Paprocie ogrodowe Cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na dodatek czasem sprzedaje się całkiem młode i nierozrośnięte sadzonki:( Ja jakoś zdecydowanie wolę zapłacić więcej i kupić coś co ma szansę przeżyć.

Też mam kilka sztuk bez etykiet albo z pomylonymi nazwami, jak się rozrosną porobię zdjecia i będę próbowała identyfikować.
Pozdrawiam, Marta
TomekMr
100p
100p
Od: 3 lis 2008, o 10:25

Post »

Larix,to drugie i trzecie zdjęcie to prawdopodobnie Dryopterisy.A jest tego że ...cho,cho.
Na drugim może być młody Dryopteris affinis...ale może i nie.
Ten liść na trzecim zdjęciu też mało mówi.Podobny układ zarodników ma wiele Dryopterisów.Jeżeli jest na tej roślinie młody liść i ma odcień miedziano-brązowy to będzie Dryopteris erythrosora.(nic oryginalnego nie wymyśliłem)
Niestety sporo sklepów ogrodniczych olewa klienta i nie przejmuje się informacją o roślinie.A często same szkółki i to te znane rymną w akcie łaski jedną etykietę na całą skrzynkę.Wtedy pierwsza osoba kupująca wybiera roślinę z tąże etykietą ...i ślad po nazwie rośliny ginie(znam to z autopsji,bo łeb pusty i nazwy w drodze do domu ulatywały) :wink:
Pozdrawiam Tomek
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

larix pisze:Kupiłem ostatnio kilka paproci które niestety opatrzone były napisem "paproć ogrodowa". Głowiłem się co jest co ale im dłużej je oglądam tym więcej mam wątpliwości. Proszę może ktoś z Was mógłby pomóc w rozpoznaniu moich nabytków.
To mi wygląda na polystichum aculeatum ale nie jestem pewien.
Obrazek
A mnie to wygląda na Polystichum polyblepharum.

Pozdrawiam , Elzbieta
Pozdrawiam , Elżbieta
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jeszcze może być P.lonchitis albo P.braunii.
Pozdrawiam, Marta
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marta - chciałbym by był to p.lonchitis, to trudno dostępna paproć. W szkółkach jej nie rozmnażaja, nie wiedzieć czemu, i jedynym sposobem jej zdobycia jest ktoś z kolekcjonerów kto zwykle ma dość ograniczone ilości jeśli w ogóle. Widziałem ładne p. lonchitis w Tatrach ale nie była to pora na zebranie zarodników a nie mam w sobie instynktów kłusowniczych więc ograniczyłem się tylko do zrobienia zdjęcia.

Obrazek

Właśnie napiszcie jakie macie doświadczenia z rozmnażaniem paproci z zarodników. Na pewno ma je Jean. Fajnie byłoby rozmnożyć trudno dostępne paprocie właśnie takie p.lonchitis, a. septentrionale czy cryptogramme crispe. Niektóre są, jak cryptogramma crispa, gatunkami zagrożonymi w Polsce i być może byłaby to jedna z szans na ich przetrwanie.
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Moje P.lonchitis pochodzi ze sklepu ogrodniczego, nie mam pewności ale rozmnaża je chyba ta szkółka.
http://www.bylina.pl/
Niestety detalu nie prowadzili, przynajmniej 2 lata temu.
Pozdrawiam, Marta
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

Języcznik , który lubię najbardziej to Phyllitis scolopendrium "Ramosa Nana"

Pozdrawiam , Elżbieta
Pozdrawiam , Elżbieta
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

'Ramosa Nana' bardzo efektowna. Mnie udało się kupić Asplenium septentrionale, języcznika 'Sagitatum Cristatum' i jeszcze 3 bardziej pospolite. Teraz będę się starał nie zamordować tej zanokcicy :D - rośnie w granitowym żwirze, zobaczymy czy da radę. Jest malutka, ale jak dla mnie ma ciekawe liście (chociaż są tacy, którzy nazwali ją "paprotką udupem" hehe :wink: )
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

Larix[/b] wywołał mnie do wypowiedzi na temat rozmnażania z zarodników. Bardzo udanie rozmnażałem języczniki zwyczajne oraz domową paproć Asplenium nidus. Wtedy nie byłem jeszcze miłośnikiem paproci a robiłem to z innych względów. Moje obecne 7 języczników to resztki z tego rozmnażania.
Zarodniki wysiewałem do termicznie sterylizowanego torfu /Zagotowałem wilgotny torf w garnku :D / Po 2 dniach wysiałem zarodniki. Torf był umieszczony w szalkach Petry'ego średnicy nieco ponad 20 cm. Trzymałem je w miejscu widnym ale nie na słońcu oczywiście i dbałem o wilgotność. Kiełkowanie odbywa się w różnym czasie zależnie od gatunku i warunków. Ogólnie: trzeba być cierpliwym. Po wyrośnięciu gametofitu i po zapłodnieniu, sporofity czyli młode paprocie przesadzałem z kawałkiem podłoża torfowego do małych doniczek.
Natomiast nie wyszło mi rozmnażanie długosza. Najpierw za późno zebrałem zarodniki /trzeba zbierać gdy są jeszcze zielone/ i wyrośły tylko 2 gametofity/ a ostatecznie sporofity z nich wyrosłe zginęły. Za drugim razem w zbyt małej szalce wysiałem za dużo zarodników i wykiełkowało b. dużo gametofitów zbyt zagęszczonych. Zaczęły mimo to wyrastać sporofity i tu okropny błąd: szalka z tymi młodymi sporofitami została na pełnym słońcu i wszystko się ugotowało.
Reasumując: Mając większą szalkę Petry'ego lub naczynie o podobnych cechach oraz staranności i cierpliwości - można rozmnożyć z zarodników większość paproci o ile nie są szczególnie trudne w tego rodzaju rozmnażaniu.
Pozdrawiam - Jean
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Ta strona była już tu cytowana ale może, w związku z omawianym problemem rozmnażania paproci przez zarodniki, przypomnę ją jeszcze raz; może się przyda:

http://www.es-mjp.pl/?page_id=29

Ania
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Piterku a gdzie kupiłeś Asplenium septentrionale? Ja też bym chciał taką :)
x-p-k

Post »

Po trudnych negocjacjach udało mi się ją wydobyć od pana Siwickiego hehe :wink:
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Piterku Gratuluje skutecznych negocjacji. To rzeczywiście bardzo rzadko spotykana paproć. W naturze też rośnie w Polsce na niewielu stanowiskach. Nie wygląda co prawda efektownie ale dla miłośników skalnych paproci jest niewątpliwie dużym rarytasem. Mnie się podoba ale ja generalnie lubię skalne paprocie i np. a.ruta-muraria która dla jednych jest zieloną kępką rosnącą miedzy skałami lub w szczelinach muru dla mnie ma dużo uroku. Ciekaw jestem jak będzie u Ciebie rosła bo chyba nie jest to łatwa roślina i stworzenie jej dobrego stanowiska nie jest proste. Jak zwykle podglądanie natury jest niezastąpionym wzorem i doradcą. Niestety nie posiadam zdjęć tej paproci w naturze ale można znaleźć je w necie. A może ktoś z forumowiczów ma doświadczenia w jej uprawie?
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

Pooglądałem tę ciekawą dla hobbystów paproć naskalną i zauważyłem, że chyba szybko tworzy zarodniki. A że trudno ją dostać więc Piterku przed Tobą zadanie: zebrać zarodniki i albo samemu wysiać lub część przesłać chętnym do uprawy. Jeżeli wyhodujesz roślinki będziesz miał materiał do wymiany a na liście chętnych będzie na pewno kilka osób. (w tym ja) Teraz podczas ulewnych deszczów trzęsę się o swoją maciupką Ceterach.
Pozdrawiam - Jean
x-p-k

Post »

Rośnie w rozłupanym granicie i to jest pył granitowy - jako że było wilgotno to się przylepił, po kolejnym deszczu (a pewnie ten długo nie każe na siebie czekać) nie będzie po tym śladu :D
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”