Skrzydłokwiat,problemy z liśćmi
No, cóż, to prawda. Czyli trzeba przesadzićNajprawdopodobniej został przesadzony do nieodpowiedniego podłoża, mało przepuszczalnego, mazistego i trudno wysychającego [...]

Through the Looking Glass
Przed chwilą skończyłem przesadzać. Gdy wyjąłem skrzydłokwiata z doniczki, zobaczyłem słaborozwinięty system korzeniowy, prawdopodobnie głębiej (w doniczce) także martwe korzenie. Po sprawdzeniu ziemi rozmazywała się na palcach, zostawiając czarne smugi. Doniczka także była o wiele za duża. Przesadziłem do doniczki mniejszej, z dużą ilością drenażu. Ziemia, której użyłem była mieszanką ziemi torfowej, ziemi uniwersalnej i gruboziarnistego piasku (w stosunku mniej więcej 1:0,5:1). Mam nadzieję, że będzie teraz dobrze
I że będzie widać wyraźnie wysychanie ziemi po jej sypkości i pylistości (dzięki dodatku piasku). Poprzednim razem tak nie było.

Through the Looking Glass
Zauważyłam, że skrzydłokwiat ma na końcu liści brązowe plamy. W zasadzie końce liści są brązowe. Obcinam te liście, ale po jakimś czasie brązowienia pojawiają się na kolejnych liściach. Co może byc tego przyczyną? Proszę o pomoc.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Zmiany są suche. Rośliny są z dala od okna, ale w widnym miejscu. Może powietrze w domu jest za suche. Mam bardzo ciepłe mieszkanie.
grazka_j - moje wątki
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie!grazka_j pisze:Zmiany są suche. Rośliny są z dala od okna, ale w widnym miejscu. Może powietrze w domu jest za suche. Mam bardzo ciepłe mieszkanie.
Mojemu też było za sucho.Przestawienie dalej od kaloryfera i kilka prysznicy poprawiło sytuację

Skrzydłokwiaty lubią być również zraszane.Czytałam też,że można postawić je na podstawkach z podmokłym keramzytem.
Jeśli Czarodziej Ci odpisał to pewnie monitoruje sprawę i odpowie

Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- mauramalinka
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 maja 2009, o 18:29
- mauramalinka
- 0p - Nowonarodzony
- mauramalinka
- 0p - Nowonarodzony
Czy to szara pleśń?
witam! w styczniu kupiłam kwitnący skrzydłokwiat. Kiedy przestal kwitnac przesadzilam go do ziemi uniwersalnej i rozdzielilam na 2 kwiatki. na ziemii pojawił sie szary osad a i liscie nie wyglądaja najlepiej. ze 2-3 razy opryskałam go topsinem. wydaje mi sie ze troszeczkę pomogło, chociaz pewności nie mam. koncówki lisci wiedną. zamieszczam kilka fotek. Czy powinnam go czym innym opryskać i ponownie przesadzić????do jakiej ziemii jeśli tak??