Ogród Fridy - co powstanie z chaosu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Danusiu kochana, widzę, że u ciebie samokrytyka jest silnie rozwinięta :lol: Przecież twój ogród jest przepiękny. Powydzielane rabaty, wszystko ładnie skomponowane, pięknie kwitnące rośliny, różnorodność nie do opisania. Trawka też niczego sobie, więc o co chodzi? :roll:

A że róże rosną nie tak, jak w opisie? Najważniejsze, że ładnie rosną. Nie uda ci się w tym roku nagiąć pędów do rusztowania, to nagniesz te młode wyrastające z tych pędów za rok :wink:
Poza tym róże zawsze można przyciąć, pozbyć się pędów, które nie pasują :D

Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo Krakowianko, bałabym się, a mam w planie przesadzanie lilii, poczekam do jesieni, a teraz zobaczę jakie mam kolory.
Iwo, myślałam o takim prymitywnym sposobie jak zwyczajne wiaderko plastykowe z wybitym dnem. Nie wszyskie zioła są takie szalone, ale mięty, lebiodka (oregano), tymianek, estragon szaleją.
Bogusiu, to czarne paskudztwo trzeba tępić, to są "dzieci" poskrzypka liliowego. W towarzystwie mięty lilie są zdrowe, odkryłam to przez przypadek, reszta obżarta, fuj. Zaczęły kwitnąć.
dominikams, samokrytyka u mnie w obfitości, dzięki temu coś robię, bo jestem z zasady lenowa i wygodna, jak to byk. Dlatego urządzam ogrod dla leniwych, czerpiąc pomysł z jakiegoś poradnika. Teraz już wiem, że to podpucha i ma ogród dla pracusiów.
Dzisiaj sobie odpuściłam, miałam męczący tydzień - 6 dni w pracy, a w sobotę wróciłam dopiero chwilę przed 18.00. Byliśmy z M. w kinie, potem na obiedzie, a potem porobiłam trochę fotek.
Pierwsze lilie - dopiero trzy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
długo oczekiwane kwiaty trzmieliny i wielki zawód
Obrazek
Obrazek
Obrazek
poobiednia sjesta w kocimiętce
Obrazek
Róże zaszalały, fotki w różanym, kilka z prośbą o rozpoznanie odmiany.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie odpukać poskrzypka nie ma, ale mam za to pełno mszyc... Czy nie zauważyłaś, że jakieś zioło nie wpływa na zmniejszenie ilości mszyc? Lawenda, czosnek się nie sprawdza...
Piękna ta lilia żółta z zaróżowionym brzegiem płatka. A trzmielina cóż... nie każdy element rośliny musi być efektowny..
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu, dobre było to z "ogródkiem dla leniwych", ja też sterowałam w tę stronę, a co wyszło ... sama widziałaś ... wielki busz. Jak Ty to wszystko godzisz, pracując nawet w soboty??? ... podziwiam determinację i Twoją - Waszą pracowitość!
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu, podejrzewam, że w tym roku, to ani czosnek, ani lawenda nie dadzą rady mszycom. Ja psikałam ekologicznie, a za dwa dni już były w ilościach hurtowych. M. się wkurzył i użył jakiejś łagodnej chemii. Na razie pomogło, ale co dalej?

Ewuniu Cynamonowa, moje marzenia o leniuchowaniu pośród kwitnącego kwiecia, w bujnym pięknym ogrodzie mają niewielkie szanse na spełnienie. Na szczęście polubiłam pracę w ogrodzie, a M. mi chętnie pomaga.
A tak w ogóle, to nie istnieje ogród dla leniwych. Te katalogowe ogrody z tujami wokół i trawnikiem pośrodku, na którym leży malownicza kupa kamieni obmywanych przez wodę, nie są ogrodami, to erzace.

Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Masz rację Danusiu, ja to pisałam oczywiście z przymróżeniem oka, a poza tym myślę, a właściwie stale tego doświadczam, że pasja ogrodnicza rośnie z wiekiem ... ogrodu.
Im dłużej obcuje się z roślinami, im bardziej personalnie do nich podchodzi, z tym większą przyjemnością później "grzebie się w ziemi".

Zapraszam na czereśnie (!!!), już dojrzewają na kolejnym drzewie, a wolne soboty są zagwarantowane ustawowo ... wrrr.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Danusiu - a napisz podanie odbiór godzin nadliczbowych za przepracowaną sobotę, albo niech Ci wypłacą nadgodziny - zajrzyj do Kodeksu Pracy...
Apropos leniuchowania - to najlepiej odpoczywać w cudzym ogrodzie.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Emalia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 12:49

Post »

Ależ mnie długo u Ciebie nie było! Nadrabiam zaległości i jestem zszokowana. Kawał dobrej roboty. A ja myślałam, że jestem pracowita :lol: Idę ogladać dalej, dodam tylko, że ja też nie obrywm kwiatów szczypiorku. Są pyszne w sałatce.
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Danusiu,
Kicia super pozę przybrała w kocimiętce, piekne lilie, a trzmielina ciekawa nigdy nie widziałąm kwitnącej trzmieliny,
Pozdrowionka cieplutkie przez tory
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, ja poczekam do jesieni z przesadzaniem lilii.

Iwa, obręcze lub wiadra plastykowe bez dna, żeby się ziółka nie rozłaziły, tylko rosły karne ma swoim miejscu.

Bogusiu, mięta to przypadek, ale działa.

Dominika, dziękuję.

Dzisiaj na obiad miałam kanie z własnego ogrodu, oto one
ObrazekObrazek
A to maja skarpa, już wygląda zupełnie nieźle
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
Wiesiołek
Obrazek
Nagietki samosiejki, mam ich mnóstwo
Obrazek
... i ziółka puszczone samopas
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Widzę że Ty następna cieszysz się liliami1 ja niestety jeszcze nie :( . ale miałaś obiad z własntch kani :shock: ... no i zielnik rewelacja :D
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Danusiu,
Skarpa super i jaki uporządkowany zielnik, szkoda że tak mało było tych grzybowych kotletów
Pozdrowionka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Frido-kot drzemiący w kocimiętce cudny, mój na lawendę się uparł i tam sypia.Czy to mięta ma liście biało obrzeżone?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Witaj Frido :D . Czy już zostałaś świekrą? Jak się z tym czujesz :D ?Chcę Ci podziękować za piękne sadzonki i pokazać jak pieknie kwitnie hyzop i szałwie, które dostałam od Ciebie.

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już jestem, witam po urlopie, pierwszy dzień w pracy - powoli się odzwyczajam od lenistwa.
Bogusiu, cieszy mnie, że rośliny dobrze rosną, to bardzo miłe, że mogą kogoś cieszyć. Świekrą będę 5 września, ale już się denerwuję.
Ogród mnie zaskoczył, wszystko kwitnie, niektóre rośliny są ogromne, chociaż przed wyjazdem były raczej mikre. Zdążyłam tylko "oblecieć" ogródek. Jeszcze nie poczytałam forum.
Pozdrawiam, Danuta
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”