Baryczkowe Storczyki
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja napiszę kolejny raz, że uwielbiam te z przeceny! Już kilka z nich u mnie zakwitło robiąc mi przemiłą niespodziankę, np. pachnący Uszatek, ten z kwitnącym na ciemno różowo keiki czy biały z pięknymi wąsami 

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
-
- 200p
- Od: 13 cze 2009, o 17:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Baryczka
Paulinko, wystarczy podejść do jakiegoś marketu budowlanego, polecam Obi, u nas we Wrocławiu często są przeceny i można tam znaleźć zdrowe osobniki za 5 zł. Trzeba tylko pochodzić i popytać o przeceny. Zdarza się, że gdy wybierzesz jakąś sierotkę z tych po pełnej cenie i poprosisz pracownika sklepu to obniży jego cenę o połowę lub do 5zł.
Ja mam dość dużo takich przecenianych w mojej kolekcji, niestety czasem po przyniesieniu do domu trzeba podjąć reanimację, bo korzenie wyglądały zdrowo, a w środku jedna bryła błota. Jeśli takiego delikwenta odratujesz to świetnie, jeśli nie to tracisz parę złotych, za to zyskasz kolejne doświadczenia. Tak jest ze mną
Ja mam dość dużo takich przecenianych w mojej kolekcji, niestety czasem po przyniesieniu do domu trzeba podjąć reanimację, bo korzenie wyglądały zdrowo, a w środku jedna bryła błota. Jeśli takiego delikwenta odratujesz to świetnie, jeśli nie to tracisz parę złotych, za to zyskasz kolejne doświadczenia. Tak jest ze mną

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
ja ponad 2 lata temu kupiłam pierwszego przecenionego, okazał się biały. mam go do tej pory, na początku tego roku mi kwitł, miał ponad 20 kwiatów. teraz też ma pęd, ale mu się złamał, może za mocno ścisnęłam go spinką przy przypinaniu do patyczka. skleiłam go taśmą klejącą, ale może się rozgałęzi z oczka.
jak jestem np. w obi to często widzę jakieś przecenione Phalaenopsis, jak są ładne i zdrowe, to mogę sobie kupić, bo takiego ze zgnitymi korzeniami bym nie chciała. te ostatnie przecenione kupiłam w praktikerze, 1 był za 5 zł, z dobrymi korzeniami i sztywnymi liśćmi. opłaca się takie kupować, bo potem, jak im dobrze, mogą pięknie zakwitnąc.
jak jestem np. w obi to często widzę jakieś przecenione Phalaenopsis, jak są ładne i zdrowe, to mogę sobie kupić, bo takiego ze zgnitymi korzeniami bym nie chciała. te ostatnie przecenione kupiłam w praktikerze, 1 był za 5 zł, z dobrymi korzeniami i sztywnymi liśćmi. opłaca się takie kupować, bo potem, jak im dobrze, mogą pięknie zakwitnąc.
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kamilo masz rację nieraz można kupic storczyka i to nawet kwitnącego za 5 zł. Ja mam dendrobia phalaenopsisy po 5 zł z Auchan co prawda nie miały już kwiatów ale za to jak zakwitną będzie niespodzianka . U nas w OBI jak przychodzi nowa dostawa storczyków to przekwitłe lub jeszcze z kwiatami przeceniają o 70-80% .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- Baryczka
Tak sobie czytam o tych przecenach i kusi mnie, by podejść któregoś dnia do Obi czy Praktikera...
Chciałabym sabotka z przeceny, już od dawna, ale jakoś trafić nie mogę. Podobnie z dendrobiami, zawsze jak są to w bardzo kiepskim stanie. Za to Cambrię kupiłam za piątaka, śliczną i zdrową, ale po kwitnieniu.
Niestety chyba te deszcze mi ją wykończą...Myślę o zabraniu jej do domu, ale czy pozbawiona odpowiedniej amplitudy dobowej ma szanse zakwitnąć?
Chciałabym sabotka z przeceny, już od dawna, ale jakoś trafić nie mogę. Podobnie z dendrobiami, zawsze jak są to w bardzo kiepskim stanie. Za to Cambrię kupiłam za piątaka, śliczną i zdrową, ale po kwitnieniu.
Niestety chyba te deszcze mi ją wykończą...Myślę o zabraniu jej do domu, ale czy pozbawiona odpowiedniej amplitudy dobowej ma szanse zakwitnąć?
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kamilko, wszystkie storczyki masz piękne
Szczególnie herbaciany mnie zachwycił,
a jeszcze bardziej szczegółowo, to jeden jego kwiatuszek, który ma takiego "maziaja" na sobie
Jeśli chodzi o przekwitnięte sabotki we Wrocławiu (przecenionych jeszcze nie widziałam, albo nie pamiętam
),
to czasami bywają w OBI na Bielanach
Ale nie wiem, czy teraz mają.

a jeszcze bardziej szczegółowo, to jeden jego kwiatuszek, który ma takiego "maziaja" na sobie

Jeśli chodzi o przekwitnięte sabotki we Wrocławiu (przecenionych jeszcze nie widziałam, albo nie pamiętam

to czasami bywają w OBI na Bielanach

- Baryczka
Dziękuję Aniu- ten Herbaciany ma kilka takich maźniętych kwiatków, ale każdy inaczej 
W Obi jeszcze nie trafiłam na przecenione sabotki, a wiem, że mieli za 10zł. Widziałam niedawno w L.M, ale za 25 zł i nie wzięłam, a teraz żałuję.
No cóż może kiedyś...

W Obi jeszcze nie trafiłam na przecenione sabotki, a wiem, że mieli za 10zł. Widziałam niedawno w L.M, ale za 25 zł i nie wzięłam, a teraz żałuję.
No cóż może kiedyś...
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Baryczka
Szykuję się do przesadzenia żółtaska, który prawie wychodzi z doniczki. Niestety w doniczkę 12cm, chyba się nie zmieści. Będę musiała kupić większą. Żaden z moich Phal. nie ma tak rozbudowanego systemu korzeni.
Sami zobaczcie:

Sami zobaczcie:

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa
Ja bym nie przesadzała. Jak chcesz zobaczyć "wychodzący" system korzeniowy to proszę: Kliknij
To fotka z grudnia 2008, początku i dodam, że do dnia dzisiejszego nie przesadzony bo zostały mu 3 kwiaty jeszcze 

- Baryczka
Dzięki! Raczej się wstrzymam z przesadzaniem, wiem, że storczyki lubią ciasno, ale nie chciałam, by mój miał za ciasno.
Gosiu, skoro Twój się dobrze czuje i kwitnie, to i mojemu dam spokój.
Gosiu, skoro Twój się dobrze czuje i kwitnie, to i mojemu dam spokój.
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila