowce też jeszcze nie kwitną, ale maja piękne pąki. Więc uzbrajamy się w cierpliwość i czekamy...

Mój pustynnik już był trochę podgnity ,jak go dostałam .Drugiego kupiłam w sklepie ,ale z żadnego nic nie wyszło .Miałam je w donicach ,w domu .Może za obficie podlewałam .Aska pisze:Jolu - może pustynnikowi nie posłużyła gleba? U mnie też nic nie wyszło (źródło pochodzenia inne), pomimo, że solidnie dosypałam piasku i torfu dla rozluźnienia mojej gliny... Kapryśna bestia, ot co.JolantaGraj pisze: W ,,cebulach ,,kupowałam nie wiele roślin cebulowych.Tylko ismenę i pustynnik .Z pierwszej jestem zadowolona,bo cebula olbrzymia,ale pustynnik troszkę przygnity.Nic z niego nie wyrosło .

Firma ,w której robiłaś zakupy ,widocznie solidniejsza .Następnym razem może i ja tam zamówię .iga23 pisze:Witaj Jolu, ja mam pierwszego liliowca z tegorocznych i się zgadza, ale ja kupowałam w HOSTAZACHRADA, u nich się raczej wszystko zgadza.

Ta biała lilia ,a właściwie biało różowa ,to lilia trąbkowa Triumfator .Nie mam za wiele czasu dla forum .Wpadam tutaj w między czasie ,gdy popijam kawkę ,lub w trakcie gotowania obiadku ,lub wieczorem ,gdy jestem już padnięta .Mam swoje ulubione ogrody do których wpadam ,gdy nie mam zaległości ,to wystarczy dosłownie chwilka aby prześledzić co nowego u kogo .Gorzej jest ,gdy kilka dni nie odwiedzam forum,wtedy nie jestem w stanie nadrobić zaległości .STASIU ,ty jesteś od nie dawna na forum i oczywistością jest ,że nie możesz być wszędzie ,bo to za dużo do czytania i oglądania .Zimą będzie więcej czasu i wtedy będzie można zajrzeć do wszystkich.stasia109 pisze:Droga Jolciu!!!, tak sobie przegladam różne ogrody i bardzo często widzę Ciebie. Zastanawiam się, jakim cudem się Tobie udaje mieć tak dużo czasu, aby je zwiedzać i równocześnie prowadzić swoje hobby-czyli ogród. Piękne zakupy zrobiłaś. Czy ta biała lilia jest sw. Antoniego, czy azjatycka? Ale wsztskie są przepiękne. Pozdrawiam serdecznie, stasia
ŻYCZĘ WSZYSTKIM MIŁEGO WIECZORU
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Firletka "Molten Lava" ma piękne kolorki, będę szukać 
Zaczyna kwitnąć mi lilia królewka, może kiedyś skuszę się na inne trąbki
na razie wyczekuję na kwiaty l. henryi i African Queen...

Zaczyna kwitnąć mi lilia królewka, może kiedyś skuszę się na inne trąbki

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- JolantaG
Ta firletka jest ozdobna nie tylko z kwiatów ,ale listki też ma piękne .Jest to jakaś niska odmiana ,bo nie rośnie w górę ,tylko raczej się pokłada .Też czekam na pozostałe lilie no i oczywiście liliowce.MariaTeresa pisze:Firletka "Molten Lava" ma piękne kolorki, będę szukać
Zaczyna kwitnąć mi lilia królewka, może kiedyś skuszę się na inne trąbki![]()

Dzisiaj zakwitł mi liliowiec ARCTIC SNOW .Ma ogromne kwiaty .Na pozostałe muszę jeszcze poczekać

Zakwitły jeszcze gratiski z ,,cebul ,ale nie takie jakie pokazali na fotkach .
Miały być takie.EDGE AHEAD i BELA LUGOSI .

A oba zakwitły tak .

- JolantaG
Też o tym słyszałam ,zwłaszcza dotyczy to pełnych liliowców .W pierwszym roku mogą mieć pojedyńcze kwiaty ,a dopiero w następnych pełne .coma95 pisze:Czytałam że młode liliowce nie zawsze kwitną tak jak powinny, dopiero po kilku latach ( chyba trzech ) kwiaty nabierają właściwego kształtu i koloru.
Tylko że ten twój to jakoś nawet niepodobny do fotek
Wiem ,że cuda się zdarzają ,ale co do tych gratisków to nie możliwe ,aby aż tak się mogły zmienić .