Dala - mój piękny ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Dalo w takim razie chciałabym wyglądać i czuć się tak jak Ty w swoim wieku :)
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawe gdzie to jest nasza Dala. "Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie" ;:24
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mutari pisze:Ciekawe gdzie to jest nasza Dala. "Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie" ;:24
Hej Marcin, Dala ma dziś gości :-)
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Podobają mi się podobne ogrody jak Tobie Dalu, Aszko, kolorowe, pełne bylin, pnączy, starych drzew. Takie zaczarowane ogrody.
Tylko wiem z doświadczenia, że na efekt taki jak u Ciebie Dalu trzeba trochę poczekać, aż rośliny się rozrosną, dojrzeją. Ja wsadziłam sporo bylin, krzewów a ciągle mam wrażenie pustki, braku kolorów.
I do tego nie zawsze w ogrodzie są warunki do uprawy wszystkiego co by się chciało.
Ja np. marzę o różach ale wiem, że raczej nie w moim ogrodzie.
Może Dalu możesz doradzić wybór bylin, które radzą sobie na słabszych glebach(poleśnych) i kwitną lipiec-wrzesień?
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu pewno twoje róże już w rozkwicie.
Może pstrykniesz im kilka fotek i wkleisz ?
Pewno wyglądają pięknie. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dalu pięknie kolorowo u Ciebie . jak dobrze pójdzie to spotkamy się u Karola w niedzielę .
Genia
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Witaj,
znowu nowe, śliczne kwiaty (i te na rabatach i te w kubłach czy donicach...) Wiosenne roślinki przeszły "w stan spoczynku" , za to w ogrodach rozpoczęło się lato! Żeby tak jeszcze anieli zesłali nam więcej słoneczka :)
Pisałaś o lekturze pism ogrodniczych ... ja też prenumeruję kilka z nich ( Ogrody)"MPO" i "Twój Ogrodnik") - tak naprawdę , najwięcej sensownych informacji znajduję w ostatnim, najskromniejszym rozmiarami i szata graficzną. Ale lubię przeglądać wszystkie :) Co do krytyki tzw. pism kobiecych , nie całkiem się z Wami zgadzam ... od kilku lat w naszym domu osobiście kupuje i czytuje je z zainteresowaniem mój M. !!! Ja nie mam na to ani czasu , ani ...ochoty.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
x-d-a

Post »

Witam wszystkich serdecznie po małej przerwie spowodowanej najazdem gości na mój mały domek i trochę większy ogródek.
Spotkaliśmy się z naszą rodzinką z Warszawy i wspaniale spędziliśmy czas, tym bardziej, że ostatni weekend to było coroczne Święto Sobótki i odbywało się tu mnóstwo imprez.
Najdłuższa noc w roku od czasów pogańskich była obchodzona w okolicach magicznej góry Ślęży bardzo uroczyście i od kilku lat staramy się wrócić do tej tradycji i wskrzesić niektóre obrzędy. Na przykład tutejsze gospodynie plotą przepiękne wianki z polnych kwiatów, w których potem tutaj paradują tutejsze panny, a wieczorem odbywa się wspaniałe widowisko "Światło i dżwięk" opowiadające o pradawnych mieszkańcach tych ziem.
Pogoda była taka sobie, ale na szczęście nie padało.
Za to dzisiaj od rana leje i znowu nic nie można zrobić w ogrodzie. Chciałabym tylko pstryknąć kilka fotek - może mi się uda po południu.

Geniu,
byłoby wspaniale, gdybyś przyjechała do Wrocławia, ale z tego co wiem spotkanie będzie w niedzielę.

Grażynko,
róże bardzo chcą kwitnąć, ale zimna i deszczowa pogoda trochę je opóżnia. Dzisiaj może coś uda mi się pstryknąć.

Asiu,
ogrodnik musi być cierpliwy, bo na efekty dojrzałego ogrodu trzeba czekać kilka lat. Ja miałam to szczęście, że dostałam ogród istniejący od przed wojny...
Pytasz o niewymagające byliny, kwitnące latem. Podam Ci kilka tych, których nazwy w tej chwili mi się przypominają:
funkia, dzielżan, niektóre gożdziki, krwawnik, nawłoć, odętka, pięciornik, płomyk, przymiotno, rudbekia.

Marcinie,
Ania Ci już napisała - miałam gości, ale już jestem z Wami, z czego bardzo się cieszę.

Alu,
dziękuję; myślę, że wiek człowieka tkwi w jego głowie - są bardzo młodzi ludzie, którzy mentalnie są dojrzali i odwrotnie - starsi wiekiem pozostają młodzi duchem.

Agnieszko,
podobają nam się takie same ogrody - dojrzałe, zarośnięte, z wieloma gatunkami roślin; takie sielskie, anielskie. I bardzo dobrze - możemy do siebie wpadać i niektóre rozwiązania przenosić na swój grunt.

Stasiu,
napisałam szczerą prawdę, co nie zmienia faktu, że jestem młoda duchem...

Aniu, Pell, AnniuJ, Ewuniu,
dziękuję za wizytę w moim ogrodzie i tyle miłych słów.
Zapraszam Was jak najczęściej i ja również będę do Was chętnie wpadać, bo jak to napisała Ania Kropelka,że często rozumiemy się bez słów i jesteśmy "bratnimi duszami".

Dzisiaj pokażę mojego rącznika wyhodowanego z nasionka...

Obrazek
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Widzę Dalu, że u Ciebie podobna pogoda, a raczej niepogoda :wink: Z jednej strony powinniśmy się cieszyć z takich ilości wody, ale z drugiej bez życiodajnego słonka nic nie urośnie. Rącznik słusznych rozmiarów :lol: ale też czekam z utęsknieniem na Twoje różyczki.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Daluś ,u mnie też dzisiaj pada :roll: ....prawdziwa pogoda w kratkę.....jeden dzień słonko i ciepełko a potem deszczyk ,żeby się za bardzo nie wczuć w atmosferę lata :lol:
Miłego popołudnia :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
x-d-a

Post »

Magdo, Cynthio,
dzięki,że wpadłyście, bo coś dzisiaj zaczyna mnie ogarniać chandra...Pada i pada, wyszłam na chwile do ogrodu, ale deszcz mnie wygonił. Nawet moje psy leżą jakieś takie osowiałe...
Ale włączam pozytywne myślenie i cierpliwie czekam na słońce...
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dalu !
Piękny Twój rącznik !
Mój nie jest jeszcze ani taki czerwony ani duży !
Tez mam chandrę przez pogodę, nawet do ogrodu nie wyszłam !
Obserwowałam prognozę na koniec tygodnia, ma być bardzo ciepło ale też burzowo.
Pozdrawiam serdecznie. :D :P
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No i straszą gradem i wichurami.
Jak na początek lata to nie wypaliło. :?
Grażyna.
kogro-linki
x-d-a

Post »

Pelagio,
rącznik ma czerwone liście, bo nazywa się "czerwonolistny", wnioskuje z tego, ze są też takie o liściach zielonych.

Grażynko,
o gradzie nic nie słyszałam i nie chcę słyszeć, bo moje funkie nie mają ochoty być ażurowe.

Jaśminowiec pięknie wygląda i pachnie, ale niestety już przekwita...
Obrazek
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Jaśminowiec na poprawę nastroju- dzięki Dalu :lol: Też dryfuję w chanrze okołopogodowej! Straszne, jak nas doświadcza pogoda! Z ogrodowych przyjemności w tym roku miałam tylko... troskę o to, by wiatr nie zerwał obrusu ze stołu!
Gdzie są te ciepłe noce, woń jaśminowców, śpiew ptaków... Właśnie? Śpiewają ptaki??? Absolutnie nie słyszę! :cry:
A u Ciebie? :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, nigella
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”