Cynamonowy ogród -2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nareszcie słońce :D wróciło na mazowiecką równinę :D

Smokini, zrobiłam podobnie jak radzisz, z rzeczonym "pędzlem" ;) i z pozostałymi patyczkami, poczekamy zobaczymy.

Już widzę na drodze ... smocze ślady :shock:
... znakiem tego Smoki w drodze i niebawem zawitają w galeryjne progi :D

Alutko, zrobiłam wg Twojego "przypisu" i mam nadzieję, że COŚ pozytywnego z tego wyniknie.

Hanuś, posadziłam nieszczęsne badylki, zanim podałaś swój pomysł, teraz tylko czekać na efekty.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Fleur 78 pisze:Haniu, a czy w takim wypadku nie będzie ryzyka, że przyjmie się dzika róża, z której pochodzi z pewnością "pień" a obumrze część szlachetna, szczepiona...? Bo drapiąc podkładkę, pobudzasz właśnie ją a nie szlachetną odmianę...
Mnie się zdarzyło, że odmiana zaszczepiona została zdominowana przez podkładkę... :? I to właśnie w przypadku róży piennej. Korona się ładnie rozrastała, róża kwitła prawie non- stop, ale ciągle wyrywałam odrosty od korzeni. W końcu, gałązki zaczęły usychać jedna po drugiej, aż wreszcie został tylko suchy kikut... A korzeń dzikiej róży rozszalał się na dobre! ... :? Zobacz tylko: (Zwróć uwagę na daty. Zdjęcia można powiększyć.)

Obrazek Obrazek

Alutku, wszystko zgodnie z prawami Natury
ale Cynamonek ma całkiem inny przypadek:

Obrazek

U Ciebie - były korzenie podkładki , a wymarzły oczka szlachetnego szczepienia na górze.
Korzeń żył, soki pachały się do góry i pobudziły spiące oczka podkładki oraz reanimację naturalnej korony odkorzeniowej.

U Cynamonka - jest kawałek pnia podkładki, zaszczepione gałęzie z odmiany szlachetnej
ale nie ma systemu odżywiania "dziczki", czyli korzeni.

Patyk, sam nie wyżyje, góry nie wykarmi, fotosyntezy praktycznie nie ma
( szczątkowo robią ją zielone tkanki byłej korony).
I aby obejść prawa natury i grawitacji ( parcie soków góra- dół).
można kombinować nawilżanie rotacyjne
( butla -> co wypoci, to wchłonie, bo wilgotność podwyższona), a budowe systemu korzeniowego podkładki, mozna pobudzić hormonalnie
( ukorzeniacz, który szybko wnika w zdrewniałe tkanki, przez skaleczone miejsca).
Na pniu podkładki są śpiące pąki, które mają możliwość zmiany w dowolną tkankę.
Mogą być ( na powierzchni) łodygami kwiatowymi lub ( pod ziemię) korzeniami.
To takie ludzkie " komórki macierzyste".
O sposobie przekształcania, ewolucji, decydują hormony i warunki glebowo-powietrzne.
Hormon ( auksyny) dajemy z ukorzeniacza, można też podlewać vit. C i B1.
Auksyny: http://portalwiedzy.onet.pl/54683,,,,auksyny,haslo.html

Jeśli utrzymamy dodatkowe parametry wzrostu
- ciepło, wilgotność, pobudzenie hormonalne, ułatwienie kiełkowania poprzez okaleczenie tkanek zdrewniałych i utrzymamy bilans wodny w tkankach kalekich,
to szansa, że podkładka wypuści korzenie, jest moim skromnym zdaniem,
warta 50% wysiłku. :lol:
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane dziewczyny ...

nie mogę się oprzeć :lol: ... truskawki z mojej grządki :D więc w pewnym sensie temat ogrodowy ;)

Bardzo polecam, jako laik i początkujący smakosz ;:112

... kurczak z ... truskawką w środku, sałata z mango, truskawkami i listkami mięty

- przepyszne, a nie jest łatwo mnie zaskoczyć, ale tu ... chapeau bas !!!!

Projekt i wykonanie mój artystyczny M., człowiek renesansu ... o wielu talentach ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Cynamon pisze:Wczoraj poczta dostarczyła ... ;:48

cudnego CYNAMONKA od Daisy - dziękuję Ewuniu !!!! ;:97

Obrazek

Dzięki wszystkim za odwiedziny :D

... ostatnio zaglądam tu z doskoku - działalność Galerii rozkwita (trzymajcie kciuki !), co pochłania czas i energię. Na szczęście prawie codziennie pada deszcz i wyręcza nas w podlewaniu ogrodu :D
Witaj Cynamonowa!Widziałam takie cynamony tejże firmy ale nabyłam miętę o zapachu mandarynkowym.Trzymam kciuki za Galerię!
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

O kurcze i to Twój M takie danie Ci przyszykował... niesamowite :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Haniu, "jak mówisz to pewnie wiesz..." (cytat z jakiejś sztuki teatralnej, którą widziałam chyba sto lat temu!) :lol:
Jak pewnie zauważyłaś, sama zachęciłam "ludzi dobrej woli" do przedstawiania propozycji alternatywnych a w ostatnim moim poście użyłam formy pytającej ... :D
Tak czy siak, to już bez znaczenia, bo Ewcia tak patyczki jak i kikutka posadziła a czy róża się przyjmie czy nie... to i tak natura zadecyduje :lol:

Cynamonku, ależ Ty masz prawdziwy skarb w domu!!! To jest piękne danie przygotowane z miłością dla ukochanej kobiety!

;:97 ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo z Krakowa, my bardzo rzadko ruszamy się z naszej "siedziby" ;) i zupełnie nie wiem, co w marketach piszczy ;) ... w ubiegłym roku miałam miętę jabłkową, była pyszna, sprawdzała się jako jeden z wielu elementów napojów "ogrodowych", niestety nie przetrwała zimy.

Jeśli chodzi ro różyczkę, a raczej TO, co po niej zostało, to czas pokaże efekty :?

Droga Alutko i Alu - snowflake ... mój M. jest rzeczywiście mistrzem ... nie tylko kulinarnym ;) , ja niestety zupełnie nie potrafię gotować, choć czasem bardzo się staram ;) , ale zawsze bardzo doceniam, stworzone przez niego, ulotne dzieła kulinarne.

Znana jest opinia, że mężczyźni są najlepszymi kucharzami i nie polemizuję z tym poglądem :)
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

O rany Ewciu :shock: Złóż gratulacje swojemu M!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu ... zapraszam :lol: , póki jeszcze są czereśnie, jakie On robi pierogi z czereśniami ... mmmm, pychota :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cynamon pisze:

Znana jest opinia, że mężczyźni są najlepszymi kucharzami i nie polemizuję z tym poglądem :)
Najczęściej nie potrafią wody zagotować! Przypalą!!! :lol: Ale jak już któryś umie, to... mistrzostwo świata! ;:137 ;:333
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alusiu, a ja podziwiam kobiety, które oprócz prac wszelakich ... zawodowo - domowo - ogrodowych, są w stanie wyczarowywać cuda, które oglądam tu w wątkach kulinarnych, dla mnie to czarna magia ... ale za to mam kilka innych talentów :;230
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ileż miłości w tej truskawkowej arii na talerzu :D

Mam nadzieję, Pachnąca, że róża pozostawi po sobie następcę i za jakiś czas będziesz się chwaliła swoją piękną U, nawet jeśli nie będzie na kiju :D
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Co widzę wpadając z rewizytą??? RÓŻE! Jak dobrze! I widzę ambitnie- ukorzenianie z pędów! :lol: :lol: :lol:
Ciekawe, co z tego wyniknie, może wiele dobrego? Poprzyglądam się, bo wiedza taka i mnie się przyda :lol:
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Dobrze mówicie Miłe, Natura sama wybiera co ma przeżyć a co odejśc.
Trzymam jednak kciuki, by Cynamoni wyrosła karłowata różyczka. :lol:
I żeby wszystkie sadzonki pędowe dały zaczątek Rosariowemu zagajnikowi!

Alutek, oby, oby coś z tego wyszło :lol:
Wyrzucić zawsze można, a tak może, oby!, podkładka zechciała ruszyć korzonkami. :P

Gratulacje dla Mistrza, Cynamoniu!

Obrazek
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane Dziewczyny, dzięki za słowa uznania dla Mistrza ... przekazałam i widać było że jest dumny jak paw ;)

Bardzo żałuję, ale nie mam kompletnie czasu na buszowanie po Waszych ogrodach, u nas kocioł ... jedni goście wyjeżdżają, inni przyjeżdżają ... a do tego magachwaściory :evil:

Prawdziwą niespodziankę sprawił nam, na trawniku przed domem, maślak mutant :shock: ...
solista, lub jak kto woli soliter :;230

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”