Pozdrawiam serdecznie

PS. jak najszybciej "przeczyść" drzewa
Witam wszystkichgienia1230 pisze:Zapewne brakuje dobrego zapylacza. To samo u mojej Vegi, kwitła jakby była pokryta pianą i zaledwie parę czeresienek będzie, ale i pszczół jakoś nie widzę za dużo, czasem trzmiel zabuczy wokół drzewka.
vins pisze:Od jakiś dwóch sezonów na moich czereśniach zaczeły sie pojawiać czarne plamki.Nie wiem co zrobić, a przede wszystkim czym temu zapobiec i kiedy w jakim czasie.Jeśli jestescie w stanie pomoc serdeczne dzięki.
Mrówki same się zabiorą, o ile wyeliminujesz "słodki" czynnik. Masz maszyce na liściach. Wydzielają one słodką spadź, stąd też tak interesują mrówki, które wręcz ich bronią przed ich naturalnymi wrogami typu biedronki, skorki, etc.zanetchen pisze:Mam na działce zasadzone kilka drzewek. Przyjechałam tam w tym roku pierwszy raz i zastałam ją w fatalnym stanie. Pod listkami siedzą czarne robaczki (głównie na tych młodych listkach, tych co dopiero się rozwijają) oblepione dodatkowo mnóstwem mrówek..fuj
Te narośla, to porosty. Nic szkodliwego. Jeżeli wystepują wycieki żywicy, to mogą to być objawy raka bakteryjnego.Pień natomiast jest pokryty żywicą i tą dziwną zieloną, powiedzmy pleśnią, narośla czy cokolwiek to jest. Dodam że nie miałam okazji pryskać moich drzewek, ponieważ nigdy mnie nie ma na tej działce ani na wiosne, ani na jesień. Czy mimo to mogę jakoś uratować to drzewko?
Imo przyczyną braku odpowiedzi, są zdjęcia, które mają b. marną jakość. Musisz wrzucić zdjęcia w lepszej jakości - wyższa rozdzielczość, dostatecznie dobra ostrosć i duży poziom szczegółów.sebka pisze: pomożecie koledze w walce z ? no właśnie chorobą czy szkodnikami czereśni żdjecia sa na stronie 14.
Te narośla, to porosty. Nic szkodliwego. Jeżeli wystepują wycieki żywicy, to mogą to być objawy raka bakteryjnego.Kosiarz pisze:Mrówki same się zabiorą, o ile wyeliminujesz "słodki" czynnik. Masz maszyce na liściach. Wydzielają one słodką spadź, stąd też tak interesują mrówki, które wręcz ich bronią przed ich naturalnymi wrogami typu biedronki, skorki, etc.zanetchen pisze:Mam na działce zasadzone kilka drzewek. Przyjechałam tam w tym roku pierwszy raz i zastałam ją w fatalnym stanie. Pod listkami siedzą czarne robaczki (głównie na tych młodych listkach, tych co dopiero się rozwijają) oblepione dodatkowo mnóstwem mrówek..fujPień natomiast jest pokryty żywicą i tą dziwną zieloną, powiedzmy pleśnią, narośla czy cokolwiek to jest. Dodam że nie miałam okazji pryskać moich drzewek, ponieważ nigdy mnie nie ma na tej działce ani na wiosne, ani na jesień. Czy mimo to mogę jakoś uratować to drzewko?