Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja napiszę kolejny raz, że uwielbiam te z przeceny! Już kilka z nich u mnie zakwitło robiąc mi przemiłą niespodziankę, np. pachnący Uszatek, ten z kwitnącym na ciemno różowo keiki czy biały z pięknymi wąsami :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też chcę takiego wdzięcznego za opiekę z przeceny!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko, wystarczy podejść do jakiegoś marketu budowlanego, polecam Obi, u nas we Wrocławiu często są przeceny i można tam znaleźć zdrowe osobniki za 5 zł. Trzeba tylko pochodzić i popytać o przeceny. Zdarza się, że gdy wybierzesz jakąś sierotkę z tych po pełnej cenie i poprosisz pracownika sklepu to obniży jego cenę o połowę lub do 5zł.

Ja mam dość dużo takich przecenianych w mojej kolekcji, niestety czasem po przyniesieniu do domu trzeba podjąć reanimację, bo korzenie wyglądały zdrowo, a w środku jedna bryła błota. Jeśli takiego delikwenta odratujesz to świetnie, jeśli nie to tracisz parę złotych, za to zyskasz kolejne doświadczenia. Tak jest ze mną :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja ponad 2 lata temu kupiłam pierwszego przecenionego, okazał się biały. mam go do tej pory, na początku tego roku mi kwitł, miał ponad 20 kwiatów. teraz też ma pęd, ale mu się złamał, może za mocno ścisnęłam go spinką przy przypinaniu do patyczka. skleiłam go taśmą klejącą, ale może się rozgałęzi z oczka.
jak jestem np. w obi to często widzę jakieś przecenione Phalaenopsis, jak są ładne i zdrowe, to mogę sobie kupić, bo takiego ze zgnitymi korzeniami bym nie chciała. te ostatnie przecenione kupiłam w praktikerze, 1 był za 5 zł, z dobrymi korzeniami i sztywnymi liśćmi. opłaca się takie kupować, bo potem, jak im dobrze, mogą pięknie zakwitnąc.
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kamilo masz rację nieraz można kupic storczyka i to nawet kwitnącego za 5 zł. Ja mam dendrobia phalaenopsisy po 5 zł z Auchan co prawda nie miały już kwiatów ale za to jak zakwitną będzie niespodzianka . U nas w OBI jak przychodzi nowa dostawa storczyków to przekwitłe lub jeszcze z kwiatami przeceniają o 70-80% .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak sobie czytam o tych przecenach i kusi mnie, by podejść któregoś dnia do Obi czy Praktikera...
Chciałabym sabotka z przeceny, już od dawna, ale jakoś trafić nie mogę. Podobnie z dendrobiami, zawsze jak są to w bardzo kiepskim stanie. Za to Cambrię kupiłam za piątaka, śliczną i zdrową, ale po kwitnieniu.
Niestety chyba te deszcze mi ją wykończą...Myślę o zabraniu jej do domu, ale czy pozbawiona odpowiedniej amplitudy dobowej ma szanse zakwitnąć?
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja jak ostatnio byłam w obi (miesiąc temu) to było tam chyba też przecenione Paphiopedilum, ale nie poświęciłam mu dużo uwagi, ponieważ nie interesują mnie storczyki inne niż Phalaenopsis i Vanda. gdybym miała więcej miejsca, może bym więcej przecenionych kupowała.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kamilko, wszystkie storczyki masz piękne :) Szczególnie herbaciany mnie zachwycił,
a jeszcze bardziej szczegółowo, to jeden jego kwiatuszek, który ma takiego "maziaja" na sobie :wink:
Jeśli chodzi o przekwitnięte sabotki we Wrocławiu (przecenionych jeszcze nie widziałam, albo nie pamiętam :oops: ),
to czasami bywają w OBI na Bielanach :roll: Ale nie wiem, czy teraz mają.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Aniu- ten Herbaciany ma kilka takich maźniętych kwiatków, ale każdy inaczej :)

W Obi jeszcze nie trafiłam na przecenione sabotki, a wiem, że mieli za 10zł. Widziałam niedawno w L.M, ale za 25 zł i nie wzięłam, a teraz żałuję.
No cóż może kiedyś...
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szykuję się do przesadzenia żółtaska, który prawie wychodzi z doniczki. Niestety w doniczkę 12cm, chyba się nie zmieści. Będę musiała kupić większą. Żaden z moich Phal. nie ma tak rozbudowanego systemu korzeni.
Sami zobaczcie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rzeczywiście ma spore korzenie, ale doniczka 15 cm będzie chyba za duża. a storczyki nie lubią dużo za dużych doniczek.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Może to taka cecha tych żółtych, bo mój w kropeczki też ma potężny system korzeniowy i też musiałam go wsadzić do większej doniczki.
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Ja bym nie przesadzała. Jak chcesz zobaczyć "wychodzący" system korzeniowy to proszę: Kliknij :lol: To fotka z grudnia 2008, początku i dodam, że do dnia dzisiejszego nie przesadzony bo zostały mu 3 kwiaty jeszcze :wink:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki! Raczej się wstrzymam z przesadzaniem, wiem, że storczyki lubią ciasno, ale nie chciałam, by mój miał za ciasno.

Gosiu, skoro Twój się dobrze czuje i kwitnie, to i mojemu dam spokój.
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Kamilo każdy robi jak uważa i jak mu serducho dyktuje :lol: Ja to się tylko martwię, że jak już trzeba będzie przesadzić to wyjęcie tego okazu będzie nie lada wyczynem... One lubią ciasno ale my się przy tym narobimy..... :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”