Ogródek Magdy :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magduś, jak ja Ci zazdroszczę pola do popisu... i miejsca na ex-szklarnię, a przyszłą altankę... jak porośnie pnączami, będzie romantycznie...
A z której części Pomorza właściwie jesteś? Może coś przeoczyłam wcześniej, ale już teraz nie będę się "przekopywać"... :oops:
magdala

Post »

gorzata76 pisze: A z której części Pomorza właściwie jesteś?
Po prostu Trójmiasto :D
Magda.
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Magdo droga, tak podobają mi się tytonie białe...można zebrać z nich nasiona? Ja wysiałam w tym roku czerwony
tytoń- bez problemów, rozsada piękna... Ten Twój to wygląda mi na karłowy... Czy mogłabyś wyświadczyć mi przysługę?
Nasiona białego tytoniu??? Mogę zebrać czerwone! To jak? :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Eeee... Trójmiasto Trójmiastu nierówne... Gdynię bardzo lubię, choć taka mało turystyczna raczej :wink:
Trzy lata temu spędzałam tam wakacje i szokowało mnie to, że w pełni sezonu większość budek przy nabrzeżu zamykano o 20-tej :?
Ale za to widoczki piękne... a już dech zawsze zapiera mi zjazd aż do samego morza Aleją Piłsudskiego... i dojście przez las do plaży redłowskiej... górki i morze w jednym :D

Tydzień temu piłam kawkę na gdyńskiej plaży... ech...

W Gdańsku się gubię... i zdecydowanie nie podoba mi się trójmiejski styl jazdy :wink:

No a Sopot... jak to Sopot :lol: kamień do ogródka sobie z plaży przywiozłam... i muszelki :D

Wkrótce pewnie zacznie się u Ciebie wakacyjny nalot - aż ciekawa jestem jak to wygląda całkiem poza sezonem :roll:

Ale wakacje sprzyjają za to ucieczce do ogródka :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
GosiaOsw
200p
200p
Od: 8 gru 2007, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Leżak i kocyk aż wołają, żeby się położyć z książką w ręku i wypoczywać :lol:
"Nie stój nad kwiatem z konewką i batem,to na nic..."
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

magdala pisze: Po prawej liść krzewuszki -podobno odmiana Candida,ale nie jest to pewne...Moniu i Dominiko :D :D -może teraz będzie łatwiej ją ocenić?
Obrazek

Madziu, dopiero teraz zajrzałam. Moim zdaniem to nie Candida. Moja ( i wszystkie, które widziałam w szkółce, kwitnące, więc raczej nie ma wątpliwości) miały jaśniejszy kolor liści, i przede wszystkim liście szersze, i bez takiej jaśniejszej mini-obwódki.
Mam tylko taką fotę swojej:

Obrazek
Słabo widać liść, ale i tak różni się od twojego.

Moim zdaniem masz jakąś formę variegaty, o słabo wyrażonych obrzeżach (ja też mam takie dwie). Może pooglądaj sobie na googlach variegaty (na images najlepiej).

Jeśli spotkam te krzewuszki w sklepach, to dam znać, bo sama jestem zaintrygowana, co to za odmiana :D

A zaraz lecę dalej oglądać twoje foty :wink:

Edit: Widziałam wypowiedź Moni i pooglądałam foty na googlach i teraz sama jestem w kropce :roll: To Candidy są całkiem białe? :shock: Moja na fotce z etykiety ma zdecydowanie różowe pąki. I pod fotą jest napis z nazwą. I tu by się zgadzało, bo pąki mojej krzewuszki są intensywnie różowe, a kwiat w środku biały z bardzo delikatniutkimi maźnięciami jasnego różu (widać je tylko z bliska), które ciemnieją w miarę przekwitania kwiatu. Na zewnątrz płatki sa cały czas różowe. Ja w każdym razie od dziś kupuję krzewuszki tylko kwitnące, zwłaszcza, jeśli miała to by być Candida :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

no mówiłam, że jak w bajce... a Ty odkrywasz coraz to nowe i ciekawe zakątki przed nami :lol:
Ech... ten koszyk czereśni z psem, który się chyba zastanawia "po co mam tam stać"?.
W radzie rodziców nie jestem ale też dwa dni wyjęte miałam, wczoraj kwiaty w kwiaciarni, ubrania naszykować a dziś zakończenie roku u starszej - na szczęście krótkie. Pogoda beznadziejna i nawet do ogródka wyjść nie zdążyłam. Ciekawa jestem efektów rozmnażania hortensji...
Miłego wakacyjnego wieczoru :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

Magdo, ja też "walczyłam" ze starą szklarnią, jak posiadłam :lol: działkę. Niestety moją całkiem zburzyłam, mnóstwo szkła i prochna. A na dodatek była przystawiona do tyłu domku, więc powstała tam po prostu rabatka.
Dobrze masz, że możesz trochę popalić, u mnie to jest w ogóle nie możliwe od dwóch lat nawet po sezonie. Palimy czasami tak cichotajnie ;:6 wcześnie raniutko albo późno wieczorem. Od dwóch stron są szpitale, a od trzeciej Park Ocalałych (poświęcony Żydom ocalałym z getta). Park jest calą dobę strzeżony przez straż miejską( jedyny park z taką ochroną). A oni sypią nam mandaty za palenie, a szpitale nas kablują do policji i czy tak czy tak - jest marnie. A przecież to nasze działkowe palenie, to samo zdrowie podług spalin czy innych smrodów ;:10 . W związku z tym, co się nie nadaje na kompostownik wywalamy do śmietników działkowych i ... słono łacimy za wywóz :( .
W Łodzi dzisiaj od południa leje deszcz, więc z działki nici ;:29 .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Madziu ta szklarnia ma w sobie coś..
jak ją przerobisz na trejaż to będzie to niezapomniany widok :P
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

Ja też oczami wyobraźni już widzę ta piękną altanę, aż się nie mogę doczekać na zdjęcia ;:224 ;:50
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

Przepiękny ten Twój tajemniczy kącik z wiciokrzewem i iryskami, a obok dodatkowo ciągnie się pergola a pod nią hosty i paprocie. Zaskoczyło mnie to zestawienie kolorów. Kto by pomyslał, ze fiolet i pomarańcz razem będą tak ładnie się prezentować...
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Madziu, czy twój pies to posokowiec bawarski?
magdala

Post »

GosiaOsw pisze:Leżak i kocyk aż wołają, żeby się położyć z książką w ręku i wypoczywać :lol:

Gosiu
:D Witam Cię serdecznie ! Leżaczek kusi ,ale ja tak łatwo się nie dam :wink: :wink: Może gdybym miała ten ogród przy domu byłoby bardziej "wypoczynkowo" ,a tak -latam po działce i wypatruję ,co tu jeszcze jest do zrobienia zanim pojedziemy do domu :D :D

Dominiko :D tak ,moje psisko to posokowiec bawarski -bardzo sympatyczna i pokojowo nastawiona rasa -jedyna wada-szczekliwość niesamowita :? :?
Co do Krzewuszki - bedę oczekiwać na wyniki śledztwa "Jaka to odmiana" :D :D

Krzysiu
:D Ja też chętnie spędziłabym urlop na mojej działce-nie wiem czy nie powinno mnie to niepokoić????
:roll:

Magdo-Madziarynko :D Zestawienie fioletu z pomarańczem uswiadomiła mi moja koleżanka -artystka .Ogólnie unikam pomarańczu w ogródku ,jeśli w sąsiedztwie jest róż lub czerwień ,ale przy fiolecie -rzeczywiście jest ciekawie :D

Aniu, Ewo :D Widok szklarnio-pergoli też mam przed oczami od początku działkowania :wink: Rozwalenie szklarni nie wchodziło w rachubę właśnie ze względu na gruz i złom ,z którym trzeba byłoby się wówczas uporać :roll: A poza tym -w tamtym czasie widziałam w jakimś programie o angielskich ogrodach tak odjechane szklarenki ,że mi też się zachciało taką mieć :wink: :wink: Co mam -widać na zdjęciach....ale już coraz ,coraz bliżej :wink: :wink:
Ewo-co do palenia zielska -ja to uwielbiam !! Szybko znika to ,co niepotrzebne ,a ponieważ nigdy nie posiadałam kominka -mogę wyżyć się przy ognisku :D :D
A powiem Wam ,że ciekawiej jest patrzeć od wewnątrz szklarni na ogród przez te kratownice :) Pnącza lepiej prezentują się w środku .

Gosiu-Gohno :D Pies ma taką minę zawsze ,kiedy jesteśmy na działce juz po godzinie 20 . Widać w tej minie nieśmiałą prośbę o powrót do domu..... :wink: O takim rozmnażaniu hortensji czytałam gdzieś ,a upewniła mnie w tym Kasia- Cilla forumowa specjalistka hortensjowa (i nie tylko :D ).

Gosiu-Gorzato :D Moje spojrzenie na Trójmiasto jest takie: tłumy wakacyjne pojawiają się jedynie w "wyznaczonych" do tego miejscach ,czyli w Sopocie na tzw. Monciaku i ścieżce wzdłuż plaży, w Gdańsku tylko na ścisłej Starówce ,a w Gdyni jest chyba najlepiej ,bo to miasto jest według mnie najbardziej przestrzenne ,takie otwarte .
Po sezonie na gdańskiej starówce jest puściutko i dość smętnie,Gdynia jest "światowa" przez cały rok -tam zawsze coś ciekawego się dzieje, a w Sopocie- jak to w kurorcie po sezonie ...Ale chyba właśnie taki Sopot jest najprzyjemniejszy . Zresztą nawet w czasie wakacji tylko w weekendy jest bardzo tłoczno -w pozostałe dni jest całkiem ,całkiem.
A jeśli chodzi o korki ,to zauważamy ze znajomymi ,że jednak największe zagęszczenie robi ruch tzw. szkolny -czyli wożenie dzieci do szkół ( i to czasem w jakich nerwach , bo spóznieni...:wink: )
Bedąc np. w Krakowie przeżyłam szok ,bo dla mnie tam korek był przez cały dzień !!(może się mylę ,ale tak to odebrałam) U nas najlepiej załatwić wszystko do 15 i przesiąść się na rower :D :D Ok 17.30 można znowu uruchomić samochód :wink: ,no chyba ,że ktoś mieszka w kierunku wybitnie zakorkowanym ,a jest takich kilka niestety.
magdala

Post »

nigella pisze:Magdo droga, tak podobają mi się tytonie białe...można zebrać z nich nasiona?
:D Nigello oczywiście!! Tylko podpowiedz mi kiedy najlepiej je zebrać , żeby efekty w sianiu były zadowalające :D :D Tytoń kwitnie chyba dość długo - a na nasiona zostawia się przekwitłe kwiaty w końcowej fazie kwitnienia ? Czy dobrze mówię??
Zostawiłam tez kilka makówek tego olbrzymiego maku orientalnego różowego .
Magda.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Maki

Post »

Madziu,a może i ja bym się załapała na kilka nasionek maku orientalnego.Pozdrawiam Ktystyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”