Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jakim aparatem TY cykasz ? Bardzo fajnie ci wychodzą te fotki :D
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdjęcia niesamowite! Każda roślina bez względu na to czy jest rzadka czy zwyczajna wygląda cudnie. A Ty nie reflektujesz na takiego irysa...?
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jacku, my też kupiliśmy rozdrobnione drewno, ścinki. Część rabat zabezpieczyliśmy i resztę powoli też będziemy podsypywać. Czekamy na efekty naszego pomysłu bo nawet nie wiem czy jest dobry.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Witaj Jacku bardzo mi się podoba ten "nieporządek", jest tak ciekawie pokazany, że tylko można się zachwycać. Szczególnie spodobała mi się fotka z błękitnymi dzwonkami, jest niezwykle piękna.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witajcie kochani! W niedzielę mam nareszcie czas, by na spokojnie przyjrzeć się roślinom, porobić zdjęcia i nacieszyć tym wszystkim :) I zawsze znajdę coś, czego nie zauważam, biegając po ogrodzie ze szpadlem lub sekatorem.
Bernadko-Miiriam
mój aparat to KodakEasyShare Z740. Jak na razie jestem z niego zadowolony, choć czasem z zazdrością patrzę na fotki robione lepszym sprzętem :)
Izo-Tu.ja
dzięki, jestem podobnego zdania - każda roślina może sprawić radość i można w każdej dostrzec piękno.
Oczywiście, że reflektuję na takiego irysa, jeśli to możliwe. Nawet nie śmiałem proponować.... Dziękuję, że o mnie pomyślałaś ;:3
Ewo-Kocico
na drewniane ścinki napaliłem sie już dawno i chciałem kupić rozdrabniarkę, ale przystopowałem, jak dowiedziałem się, że muszą być przekompostowane. Okazało się, że mój znajomy ma i jedno i drugie więc nic tylko muszę znaleźć czas i worki, i pojechać po to. Tym bardziej, że powstają u mnie rabaty żywopłotowe wzdłuż drogi, a tam już nie zamierzam bawić się w pielenie i kucanie całymi godzinami :lol:
Irenko
bardzo się cieszę, że do mnie zawitałaś :) Aż mi wstyd, że tak dawno u Ciebie nie byłem, ale nie daję rady ze wszystkim :oops:
Ten dzwonek brzoskwiniolistny teraz pięknie kwitnie ale w okropnym nieładzie. Uparłem się postawić go do pionu i nie wygląda to lepiej niż było. Mój najnowszy pomysł na takie rośliny rosnące w nieładzie - obłożyć je kamieniami. Jutro tak potraktuję przywrotnika i tego dzwonka.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Parę ostatnich fotek
Pisałem, że za warzywami w ogródku nie przepadam. Ale one jakoś tak same... Taka pietrucha w czerwcu, to podejrzana sprawa :? Dodam, że to są samosiejki, których nie zdążyłem wyrwać i rosną sobie samopas
Obrazek
Obrazek
z koprem podobnie
Obrazek
no i wylądowały mutanty w garnku (dokładnie - w woku) :)
Obrazek
kilka nowości
w końcu doczekałem się kwiatów parzydła blekolistnego
Obrazek
pierwsza tawułka (od Ani)
Obrazek
a penstemona kupiłem już kwitnącego (mój wysoki penstemon bródkowy chyba w tym roku nie zakwitnie)
Obrazek
kotula owłosiona; nie udało mi się ustawić ostrości na kwiatki, bo są malutkie, ale te piłeczki na łodyżkach jak nitki są niezłe :)
Obrazek
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Jacku, fajnie że udało się zidentyfikować tą naszą roślinkę :wink: ale jakoś nie mam odwagi ja jeść :lol:
a zdjęcia faktycznie piękne... bo i piękne roślinki na nich :) mój aparat też coraz gorzej niedomaga, albo ja zrobiłam się wybredniejsza, bo już też kusi mnie jakiś ekstra sprzęt :lol:
I widzę że roślinki podjadasz z ogródka ;) ja wcinam już swoją rzodkiew letnią... bardzo fajna :) pierwszy raz posiałam :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, ja też na razie się wstrzymam z jedzeniem łobody, bo to nie jest ta popularna łoboda tylko odmiana, więc się waham.
Zaciekawiła mnie roślina, o której piszesz - rzodkiew letnia. Z ub. roku nie udała mi się rzodkiewka więc w tym roku nie siałem. A ta rzodkiew ładnie rośnie? Ma białe bulwki? Bo znam tylko taka czarną rzodkiew i rzepkę, która jest bardzo dobra.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Rzodkiewkę sieje się wcześnie bo najlepiej rośnie w niższej temperaturze, i należy ją podlewać, przy wysokiej temperaturze i suszy nie rośnie i szybko parcieje...
A tą rzodkiew przez przypadek kupiłam.. odmiana to chyba"Agata", bulwki ma białe, duże, potrzebuje troszkę miejsca więc siewki koniecznie trzeba przerywać, miąższ ma dość delikatny, skórka naokoło jest tylko piekącą, ale ma fajny smaczek, i podejrzewam, że lubi sporo wilgoci, bo przy tych deszczach pięknie wyrosła... jedyny minus to lubią ją podgryzać różne robaczki w ziemi... ale nie jest tak źle ;)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku fajna ta kotula owłosiona .
Genia
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Jacku ale pychotki nam pokazujesz ;:36 ...no i te warzywa jakie dorodne :!:
Niesamowita ta kotula...pierwszy raz widzę takie cudo :shock: ....jakie te kuleczki są w dotyku,czy one są puste w środku :?:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To juz chyba wiem Alu, o jakie warzywo chodzi. W przyszłym roku pobawię się w sianie jakichś rzodkwi czy rzep :)

Geniu, już wróciłaś :?: Bardzo się cieszę :) Z kotuli bardzo się cieszę, bo podobno jest kapryśna. Moja zakwitła, pomimo iż mam ją od dwóch miesiecy.

Cynthio, nać pietruszki to chyba zacznę suszyć, bo jest jej gąszcz, a co chwilę wyrywam, by mieć gdzie rośliny sadzić.
Kwiatki kotuli przypominają rumianki z powyrywanymi białymi płatkami i mniejsze. Ma sie wrażenie, że kotula nie ma płatków no i ogonki cieniutkie jak nitki. Przed chwilą oglądałem "na żywo" dużą kępę kotuli. Piękna poduszeczka ale bez kwiatków.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Jacku , jak miałam w szkole praktyki i zwoziłam mojej mamie kilogramami warzywa to ona wszystko kroiła w cieniutkie plasterki i suszyła.....nie tylko zielone....inaczej byśmy tego nie przejedli :roll: :lol:
Potem zimą zawsze jest susz do zupy ....zamiast sztucznej Vegety :wink:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Czesć Jacku !
Kotula bardzo ciekawa, u Ciebie zawsze jest coś oryginalnego.
Jacku narobiłeś mi strasznego apetytu przez zdjęcie tej potrawy z fasoli i warzyw. Czy możesz powiedzieć co to ?
Czy wegetariańskie ?
Pozdrawiam.
:shock: :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :!: Moja kotka jest lepsza od budzika i tak natrętnie dopominała sie o miskę, że odechciało mi sie spać. Dlatego tak wcześnie na forum po wszystkich porannych obowiązkach :)
Cynthio
Dobry pomysł z suszeniem warzyw i owoców. Nawet rozważam zakup specjalnej suszarki spożywczej. Kiedyś suszyłem nawet czereśnie i porzaczki :)
A propos czereśni, wczoraj jadłem wiśnię, która w smaku była jak czereśnia. Podejrzewam, że to krzyżówka i chyba będę polował za czymś takim :)
Pelagio
Narobiłem smaka- to częstuj się śmiało :lol: To było "ogniste raclette", czyli potrawa szwajcarska z fasolą i serem. Smakuje wyśmienicie. Jak chcesz przepis, to na pw :wink:
Kotulę mam od Izy więc to dla niej ukłony 8)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”