Skrzydłokwiat,problemy z liśćmi

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maria2008
100p
100p
Od: 8 sie 2008, o 22:27

Post »

powiedzcie mi czemu liście żółkną? co jest źle :?:
Awatar użytkownika
Mek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2008, o 15:16

Post »

Najprawdopodobniej został przesadzony do nieodpowiedniego podłoża, mało przepuszczalnego, mazistego i trudno wysychającego [...]
No, cóż, to prawda. Czyli trzeba przesadzić :) Mi się w ogóle coś ta ziemia nie podobała. Ale solidny drenaż na dnie jest. Przesadzę. Dzięki za pomoc ;)
Through the Looking Glass
Awatar użytkownika
Mek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2008, o 15:16

Post »

Przed chwilą skończyłem przesadzać. Gdy wyjąłem skrzydłokwiata z doniczki, zobaczyłem słaborozwinięty system korzeniowy, prawdopodobnie głębiej (w doniczce) także martwe korzenie. Po sprawdzeniu ziemi rozmazywała się na palcach, zostawiając czarne smugi. Doniczka także była o wiele za duża. Przesadziłem do doniczki mniejszej, z dużą ilością drenażu. Ziemia, której użyłem była mieszanką ziemi torfowej, ziemi uniwersalnej i gruboziarnistego piasku (w stosunku mniej więcej 1:0,5:1). Mam nadzieję, że będzie teraz dobrze :) I że będzie widać wyraźnie wysychanie ziemi po jej sypkości i pylistości (dzięki dodatku piasku). Poprzednim razem tak nie było.
Through the Looking Glass
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Zauważyłam, że skrzydłokwiat ma na końcu liści brązowe plamy. W zasadzie końce liści są brązowe. Obcinam te liście, ale po jakimś czasie brązowienia pojawiają się na kolejnych liściach. Co może byc tego przyczyną? Proszę o pomoc.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy zmiany są suche czy gnilne?, opisz jakie warunki zapewniasz roślinie. :wink:
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Zmiany są suche. Rośliny są z dala od okna, ale w widnym miejscu. Może powietrze w domu jest za suche. Mam bardzo ciepłe mieszkanie.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
x-C-j
---

Post »

Zwiększ dawkę wody, zastosuj co drugi dzień zraszanie i postaw doniczkę z podstawkiem na tacy lub dużym podstawku z stale mokrym keramzytem, powinno pomóc. :wink:
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

grazka_j pisze:Zmiany są suche. Rośliny są z dala od okna, ale w widnym miejscu. Może powietrze w domu jest za suche. Mam bardzo ciepłe mieszkanie.
Dokładnie!
Mojemu też było za sucho.Przestawienie dalej od kaloryfera i kilka prysznicy poprawiło sytuację :wink: Młode listki są już całkowicie zielone a tym starym się nie pogarsza.
Skrzydłokwiaty lubią być również zraszane.Czytałam też,że można postawić je na podstawkach z podmokłym keramzytem.
Jeśli Czarodziej Ci odpisał to pewnie monitoruje sprawę i odpowie :wink: (a tak swoją drogą:Kochany Czarodzieju czy mógłbyś zerknąć do linku o fiołkach :?: Chyba zagłaskałam swojego nowego i nie wiem co mam robić:oops: )
Awatar użytkownika
mauramalinka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 maja 2009, o 18:29

Post »

Wiitam,

Mój nowy nabytek, skrzydłokwiat, oto zdjęcie w jakim jest ogólnie stanie:
Obrazek
Zauwazyłam dzisiaj dziwne zmiany na trzech liściach, największych w tej roślinie. Na liściach przy głównym nerwie pojawiły się "bąbelki".
Będę wdzięczna za każdą rade i pomoc. Pozdrawiam. Obrazek
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p
Od: 23 mar 2009, o 12:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sprawdź czy schodzą po przetarciu ręką ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mauramalinka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie schodzą, są twarde, chropowate w dotyku.
x-C-j
---

Post »

Możliwe że to początkowa faza rozwoju podskórnika ale z tej jakości zdjęcia niewiele mogę powiedzieć. :wink:
Awatar użytkownika
mauramalinka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Niestety nie mam obiektywu do zdjęć makro, powiększyłam to co mam.
Obrazek
Bardzo proszę o radę co mam z tym zrobić? Z góry wielkie dzięki.
ryfka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2009, o 18:56

Czy to szara pleśń?

Post »

witam! w styczniu kupiłam kwitnący skrzydłokwiat. Kiedy przestal kwitnac przesadzilam go do ziemi uniwersalnej i rozdzielilam na 2 kwiatki. na ziemii pojawił sie szary osad a i liscie nie wyglądaja najlepiej. ze 2-3 razy opryskałam go topsinem. wydaje mi sie ze troszeczkę pomogło, chociaz pewności nie mam. koncówki lisci wiedną. zamieszczam kilka fotek. Czy powinnam go czym innym opryskać i ponownie przesadzić????do jakiej ziemii jeśli tak?? Obrazek
x-C-j
---

Post »

Odpisałem w temacie jaki założyłaś. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”