Naturalne środki na plagę ślimaków

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najlepiej zasadzić się na nie bladym świtem około 6.00 wtedy to dopiero harcują! U mnie za płotem są niekoszone chaszcze, podmokła ziemia i niestety ażurowy płot wiec ślimorów skolko ugodno. A poranne zbiory są imponujące 40-50 szt. to norma. Bardzo ważne jest też niszczenie znalezionych jajeczek.
Awatar użytkownika
barakuda
100p
100p
Od: 16 lut 2007, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja metoda jest prosta I przyjazna dla środowiska nie wspomnę już o mnie .A jak to robię .Idę do sklepu kupuję kilka piw w puszce wypijam je nie musi to być od razu i odkładam puste puszki ,ostatniego piwa nie dopijamy do końca .Do każdej z pustych puszek nalewamy trochę piwa i kładziemy w miejsca często odwiedzane przez ślimaki .Rano puszka powinna być pełna od ślimaków .Stosuję to z powodzeniem kilka lat .sposób prosty i bardzo skuteczny,a co najważniejsze mamy spakowane ślimaki i nie musimy ich dotykać .
Awatar użytkownika
sudyk
50p
50p
Od: 10 kwie 2008, o 18:37

Post »

SPAKOWANE ślimaki -boskoo,hi,hi,hi ;:80
Pozdrawiam GOSIA
chlorofilka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2009, o 19:37

Post »

kiedyś miałam pułapki z piwem ale u mnie łapał się mały odsetek ślimaków a było masę owadów w tym grabarze więc mi żal było tych "innych" i teraz tylko jak któregoś zobaczę to pod but...:)
Awatar użytkownika
magirl
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 01:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pomysł z piwem chyba najlepszy.
Ale co robicie z topielcami? Czy one nadają się na kompost?? :roll:
Amatorka ogrodu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”