Kaajowy ogródek cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2742
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Białystok

Post »

kaaj pisze:wiesz,ja na szczęście nie zauważyłam u mnie takowych lokatorów 8)
Ale szczęściara z Ciebie :roll: ja codziennie zbieram ponad setkę ślimaków :evil:
I wysypałam już 3 opakowania Ślimakolu ... ;:214
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Posty: 761
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Post »

o kurde, to dobre :;230 :;230 :;230 :;230 :;230 przestraszyły się mojego ślimaka, spoko, Gosia jesteś niezła, a tak a pro po to podziwiam Was Kobitki za to zbieranie, aż nie mogę sobie tego wyobrazić, wrrrrrrrrrrr,
Agniesiu nie wiem po ilu latach pojawiają się szyszunie, myślę że to jest różnie, bo widzisz wszystkie moje koreanki sadzone były w jednym czasie, a tylko ta owocuje, te nasze są już czwarty sezon, aż trudno uwierzyć, jak ten czas szybko leci, Qurcze no
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6498
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja Ci teraz pokażę ślimaka, co się nie przestraszył... ślimaka :wink:

Obrazek
marivsz
1000p
1000p
Posty: 1230
Od: 9 sie 2008, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków/ Leżajsk

Post »

Oj ta koreanka piknie Ci obrodziła. No proszę podobno ślimaki są bardzo pożywne i zdrowe, to zamiast zbierać i wyrzucać to można coś upichcić :D :D :D
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6498
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podrzuciłam dorodnego winniczka, to pichćcie :lol:
Ja pasuję... :roll:
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Posty: 761
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Post »

ble, ble, ble, już wolę boczniaki :roll:
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Posty: 1467
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice Krakowa

Post »

Witaj Kaj


Obrazek

Miałam taki w zeszłym roku tz. mam też i w tym , tylko w zeszłym roku kwitł pełnymi kwiatami a w tym blee pojedynczymi :( byłam bardzo zawiedziona :(
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Posty: 761
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Post »

Cuda jakieś, no ale ludzie też się zmieniają :?
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Posty: 761
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Post »

Iwonko, ale to fajniutkie, muszę sobie zakupić
Obrazek
ESZEWERIA

ufff, ale by się balia przudała, plusknął by człowiek do wody i spoko 8)
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Posty: 761
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Post »

Muszę się do czegoś przyznać, popłynęłam :?

To chyba z tych upałów mi na ł.... padło, ale będzie pysznie, zakupiłam na aleegro kutego grilla z paleniskiem (no co no co elektryczny się popsuł i nie wiadomo czy się da zładować, a jeść sie chce, no nie) i węgierski kociołek, jak dobrze pójdzie to w sobotę KOCIOŁKUJEMY
Obrazek
a co niech się Bida wścika

;:136 będzie IMPREZKA

;:36

Przepisik do wypróbowania
Składniki:
- Kapusta;
- Marchew;
- Ziemniaki;
- Cebula;
- Papryka czerwona i zielona;
- Mięso wołowe pokrojone w kostkę;
- Mięso cielęce pokrojone w kostkę;
- Boczek w plastrach;
- Sól;
- Pieprz;
- Majeranek;
- Szczypta chili.

Kociołek wyłożyć liśćmi kapusty.
Ułożyć warstwę warzyw i mięsa, ziemniaki pokrojone w plasterki lub ćwiartki, posypać przyprawami, przykryć liściem kapusty.
Ułożyć kolejna warstwę warzyw i mięsa, plasterki ziemniaków, przyprawy, przykryć liściem, ułożyć kolejna warstwę warzyw, mięsa, ziemniaków, przykryć liściem kapusty.
Dodać pół szklanki bulionu, może być grzybowy.
Zamknąć kociołek. Doprowadzić do wrzenia, później zmniejszyć ogień i gotować ca 1 godzinę.
Otworzyć ostrożnie, delektować się najpierw zapachem i aromatem, później podawać.
Serwować gorące do chleba żytniego lub białego, z zimnym piwem lub czerwonym winem, zmrożoną wódka.

ZUPA GULASZOWA, PYCHOTKA

Tę zupę można zrobić w garku jak również w kociołku
Przepis na zupę gulaszową:

600g wołowiny
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa tłuszczu
szczypta kminku
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
2 papryki zielone
1 pomidor
1 mały seler
400 g ziemniaków
kluseczki csipetke

Mięso pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać. Czosnek rozgnieść. Na dnie głębokiego garnka rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać czosnek i jeszcze chwilę posmażyć. Zdjąć garnek z ognia, dodać mieloną paprykę i mięso, a całość doprawić do smaku solą. Zalać wodą i ponownie postawić na ogniu. Gdy woda się zagotuje, odczekać, aż mięso się poddusi i zalać ok. 1,5l wody. Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler, paprykę i pomidory). Po zagotowaniu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować przez ok. 20 minut na wolnym ogniu. Gdy kartofle będą miękkie, dodać kluseczki csipetke i pogotować jeszcze 5 minut.

Zupę gulaszową podaje się ciepłą, z chlebem i czerwonym winem Kadarka. W restauracjach często serwuje się ją w małych kociołkach, co przypominać ma o pochodzeniu tej potrawy.

KOCIOŁEK CYGAŃSKI

- kabaczek
- 4 strąki czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- 2 ziemniaki
- 10 dag pieczarek
- 2 cebule
- 5 pomidorów
- 30 dag gotowanego mięsa
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- ziele angielskie
- liście laurowe
- cząber
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Kabaczek umyć, obrać, oczyścić, pokroić w kostkę. Papryki i pieczarki umyć, oczyścić.
Papryki pokroić w szerokie paski, pieczarki w grube plastry.
Pomidory umyć, pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Ziemniaki obrać, umyć. Mięso i ziemniaki pokroić w równą kostkę.
Olej mocno rozgrzać w kociołku, wrzucić cebulę, zeszklić. Włożyć ziemniaki i paprykę.
Chwilę smażyć mieszając. Dodać pieczarki. Wlać bulion i dusić około 5 - 7 minut, dodać mięso, kabaczek i przyprawy.
Wszystko dusić przez 20 minut. Pod koniec duszenia dodać pomidory. Wymieszać.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

GARNEK POZNAŃSKI

- 1 główka białej kapusty
- 50 dag ziemniaków
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka kminku
- 1 i 1/2 szklanki bulionu z kostki
- 1 łyżeczka smalcu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Umytą kapustę pokroić w grubą kostkę, włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować około 30 minut.
Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, kminek, sól i pieprz, wymieszać, dusić 20 minut.
Na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać smalec i mąkę, zrobić zasmażkę, rozprowadzić bulionem. Zasmażką zagęścić kapustę, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać.
Podawać z razowym chlebem.

CHIŃSKI KOCIOŁEK

Przygotowanie: 25 minut.
Składniki: 150 g piersi kurczaka
400 ml bulionu drobiowego z kostki
50 g dymki - 50 g pieczarek
50 g kiełków sojowych
100 g kapusty pekińskiej
1/4 puszki pędów bambusa z puszki
1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru
ząbek czosnku
sos sojowy.

1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut.
2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty (nie dłużej, bo sekretem tej zupy jest właśnie krótkie gotowanie).
3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

CHŁOPSKI KOCIOŁEK

Składniki:
po jednej czerwonej, zielonej i żółtej papryce
cebula
1/2 kg ziemniaków
1/4 kg kabanosów
łyżka oleju
łyżeczka słodkiej papryki
80 dag kwaszonej kapusty
litr bulionu drobiowego
1/4 kg.pomidorków koktajlowych
pęczek szczypiorku
sól, pieprz

Sposób przygotowania
Z papryk usunąć gniazda nasienne i strąki pokroić na duże kawałki. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę. Kabanosy przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w grube półplasterki. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim kiełbaski. Dołożyć paprykę, cebulę i ziemniaki. Wszystko razem chwilę poddusić i oprószyć słodką papryką. Dodać kapustę, całość podlać bulionem i wymieszać. Przykryć i gotować 20 minut. W tym czasie pomidorki przekroić na polowy i włożyć do garnka na 3 minuty przed końcem gotowania. Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem. Szczypiorek posiekać. Przed podaniem posypać "kociołek" posiekanym szczypiorkiem

mniam mniam
Obrazek

KOCIOŁEK TRADYCYJNY

Składniki

ziemniaki (obrane)
boczek
kiełbasa (np. podwawelska, śląska, dobra zwyczajna itp.)
pieczarki
biała kapusta
cebula
zupa borowikowa w proszku (polecam Knorra)
kostka margaryny
majeranek, pieprz
folia aluminiowa do wyłożenia kociołka
kociołek żeliwny
llosci surowcow zależne od wielkości kociołka

Kroimy:
- ziemniaki i pieczarki w plasterki
- kiełbasę, boczek w kostkę
- kapustę szatkujemy
- cebulę w krążki
Kociołek wykładamy folią aluminiową (matową stroną do środka). Na spodzie kładziemy skórę z boczku, a następnie warstwami wszystkie składniki (oprócz kapusty i margaryny). Na wierzchu kładziemy poszatkowaną kapustę i margarynę.
Wszystkie warstwy przesypujemy przyprawami.
Zakęcamy pokrywę i wstawiamy do ogniska.
Ogień nie może być zbyt silny - powinien być tylko żar. Po ok. 45 min. kociołek wyjmujemy, otwieramy, całość mieszamy i ewentualnie jeszcze na chwilę wkładamy do ogniska.
Użycie zupy borowikowej zastępuje sól i dodaje potrawie aromatu. Naprawdę pycha!!!

BORGACZ WĘGIERSKI

Składniki:
- 3 antrykoty,
- 4 duże cebule,
- 2 papryki czerwone,
- słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki lub kartonik sosu pomidorowego,
- 5 średnich ziemniaków,
- przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, łyżkę ostrej papryki w proszku, łyżeczka kminku mielonego,sól, pieprz do smaku.

Wywar:
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- seler,
- kawałek pora,
- listek laurowy,
- ziarenko ziela angielskiego,
- 5 ziarenek pieprzu.

Lane ciasto, kluseczki - jajko i mąka.

Jak przyrządzić?
Kości odkrojone z antrykotu wraz z ewentualnymi tłustymi kawałkami mięsa umieszczamy w dużym garnku, dodajemy włoszczyznę i przyprawy, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Odcedzamy przelewając przez sito. Mięso z antrykotu kroimy w średnią kostkę, oprószamy mąką i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z dodatkiem łyżki masła.

Po chwili wsypujemy sypką parykę słodką i ostrą. Mięsko smażymy do silnego zrumienienia, dodajemy dosyć "niedbale" pokrojoną cebulę i parykę. Całośc smażymy jeszcze około 15 minut często mieszając, następnie zalewamy wywarem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i mielony kminek, który jest integralną przyprawą tej zupy! Nawet Ci, którzy nie tolerują kminku, w tym daniu w pełni go akceptują.

Bogracz mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Następnie wkrawamy do niej ugotowane uprzednio ziemniaki.

Lane ciasto - jajko mieszamy z taką ilością mąki, żeby uzyskać gęstą, kleistą masę, którą w małych kawałkach wrzucamy na gotującą się zupę. Najlepiej "strącać" kluseczki z łyżki, pomagając sobie łyżeczką.

Potrzebne przybory:
Duży garnek, najlepiej z grubym dnem i pokrywką, deska do krojenia. Sito do cedzenia wywaru.

Jak podawać?
W miseczkach.

Uwagi:
Bogracz to wspaniała, aromatyczna, gęsta zupa, rewelacyjna jako gorące danie na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Najlepiej smakuje odgrzewana, nawet po paru dniach.
Swego czasu nazwalismy ją z mężem zupą-wskrzesicielką, bo podczas strasznego, niedzielnego kaca (który dopadł nas po pewnych hucznych urodzinach) po spożyciu bograczu powróciliśmy do świata żywych.

Czas przygotowania:
Gotowanie bograczu rozkładam często na dwa dni -najpierw nastawiam wywar i kroję mięso, a na drugi dzień robię resztę. Bograczowi dobrze robi czas - najlepszy bukiet uzyskuje po odstaniu doby w zimnym miejscu, wtedy tez nabiera odpowiedniej gęstości.
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Posty: 1756
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Kaaj :D

Wątek zrobił się kulinarny :) Przepisy super, wykorzystam bogracz!
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Posty: 995
Od: 12 lip 2008, o 23:53
Lokalizacja: opolskie

Post »

O kurczaki :shock: ..Ale smakowitości zapodałaś. :lol: Już mi ślinka cieknie...na pewno wypróbuję..
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Posty: 761
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Post »

A macie takowe KOCIOŁECZKI???
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Posty: 995
Od: 12 lip 2008, o 23:53
Lokalizacja: opolskie

Post »

kaaj pisze:A macie takowe KOCIOŁECZKI???
Kociołeczka nie mam :( , ale zrobię takie cosik w naczyniu żaroodpornym i piekarniku...To oczywiście nie będzie to samo co w ognisku i kociołeczku, ale pewnie też smakowite :lol:
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Posty: 761
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Post »

No kochana Ty jesteś spec od przepisów, uwielbiam świąteczne pierniczki :P
jolami pisze:Pierniczki dojrzewające
1 kg mąki
2 szk cukru
1 sztuczny miód 250g
1 kostka margaryny
4 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kawy mielonej
1 łyżeczka kakao
paczka przyprawy do pierników 25g

Miód i cukier zagotować z margaryną i przyprawami, kawą i kakaem. Odstawić. Na trochę przestudzoną masę wsypywać mąkę i mieszać. Nie wsypywać od razu całej mąki bo ciężko się wyrabia.
Po przestygnięciu dodać jajka i sodę wymieszaną w 2 łyżkach letniej wody. Na koniec dosypać resztę mąki /dosypywać po troszku/ . Wyrabiać aż będzie jednolite i elastyczne.

Ja początkowo mieszam składniki łyżką drewnianą w garnku, potem wyrabiam ręką dosypując mąkę, a następnie dosypuję resztę mąki i wyrabiam ciasto na stolnicy.

Ciasto przygotować i odstawić na 2 tygodnie w chłodne miejsce /balkon, piwnica, garaż/. Ja trzymam w lodówce.
Po tym okresie wyjąć, rozwałkować, wykrawać pierniczki i piec.
Ja rozwałkowuję na grubość 3mm i piekę 10min w 190stop.
Można ozdobić lukrem, pisakami i różnymi cukrowymi posypkami.

Dodam jeszcze, że gdyby ciasto wyszło za luźne /tak się zdażyło mojej sąsiadce, ale nie wiem dlaczego/ to podsypywać tyle mąki ile zabierze ciasto. Ciasto ma odrywać się od ręki.

Udanego wypieku życzę!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”