Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Wam wszystkim za odwiedziny i miłe słowa :*

Beatrice-na stałe (na razie) mam storczyki na tym szklanym stoliku. Stoją jak popadnie, jak je odstawię po podlewaniu. Wcześniej storczyki stały całą zimę na parapecie zachodniego okna, ale z wiosną słonko zaczęło je trochę przypiekać, więc musiałam je odsunąć. Z czasem chcę je umieścić na jakiejś półce przy ścianie nad stolikiem. Niestety zabiera mi za dużo miejsca.
Na fotce widać, że stolik jest przy samym oknie.
Obrazek

Storczyki na drewnianym stoliku ustawiłam tylko do zdjęcia, bo mi się fotki prześwietlały i kiepsko wychodziły te robione od wewnątrz, ale też od strony tarasu. Storczyki zwykle stoją na wschodnim parapecie.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

gratulacje sreberka :P
Patrysia
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Kamilko zajrzyj do mnie i popatrz na nowy blat, jest zdecydowanie niżej niż u Ciebie stolik i jednak bardziej przy ścianie niż pod oknem
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze raz wszystkim Wam dziękuję!

U moich storczyków nie dzieje się za wiele, kilka kwitnie, są nowe listki i korzonki, czekam na rozkwit u kilka całkiem moich pędów. Cezar i Rudy zakwitną na dniach, za ok. dwa tyg. powinien zakwitnąć Plamisty i Uszatek na trzecim pędzie, a po nich niespodzianki: miniaturka i jeden z przecenionych.

U maminego zdechlaczka, zaczęła usychać łodyga, na której są dwa keiki. Postanowiłam ją odciąć. Naszukałam się wazonu, wszystkie jakie widziałam były albo za niskie, albo za wąskie. W końcu znalazłam rozwiązanie! Szczęściem moja Babcia nic nie wyrzuca :)

Tutaj dolne keiki:
Obrazek

To rosnące wyżej:
Obrazek

Na tej fotce widać usychający koniec łodygi:
Obrazek

I "domek" dla keików na najbliższe tygodnie, póki się nie usamodzielnią.
Obrazek
Obrazek

Słój jest trochę za niski, dlatego mój P., zrobił naprędce podwyższenie dla niego. Łodyga czerpie wodę z małego słoiczka, stojącego pod słojem, dzięki temu roślinki mają zapewnioną odpowiednią cyrkulację powietrza.

Liczę, że pomysł się sprawdzi. Zastanawiam się czy to miejsce, zachodni parapet, jest dobre. Na razie nie ma zbyt wiele słońca, ale wkrótce może się to zmieni. Nie chcę doprowadzić do poparzenia liści. Może wtedy przestawię tę konstrukcję na stolik obok okna?
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

No nie powiem, fajna konstrukcja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kamilo, konstrukcja ciekawa, ale zastanawiam się, jaki ona ma sens :roll: Keiki mają po kilka korzonków, co prawda są małe, ale są. Według mnie, w tej sytuacji, lepiej byłoby je posadzić do podłoża albo na jakiś czas do sphagnum. Powinny sobie poradzić, bo i tak są już samodzielne, skoro odcięłaś pęd. Trzymanie w słoiku nic nie da, a może nawet im zaszkodzić. Takie jest moje zdanie, poparte własnymi doświadczeniami z keiki, których miałam już całkiem sporo. Oczywiście decyzja należy do Ciebie :P
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mambo, musiałam odciąć łodygę, bo roślina mateczna dogorywa, a sama łodyga zaczęła schnąć na końcu.
Wiem, że mogłabym już te keiki usamodzielnić, ale liczę, że dzięki temu eksperymentowi podrosną im trochę korzonki. Ten pomysł podpowiedział mi Łukasz/volcowitch.
Sama jestem ciekawa co z nimi będzie, ale proszę, zaglądaj do mnie i pisz co myślisz, bo chętnie skorzystam z Twoich rad:)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

może okręcić im korzonki wilgotnym mchem? ja na jednym Phal. mam keiki, jeszcze za małe żeby oddzielić, ale może być na roślinie, bo roślina jest zdrowa i silna.

a twoje keiki według mnie są za małe, żeby je posadzić w korze, szybko uschną. prędzej nadawałby się mech, można je też przykryć przezroczystą torebką foliową podziurawioną patyczkiem tak jak ja przykryłam sadzonkę lueddemaniany.
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Kamilo mój keik miał tylko dwa małe korzonki i też pęd zaczął usychac , ale ja go odcięłam i wsadziłam do doniczki ażurowej z chipsami kokosowymi ,jak chipsy wyschły to wtedy zamaczałam doniczkę i bardzo ładnie rosły korzonki .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Kamilo, samo usychanie łodygi może potwierdzać tylko, moim zdaniem, bezsensowność takiego zabiegu :roll: Zresztą nie tylko ja jestem zdania, że można je samodzielnie posadzić :wink: Ale jeśli chcesz poeksperymentować to wszystkiego można próbować, byle w porę zareagować gdyby coś szło nie tak. Chętnie będę zaglądała do Ciebie, a Ty zdawaj nam relacje z wyników eksperymentu 8)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kamilko, trzymam kciuki za Twoje maleństwa! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Kamilko, zmyślnie sobie poustawiałaś te słoiczki. Wiesz, moim zdaniem tu racji jest kilka, ja bym chyba prędzej je w coś wsadziła ale z drugiej strony, dopóki łodyga jest zielona i wykarmia maleństwa (już nie takie małe :lol:), to myślę, że warto poeksperymentować, choćby dla potomnych. Boję się czy w tej sytuacji (pod tym szklanym kloszem, keiki mają zapewnioną dość dużą wilgotność powietrza), czy one będą chciały wypuszczać albo przedłużać swoje korzonki ale z drugiej strony dlaczego nie?!, przecież woda jest dopiero w słoiczku...
Życzę Ci powodzenia, przecież jak zauważysz, że takie terrarium nie przynosi pożądanych skutków, to na pewno zrobisz tak, że walkę z zasychającym pędem wygrasz a keiki wyrosną na dwa piękne kwiaty, w co absolutnie nie wątpię! Dasz sobie radę! ;:215 ;:215 ;:215
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15

Post »

o ale śliczne keiki :D :D

pewnie wyrosną z nich piękne kwiaty :D
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam za porady!
Postanowiłam potrzymać te keiki w słoju do weekendu, zobaczę, co się zmieni. Nastawiam się już powoli na ich usamodzielnienie. Boję się tego, bo ja sama nie mam stałego miejsca, krążę między trzema miejscowościami i gdziekolwiek bym je zostawiła to przez kilka dni są narażone na opiekę/brak opieki moich bliskich. Dla dorosłych roślin to nie problem, bo podlewam je i wyjeżdżam, ale maleństwa mogą mi wyschnąć! Muszę to przemyśleć!

Właśnie u nas wyszło piękne słonko, więc między czasie porobię kilka fotek moim roślinkom :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto i fotki:
Książę powoli przekwita, choć ma jeszcze 2 pąki do rozwinięcia.
Obrazek

Dziś rozwinął pąk, na który dość długo czekałam, jest żółto zielony i ma pięknie nasycone kolory w porównaniu z innymi, starszymi kwiatkami:
Obrazek

Trzeci pęd Uszatka, pąki ma coraz większe:
Obrazek

Dzięki ładniej pogodzie udało mi się zrobić fotki lepsze niż ostatnio:
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”