Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W ogrodzie zrobiło się " piwoniowo ". Mam kilka kęp piwonii, w różnych miejscach. tego roku te posadzone w słońcu zawiązały najwięcej pąków, ale najszybciej przekwitły...mimo podlewania. W półcieniu jeszcze mają ładne kwiaty

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Grzegorz B

Post »

Witaj Ewelina :D :P :D

Pięknie kwitną Twoje piwonie. Chociaż u Ciebie popatrzę na nie , bo u mnie nie chcą kwitnąć już drugi rok.

Pozdrawiam :D :P :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Grzesiu, piwonie nie powinny być posadzone zbyt głęboko. Może to jest przyczyna dla której u Ciebie nie kwitną?
Oto c.d. piwonii

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Trochę się zrobiło monotematycznie...ale nic to, nalazłam jeszcze kilka zdjęć piwonii, więc kto chce - niech patrzy, a kto nie chce - niech zamknie oczy :wink:

Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uwielbiam piwonie .Są takie majestatyczne i dumne.
Mamy Ewelino takie same niektóre gatunki.Co tu dużo mówić - piękne :!:
Pozdrawiam.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Ewelinko - pytałam o białą roślinkę ,której zdjęcie widnieje pod białym goździkiemi, obok białej hortensji krzewiastej ?Sądzę,że to jakaś bylina - proszę o więcej informacji ,mam także słabość do biało kwitnących roślin.Ciekawa jestem , kiedy odkrywasz hortensje po zimie ? W zeszłym roku mimo bardzo mroźnej zimy hortensje pięknie kwitły ,w tym roku wszystkie przemarzły .Za każdym razem także robię kopczyki z kompostu i nakładam na górę roślinki katron i przykrywam włókniną . Może za wcześnie odkryłam roślinkę (w kwietniu) i wiosenne przymrozki jej zaszkodziły ? Jak często podlewasz piwinie -moje rosną w pełnym słońcu i strasznie szybko przekwitły i " łebki" bardzo ciężkie pochylone do ziemi- zapomniałam o podpórkach . Mam wrażenie,że jeśli posadzone są w cieniu ,ładniej rosną i lepiej się prezentują
Zazdroszczę Ci możliwości spędzania tak wielu godzin w ogrodzie .Również mam ogródek pod domem, ale co z tego , kiedy o 6,50 wyjeżdżam i wracam między 18-19 -tą do domu .Jedynie w weekendy ,gdy nie pracuję mogę pogrzebać w ziemi . Oj bardzo Ci zazdroszczę :cry:
pozdrowionka
Inka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Witaj, Inko ! Biało kwitnąca roślina , o kt. pytasz to krzew - Jaśminowiec wonny (Philadelphus coronarius odm." Virginal ") , nie bylina ! Ma duże , pełne kwiaty. Zdj. zrobiłam z bliska , a to mały krzew ale już gęsto ukwiecony. Specjalnie dla Ciebie ( wielbicielko białych kwiatów )kolejne zdjęcia.Zapachu nie prześlę , ale od czego wyobraźnia? I dodaję jeszcze moją prawie- białą pupilkę - może być ?

Co do hortensji- ja usypuję jak przy różach , stosunkowo wysoki kopczyk( obornik + kora kompostowana). Nie owijam. Jedyny raz , gdy mi hortensje ogrodowe przemarzły, były okryte agrowłókniną !!! Dałam więc spokój. Kopce rozgarniam po przymrozkach, trudno powiedzieć kiedy- zależy od aury.
O piwoniach napisałam wyżej, że te w słońcu kwitną nieco lepiej- obficiej, ale prędzej przekwitają mimo codziennego podlewania. Sądzę ,że najlepsze miejsce dla piwonii to jednak półcień . W półcieniu też ładnie kwitną ale są o wiele trwalsze i w wypadku upałów takich , jak ostatnie, lepiej sobie radzą. :D
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

:P Masz bardzo ,bardzo pięne piwonie i jaśmin.Ależ u ciebie musi pachnieć ;:31
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Witaj Ewelinko, znów mnie zachwycasz barwą Swoich kwiatów.Te piwonie u Ciebie takie piekne jak i rododendrony i tak gęsto ich i dużo na jednym krzaku .Ja mam 1 duży krzak jasno różowych i w tym roku, mimo że pączków było kilkanaście, otworzyły sie tylko 4 ,reszta uschła.Nie mogę tego zrozumieć ,krzak jest piękny ,duży i zdrowy ,miał podsypany nawóz ,a z roku na rok wydaje mniej kwiatów i bardziej bladych :cry: :cry: :cry:
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Ewelinko, nie mogłam oderwać oczu od piwonii, przesliczne. U mnie niestety mimo wielu krzaczków rozwinęło się tylko kilka pąków (też nie były najpiekniejsze)
Wyobrażam sobie jak pieknie pachnie wokół jasminem...cudo.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

No nadrugim zdjęciu faktycznie widać ,że to jaśminowiec wonny - mój troszkę inaczejkwitnie - nie ma tak pełnych kwiatów( po wczorajszym gradobiciu w ogóle nic nie ma ... :( ) i chyba nie jest wonny - bo nie pachnie :x ,ale tak poza tym to na pewno jaśminowiec :roll: Psiunia urodziwa ,czy nie podlewa Ci ogródka?jamam jamniczkę czarną podpalaną- trawnik miejscami wyglądajakby go mole zjadły
pozdrowionka
Inka
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Ale nacieszyłam oczy tymi piwoniami az mnie bolą :D Te jasno rózowe są cudowne.Jak będziesz miała na zbyciu to ja pierwsza w kolejce. :!: Ostatnio jadąc z działki zauwazyłam przy jednym domu piwonie o bardzo ciemnym kolorze -prawie biskupim.Zamierzam tam zapukać i moze uda mi się odkupić krzaczek.Tez chętnie sie podzielę
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dziękuję za miłe słowa... :oops:
Dziewczyny, z piwoniami to różnie bywa, u mnie już prawie okwitły, zwłaszcza te na słońcu. Na jesień rozrzucam na nie porcję obornika, wiosną zasilam jeszcze wieloskładnikowym. 2ciemne krzewy mam od kilku lat, różowe dostałam wiosną tego roku( zupełnie nieprawidłowy termin sadzenia piwonii!) , jedne przyniósł dobry sąsiad, drugie przysłała Aneta.Mam też od niej białą . Te nowe nabytki też ładnie zakwitły, choć nie tak obficie , bo nie są jeszcze rozrośnięte. Widać były szczerze dane :) Wiem, że piwonie nie lubią przesadzania i mogą być w jednym miejscu wiele lat. Ale czasami , gdy są za głęboko posadzone gorzej kwitną ( lub wcale) wtedy może jednak warto je posadzić na nowym miejscu ? ( ponoć najlepszy termin - po 15 VIII)

Anulko Te różowe są tegoroczne, więc będę je dzielić nie prędzej jak za rok...

Inko A co myślisz, że u mnie na trawie nie ma wypalonych "placków"? Staram się je regularnie dosiewać , bo uwielbiam równe , zielone trawniki, , więc nie jest tak źle , ale mam dodatkową pracę :cry:

Diaga, Barbarka Pachnie, wieczorami, rankiem , cudnie i upojnie...Gdyby można było przez internet przesyłać zapachy to pewnie na forum byliby o tej porze roku sami " odurzeni" :;230 Przypomniały mi się filmy " Pachnidło" i " Jasminum" - oba o...zapachach właśnie.Widziałyście ?

Grażynko Nie umiem Ci poradzić w sprawie piwonii... ale i tak masz w ogrodzie jak w raju ! A może na przyszły rok Twoje piwonie się poprawią .
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jeszcze , gdy mowa o kwiatkach ofiarowanych - to irys ,także od Anety:

Obrazek Obrazek

Inne kwiatki , które dostałam poprzez forum jeszcze nie kwitną , ale też je zaprezentuję .
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Post »

Witaj Ewelino ;:100

Piwonie były dla mnie kiedyś bardzo popularnymi kwiatami, które rosły prawie w każdym ogrodzie. Dopiero niedawno odkryłam ich urok i kilka już mam, ale Twoja kolekcja jest wspaniała i urocza. Wszystkie są piękne, trudno byłoby wybrać tą naj..., ale z białych wybrałabym pupilkę
;:25
Pozdrawiam, Halina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”