Naturalne środki na plagę ślimaków

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Naturalne środki na plagę ślimaków

Post »

Podane przez prowadzącego program w TVP.
1. 0,5 litra piwa+0,5 litra wody+2 łyżki cukru+1,5 dag drożdży. Wszystko wymieszać i odstawić
na 2-3 dni. Wlewać do uciętych w połowie plastikowych butelek po wodzie i rozstawiać między
roślinami.
2. Gnojówka z liści paproci. 1 kg liści +5 litrów wody i zostawić na okres 7 do 14 dni. NIe jestem
pewna,ale chyba służy do opryskiwania gleby w pobliżu roślin.
3. Wyciąg z piołunu.
30 dag ziela zalac ciepłą wodą na 24 godziny.Opryskać glebę w pobliżu roślin( lub polać
konewką). Podobno skuteczne jest też wykładanie na ścieżkach roślin piołunu.
4. Rozpuścić w wodzie 10-15 kropki olejku jodłowego i opryskać ziemię.

P.S. Ja na działce nie odczuwam działalności ślimaczej plagi,ponieważ mam żaby i ropuchy.I one widać skutecznie sobie radzą.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Wczoraj oglądałam program w TV pt. "rok w ogrodzie" i podawali tam parę przepisów. Pamiętam, że do wody, do spryskiwacza, należy dodać parę kropli olejku jodłowego (świerk tez dobry) i tym spryskać ogród. Dodatkowo rozsypać posiekane gałązki. Ślimaki ponoć tego zapachu nie znoszą.
Gnojówka ze skrzypu polnego też ponoć dobra :)
Jednak najskuteczniejsze jest codzienne zbieranie ich ręcznie :)
Pozdrawiam
Marta
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może ktoś wie, kiedy je zbierać, bo ja jak jestem na działce w godz.15 - 20, to są pochowane, kiedy one wypełzają?
Waleria
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Po deszczu :) A normalnie siedzą tam gdzie jest wilgoć.
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Walerio - w poszukiwaniu ślimaków podnoś wszystkie doniczki ,podglądaj ziemię i dno doniczki bo również się przyklejają. Chowaja się pod kamienie,pieńki wszędzie tam gdie jest ciemno i wilgotno. W ostateczności leżą na ziemi np.między bergeniami.
Ustaw w różnych miejscach płytkie naczynia z piwem to kiedy przyjdziesz na działkę ziór będziesz miała z głowy :wink:
trzmiel
100p
100p
Od: 9 gru 2005, o 21:12
Kontakt:

NEMASLUG na ślimaki nowy bardzo skuteczny preparat naturalny

Post »

Nemaslug - czyli żywy nicień :Phasmarhabditis hermaphrodita w organicznym nośniku.
Opakowanie 250 mln w cenie 460zł /dostepne też opakowania 30 i 500 mln/
w zależności od liczebności ślimaków dawka od 1 do 3 mln/m2
przeciętnie stosujemy 1,5 mln /m2 gdy problem się zaczyna i do 3mln/m2 gdy mamy bardzo duże nasilenie populacji ślimaków.
Stosowanie bardzo proste: zawartość opakowania rozmieszać z wodą i podlewać lub opryskiwać powierzchnię gleby /w ilości minimum 2litry/m2/ tam gdzie występują ślimaki /gleba musi być wilgotna, przed zabiegiem podlać lub wykonywać zabieg po deszczu!/
Preparat działa bardzo skutecznie przez minimum 6-9 tygodni niezaleznie od warunków pogodowych w temperaturach od +5 do +28 oC /ślimakol i itp. granulaty po zmoczeniu są nieskuteczne!/ Zwykle wystarcza 1-2 zabiegi w sezonie aby skutecznie ograniczyć populację.
Najskuteczniejszy do zwalczania ślimaków nagich, działa też na ,,skorupkowe".
Ślimaki przestają żerować po 1-7 dniach od zabiegu a giną po 14.
Preparat ma też działanie repeletne tzn odstrasza ślimaki z opryskiwanej powierzchni.
Jest całkowicie naturalny, biologiczny, 0 karencji 0 prewencji. Całkowicie nieszkodliwy dla ludzi i innych zwierząt.
nicienie są dostępne - www.bioplaneta.pl
Maciek
trzmiel
100p
100p
Od: 9 gru 2005, o 21:12
Kontakt:

NEMASLUG

Post »

Nowa cena preparatu do 01.10.2007 to 360 zł plus 3% VAT
Pozdrawiam Maciek
www.bioplaneta.pl
Maciek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie w szkole uczyli, by posypywać ziemię wapnem; niestety grubo...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Potrzebowałam ostatnio trochę kompostu, i gdy zaczęłam go wybierać, musiałam go wybrać prawie do końca. Pełno w nim jajeczek ślimaków. :evil: Mam nadzieję, że po przesianiu kompostu i rozrzuceniu go na skopanych grządkach, ślimaki w nim znajdujące się nie mają szans na wyląg na wiosnę. Główne skupiska jajeczek były pod grubą warstwą kompostu.
Waleria
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

ślimaki są smakołykiem żab i jeży...
Jakub . . . . .
cecylia
50p
50p
Od: 27 kwie 2007, o 21:26

Aksamitki przysmak ślimaków

Post »

Uwielbiam aksamitki, ale ślimaki na pewno dalej nie pozwolą na sianie ich bezpośrednio do gruntu. Słyszałam,że jest jakiś gatunek, który ,,mniej lubią ,,. Czy może ktoś wie jaki? Bardzo proszę o radę, bo chciałam kupić nasiona, a może rzeczywiście są takie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Przy małopolskiej pladze slimaków, któramiała miejsce w zeszłym roku, sądzę, że klęska oślizgłego urodzaju, bedzie i w tym roku.
Kasandrycznie powiem - zeżrą WSZYSTKO.
Przynajmiej u mnie - pożarły dokładnie wszystkie siewki, cebulowe w tym...czosnki purpureum, których podobno się brzydzą (?!)
Obrazek
A to, zeszłoroczny urodzaj winniczków u sąsiada - ok. 20 sz/m2 :cry:
Obrazek

jeśli chcesz siać aksamitki, to może warto wysiać w domu i przepikowac w jakies warowne miejsce w ogrodzie ? Otoczone pułapkami piwnymi, blachą miedzianą lub na wzniesionej grządce... :?
Bo szczerze mówiąc, człowieka rozpacz bierze, gdy te głodożery wyjadają najpiękniejsze kwiatki :evil:
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miałam dwa lata z rzędu ten sam problem z aksamitkami. Ledwo wyszły z ziemi zostały zjadane przez przez
wstrętne ślimole :evil: . Nic mi nie wiadomo o odmianie ,która im nie smakuje :? .
Jak już kiedyś pisałam, problem rozwiązały w końcu jaszczurki, które dość licznie się u mnie zadomowiły .

Ale oglądałam kiedyś w TV program na temat tych oślizgłych .. Robiono badania z różnymi roślinami i okazało się,
że ślimaki najbardziej lubią .. o s t r ó ż k i !!! Oczywiście młodziutkie . Działają na nie prawie jak narkotyk !!!
Tak więc wymyśliłam, że może aby doczekać się aksamitek, należałoby wysiać w pobliżu ostróżki na pożarcie . :lol: :lol:
Ciekawe jaki byłby rezultat ?? :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Amlos- Królestwo za jaszczurki ! :lol: :lol: :lol:
W swojej naiwności wysiałam kapustę ozdobną, 8 paczek goździków, groszki pachnące, aksamitki, rudbekie, etc.
Zostały tylko nasturcje... :evil:
Codziennie litrowy słoik ślimaków wywalany nad rzekę i codziennie powygryzane liście funkii, czosnków, narcyzów, że o tuberozie zżartej do ziemi nie wspomnę.
Tu zrobiłam spis, co żżarły w 2007 roku, a co zostawiły łaskawie :D

Generalnie ślimaki nie jedzą u mnie tylko rzeczy twardych, zdrewniałych, owłosionych i kilku odmian bylin, które...mają "złe smaki"?
A teraz przekrój jadalnych i niejadalnych, z mojego ogródka.

Pożerają :
ObrazekObrazekObrazek
- wszystkie młode siewki warzyw i kwiatów – nie zostało NIC !, więc przestałam siać cokolwiek
- ligularie Desdemony, ale Przewalskiego już nie lubią!
- zawilce
- czosnki oprócz Purpureum (?!) ale Gigantemu – zjedzone doszczętnie
- powojniki oprócz części zdrewniałych i odmiany montana
- cebulowe i bulwiaste lilie azjatyckie, tuberozę, dzwonki skupione, irysy
- magnolię
- astry wszystkich odmian ; przymiotno w całości, goździki pierzaste
- skimie, hortensje ogrodowe – wszystkie młode przyrosty !!!!
- dalie , maki i astry , jako przysmak na jedną noc – zjadają w kilka godzin
- młode orliki ; stare – tylko od dołu!
- niskie odmiany geranium

Nie jedzą :
ObrazekObrazek

- drzew i krzewów, aczkolwiek nie siedzą tylko na iglastych i miłorzębie!
- pnączy o twardych łodygach – bluszczu /hedera, winobluszczu, wiciokrzewów, wisterii, etc.
- pieriesa
- Rh i azalii
- róż
- funkii :Sum and Substance, Morning Light, Janet, Love Pat, czyli tych, o wysokich, prostych łodygach ( chyba skorupa im ciązy?)
- piwoni bylinowych i drzewiastych
- jukk
- wiesiołków, oregano i jarzmianek ( bo zdrewniałe lub omszone)
- miodunek i starców (powód j/w)
- żurawek i traw ozdobnych ( miskantów, bambusów, ophiopogonów, turzyc)
- bergenii i begonii, kopytnika, rozchodników, dąbrówek, barwinka, paproci w odmianach – bo grube, mięsiste liście
- omijają z daleka trytomę, bodziszki żałobne ( wzniosłe), odętki i floxy rozpierzchłe !
- wiązówek
- hemerokalisów, tiarelli i wilczomleczy

Z pewnością chęć i apetyt ślimaczy są zależne od wielkości populacji na danym terenie. We Wrocławiu temat ślimaczy był mi kompletnie obojętny, bo tylko czasami w wilgotnym miejscu udało mi się ślimaka zobaczyć.
Ale tu, na Podbeskidziu - to potworna plaga, z jaką się jeszcze nigdy nie spotkałam. W zeszłym roku hortensje ogrodowe były nietknięte, ale też ślimaków w maju było mniej! Bo lato było suche.

Teraz leje codziennie, a temperatura powyżej 20C, więc idealne warunki do rozmnażania się.A skoro zwiększa się ilość szkodnika, to i masy pokarmowej trzeba więcej dostarczyć :-?

W tym roku hortensja hispida, dopiero za trzecim wypuszczeniem młodych liści, MA JE. Poobgryzane, ale wreszcie odbiła od ziemi!
Jak wyglądają funkie - widać na zdjęciach. Dwa powojniki - objedzone do zdrewniałych części - na zdjęciach. Te powojniki, które są rozpięte na cieniutkich linkach, po któryc ślimak nie może wejść do góry - są w stanie idealnym.
teraz murator :
"Co odstraszy ślimaki?

Ślimaki, które bywają utrapieniem w niejednym ogrodzie, wielu roślin nie lubią.

Rośliny, które nie smakują ślimakom, często chronią też inne, posadzone w najbliższym sąsiedztwie. Takimi „odstraszaczami” są: bez czarny, gorczyca biała, hyzop lekarski, krwawnik pospolity, nasturcja wielkokwiatowa, orlik pospolity, parzydło leśne, płomyk wiechowaty, skrzyp polny, szałwia lekarska, trybula ogrodowa, wilczomlecze i wrotycz pospolity."
http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otocze ... 66_955.htm
a dla poszukiwaczy i osób chcących zgłebiac temat, polecam wpisanie w google frazy :nie lubią ślimaki+rośliny
i mamy przekrój warunków niesprzyjających lęgom :x

Pozdrawiam walczących z tym oślizgłym tałatajstwem :P
P.S.
Suka FCR-ka, pomagając zbiera już nawet ślimacze golasy. Ze wstrętem, obrzydzeniem, ale przynosi i trzęsąc faflami składa u stóp trofeum :lol:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”