Moja zielona pasja :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Swoje uchwyty - a mam tez plastikowe przykręciłam w miejscach, gdzie są szczebelki, a na wszelki wypadek - bo ostatnio takie wiatry zamocowałam je sznurkiem :wink: Tylko moje sa przechylone, żeby nadmiar wody spływał do skrzynki niżej. Zrobić zdjęcie?
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fraszko, ślicznie u Ciebie na balkonie i w doniczkach.
Ja mam skrzydłokwiat już od dawna. Bardzo go lubię. Potrafi mi 2-3 razy w roku kwitnąć. Lubi mieć mokro, a z tym spryskiwaniem to różnie. Raz w miesiącu wsadzam go do wanny (bo on jest bardzo duży) i robię mu prysznic taki solidny - taka letniawą wodą. Wyraźnie to lubi :D
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Mama Aguni
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 11:48

Post »

anoli pisze:Swoje uchwyty - a mam tez plastikowe przykręciłam w miejscach, gdzie są szczebelki, a na wszelki wypadek - bo ostatnio takie wiatry zamocowałam je sznurkiem :wink: Tylko moje sa przechylone, żeby nadmiar wody spływał do skrzynki niżej. Zrobić zdjęcie?
No właśnie też tak pomyślałam, żeby uchwyt zapierał się o szczebelek, albo jakiś kawałek listewki przymocować w poprzek prętów coby było o co się zaprzeć :D . Co do roślinek to :oops: nie mam fiołków ,ale na pewno ktoś ci odpowie .Co do szeflery to bym zobaczyła czy ma przerośniętą bryłe korzeniową,jak tak to bym przesadziła

pozwoliłam sobie oglądnąć zdjęcia. :oops: Czy ty jesteś zawodowym fotografem? Sesja kota świetna, super model/modelka z niego
Pozdrawiam Teresa
Agunia i ja
Galeria
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p
Od: 10 cze 2009, o 14:23

Post »

Fraszko na pewno dasz radę zamocować te skrzynki :) Ja mam dwie barierki równolegle do siebie położone w niewielkim odstępie, na jednej wiszą, o drugą się podpierają dlatego u mnie nie było problemu. Przydałaby się i u Ciebie jeszcze jedna poprzeczna barierka. A może podglądnij u sąsiadów jak mają powieszone skrzynki ;D

Fiołek ma za wilgotno, ja ostatnio przelałam i cała ziemia zamokła w doniczce i tez pojawiła się pleśń. Na razie usunęłam jedynie wierzchnią warstwę ziemi, i postawiłam go bliżej okna, które jest albo uchylone (jak pogoda pozwala) albo nie do końca zamknięte (to chyba jest ustawienie - cyrkulacja powietrza). Żeby "się przewietrzył" - u mnie ziemia przeschła i na razie jest ok.

Doniczka szeflery wygląda na małą, ale to jak mówi Teresa, wyjąć i zobaczyć :)
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
fraszka
200p
200p
Od: 22 maja 2009, o 14:20

Post »

Wiec :P
Anoli bardzo prosze o fotke :oops:
Andzia dziekuje :) ja swojego skrzydłokwiata zraszam, teraz jest na balkonie ..nie iwem czy dobrze.. Ale jest mizerny po tym jak mi zamarzł i zostały same korzenie ciężko sie odradza. Ale kwiat miał

Mama Aguni nie nie jestem zawodowym fotografem ;:112 , fotografem jest mąż ;)
Ale dziekuje za miłe słowa

Kasia no podgladne sasiada
;:80
cos sie wymyśli. Skoro inni maja to i ja będę mieć :P
Wilgotno maja fiołki ?ojej.... może zaczesto podlewam ? :oops: co jakies dwa trzy dni ..hym...
to na razie usune wierznia ziemie.
A co do szeflery ... donica tez wydaje mi się juz za mała... roslinka widocznie ciąży.
Nie widze jednak by korzenie były przerosniete nie wychodza przez donice ( tak sie sprawdza) ? :oops:
Awatar użytkownika
Mama Aguni
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 11:48

Post »

Najprościej jest wyciągnąć z doniczki i zobaczyć. Ja tak robię jak podejrzewam że już roślince ciasno bo czasem ma taki duży korzeń zakręcony i on nie wychodzi z doniczki jak są małe dziurki.
A no to jasne jako żona fotografa też umiesz fotografować ( to widać zresztą po zdjęciach) i zawsze możesz pożyczyć profesjonalny sprzęt od męża :D
Pozdrawiam Teresa
Agunia i ja
Galeria
fraszka
200p
200p

Post »

Mama Aguni
dziekuje zerkne wiec na szeflerke
eee ja robie zwykłym apratem Canon A550 ( mała cyfrówka ) foto. Na tej stronce moze trzy fotki ( ksiezyc, słonce) sa dobrym sprzetem.
Do robienia swietny zdjeć bardzo mi daleko.
Ale bardzoooooooo Dziekiuje za miłe słowa
:oops:
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Zaraz polecą na pw :wink:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p

Post »

fraszka pisze: Wilgotno maja fiołki ?ojej.... może zaczesto podlewam ? :oops: co jakies dwa trzy dni ..hym...
to na razie usune wierznia ziemie.
Ja podlewam rzadziej. Zależy jeszcze jak podlewasz. Bo od góry nie polecam ;] Ja wlewam na podstawek i to co wypije to jego ;) Jeśli nie pamiętam kiedy podlewałam to sprawdzam patyczkiem ziemię.
A swoje fiołki zalałam bo wpadłam na "genialny" pomysł zanurzenia doniczki w większej ilości wody, i tak zanurzyłam aby doniczka stała w 1/2 zanurzona w wodzie i po 10minutach wyciągałam. Tylko ze tak nasiąknęła ziemia w doniczce że fiołek o mało nie udał się w swoją ostatnią podróż. I właśnie wtedy pojawiła mi się pleśń, a jedna z rozetek zgniła.
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
fraszka
200p
200p

Post »

Dziekiuje Kasiu :)
Podlewam fiołka do podstawki tylko ,że byłam taka dobra i podlewałam chyba za często :P

Dziś dzień do bani :(

pozdrawiam
fraszka
200p
200p

Post »

Nowe listki zamio.. plus juz z ziemi wychodza dwa jeszcze maleństwa :)
Zanokcica również sie puszcza choc miała jakis przestój...
Szeflera szaleje , bardziej u góry jest rozrośnieta niz na dole...
No i Kroton też zaczął wkońcu sie rozrasta

Za to kiepsko w tym roku kwitna mi pelargonie Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Agnieszko pięknie rosną Ci roślinki :lol:
U mnie szeflera też tak miała że od dołu były małe listki a u góry miałam większe ale ciachnęłam jej czubek i teraz też ładnie rośnie tylko że powoli :wink:
fraszka
200p
200p

Post »

Moja ma i u dołu i u góry duż eliscie tyle ,że u góry jest ich dużo wiecejjjjjjjjj
Podcinałam ją dwa - trzy razy ale jest uparta i rośnie .
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

No jakie ładne przyrosty. Fajny kroton. Ja też mam jednego
ale taki z wąskimi listkami. :D
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p

Post »

Jak ładnie Ci rośnie asplenium, muszę mojej pokazać to zdjęcie, może też się weźmie za siebie :D

Bardzo mi się podoba kroton, ale podobno dosyć trudno utrzymać sprzyjające mu warunki, czyli stałą temperaturę. Powiedz mi gdzie Ty go trzymasz?

Zamiokulkas świetny, muszę wreszcie sprowadzić go do domu :D
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”