Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maju- nie mam własnego kota, który pilnowałby terenu. Przychodzą więc z sąsiedztwa i mam z nimi, szczególnie wiosną, ogromne kłopoty.

Maryno- bardzo dziękuję za przemiłe słowa. Cieszą tym bardziej, że pochodzą od osoby, która sama ma przeciekawe okazy w swoim ogrodzie ; a tak, tak- byłam w Twoim ogrodzie i z przyjemnością tam jeszcze wrócę nie raz :) :) :) Są oczywiście grupy roślin, których u mnie nie ma. Są to np. dalie, mieczyki i inne rośliny, które trzeba wykopywać, przechowywać a potem znowu zakopywać. To dla mnie zbyt absorbujące-zawsze coś zrobię zbyt wcześnie lub zbyt późno więc dałam sobie spokój :wink:

Izo- życzę Ci, żeby Twoje egzemplarze ORANGE MARMELADE FOX też się od siebie różniły ( pal licho czystośc rasową; pewnie, rozmnażane generatywnie , różnią się od siebie cudownie :heja ) Dzisiaj, gdy jeszcze nie padało ( teraz trwa burza i deszcz z porywami silnego wiatru siecze moje rośliny :evil: ; czy nie połamie pąków irysów japońskich ?)zrobiłam wyraźne zdjęcie ORANGE MARMELADE FOX II Oto mój martagon; czy nie śliczny? ;:87

Obrazek

Elżbieto- witaj w moim ogrodzie :) :) . Moje cebulki martagonów nie były zbyt duże ( one , z wyjątkami, nie tworzą wielkich cebul) ale kwitły w pierwszym roku po posadzeniu prawie wszystkie. Te, które mam pierwszy rok kwitną małymi 3-5 kwiatowymi kłosami; starsze mają kwiatów dziesięć i więcej.Ciekawe, dlaczego Twoje nie kwitną - spróbuję o tym poczytać.

Gochno- witam Cię serdecznie :wit W jakim punkcie Konstancina mieszkałaś?
Gleba w moim ogrodzie jest bardzo nieurodzajna; ciągle kupuję torf, obornik granulowany i tym podobne polepszacze. Gdy zaczynałam, własnymi rękami wkopałam sześć ton obornika ale już po nim nie ma śladu. Mazowieckie piaski, trochę gliny po budowie domu i to wszystko. Dla host, paproci, irysów syberyjskich i japońskich musiałam zbudować specjalne stanowiska wyłożone głęboko plandeką , dzięki czemu wilgoć utrzymuje się na właściwym poziomie; w ciągu kwietniowo-majowej suszy, wielokrotnie uzupełniałam tam zapas wody. Właśnie z piwoniami i różami ( oba gatunki baaardzo żarłoczne )mam sporo zachodu- ciągle muszę je "dokarmiać".
Byłam u Ciebie w ogrodzie i też jestem zachwycona :) :) :)
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

andowan pisze:To Ty przesadzasz i sadzisz po trzeciej kwadrze :roll: :roll: Ja- wierna kalendarzowi księżycowemu- nic wtedy nie sadzę.
Aniu, ja nie stosuję żadnego kalendarza, ani biodynamicznego, ani księżycowego :oops: Raczej kalendarz typu - jak mam czas to sadzę :wink: jak nie mam czasu, to stoi w doniczkach całymi tygodniami... Powiem więcej, do zeszłego roku nawet nic nigdy nie nawoziłam (oprócz pomidorków i borówek amerykańskich - bo by mikre urosły :wink: ) Fakt, że mam dobrą ziemię... i wszystko rośnie jak na drożdżach. Znajoma twierdzi, że na mojej działce jest wszystko dwa razy większe niż u niej. :wink: Teraz kiedy zaczęłam chuchać i dmuchać, szczególnie na hosty, innym roślinkom też się dostało dobroci podkorzeniowych... przyjdzie niedługo z maczetą wyrąbywać drogę :;230
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę zdjęć z dzisiejszej sesji w ogrodzie. Następne martagony. Niestety chyba odmianowo nie wszystkie zgodne z etykietą

Obrazek Obrazek

Odmiana kwitnąca na żółto zakupiona jako RUBIN, z pewnością nie jest ta odmianą. I jeszcze jedna, zaplątana nie wiadomo skąd wśród krzewów
Obrazek Obrazek

Trochę bylin

Obrazek Obrazek

i pnączy ( Clematis kupiłam dzisiaj i nie mogę się napatrzeć na atramentowy kolor kwiatów)

Obrazek Obrazek

i krzewy i drzewa...

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, gdybym miała wybierać, który z Twoich martagonów najładniejszy - nie umiałabym tego zrobić :lol:
Pierwszy raz widzę z tak bliska kwiat kielisznika (calystegia). Świetny jest! No i Belle Etoile - miałam go już w ręku i nie zdecydowałam się - gdybym widziała najpierw Twoje zdjęcie, na pewno już by stał u mnie w doniczce czekając na posadzenie :wink:
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, martagony piękne. jak je widzę to nie mogę się doczekać kiedy moje zakwitną. Belle Etoile pewnie pachnie w całym ogrodzie. :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

Aniu! Bardzo dziękuję , za odpowiedz w sprawie martagonów. Myślę ,ze moje cebule były za małe i może już w przyszłym roku
doczekam się też takich wspaniałości.
Jestem stałym gościem Twojego ogrodu i podziwiam wszystkie śliczności.Pozwolisz ,że będę dalej tu zaglądać.

Pozdrawiam , Elżbieta
Pozdrawiam , Elżbieta
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, Aniu- dzięki za pochwałę moich martagonów.
Elu- życzę Ci aby twoje martagony wykwitły w przyszłym roku. :) :) :)

W ogrodzie mokro ale ciepło. Aż dziw, że rośliny nie chorują nagminnie na choroby grzybowe ( oj, żebym nie wykrakała ;:78 )
Wysokie byliny są w tym roku jeszcze wyższe niż zwykle Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Kwitną miniaturowe pnące róże, które uwielbiam i budleja skrętolistna już w całej okazałości

Obrazek Obrazek

no i forpoczty lilii LA Obrazek

Grzybienie wykorzystały ciepło i przebłyski słońca Obrazek
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Piękne okazy :shock: :shock: . Cieszę się tym bardziej ,że niektóre mam .W martagonach zakochałam się :wink: .
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Ale piękne lilie wodne i aż tyle kwitnie na raz .
Powiedz jak długo taki kwiatek lilii może kwitnąć .
Genia
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale lilie, cudo. :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Budleja skrętolistna, mmm... ;:13 Ona chyba kwitnie na pędach dwuletnich, jeżeli dobrze pamiętam? A jak z zimowaniem? Widząc tak piękne kwiecie, to chyba srogą zimę zniosła bez szwanku?
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu- witaj znowu w moim ogrodzie. Jakoś długo Cię nie było i niepokoiłam się. Mam nadzieję, że martagony już niedługo zagoszczą w wielu ogrodach.

Geniu- mam bardzo rozrośnięte kępy grzybieni- stąd tyle kwiatów. Kwiat kwitnie dopóki nie zostanie zapylony. Dzisiaj nie było zbyt dużo owadów więc spodziewam się, że jeśli znowu pokaże się słońce, to kwiaty się otworzą. Tylko czy się pokaże? Kwadrans temu zaczęło znów lać.

Maju- własnie dzwoniła Zanna i wygląda na to, że mimo złych prognoz, pojedziemy do Łodzi. :) :) :) Ostateczna decyzja zapadnie, gdy się spotkamy.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu- masz rację- kwitnie na pędach dwuletnich. Nie miałam kłopotu z jej zimowaniem choć ma już kilka lat.
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08

Post »

Oj Aniu, wcale nie aż tak blisko mam do tego źródła, zwłaszcza, że jestem niezmotoryzowana chwilowo. Ale może kiedyś namówię mojego M na wyprawę. Muszę tylko bardziej teren przygotować, żeby móc od razu wsadzić wszystko.

Że rośliny przepiękne u Ciebie, nie będę się już powtarzać. Rewelacja :)
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu-koniecznie wybierz się:) :) :) Ja mam dużo dalej i cieszę się z każdej wyprawy. Ania
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”