Vanda (wątek merytoryczny)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie mam co prawda Vandy tylko Ascocendę, ale w uprawie to chyba nie ma między nimi różnic. Swoją trzymam w wazonie i moczę mniej więcej raz na tydzień przez ok. 8 - 10 godz. Rośnie bardzo ładnie i kwitnie tak samo :P
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

Powiedzcie mi czy u Was każda vandopodobna ma swój wazonik?czy każdy wazonik stoi na parapecie ? kurcze chyba jestem zmuszona zakupić każdej z osobna nowe lokum.... :shock:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja każdą trzymam w osobnym wazonie. wazony stoją na parapecie.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

axela moje Vandy stoja w wazonach po 6 sztuk. Wkladam tyle ile sie zmiesci i im to nie przeszkadza :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

może ty masz małe Vandy. bo moje to by się nie zmieściły po 2 (a przynajmniej te duże). musiałabym mieć wazon wielki jak wiaderko do kąpania Vand, żeby 2 weszły.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

a jak je póżniej podlewasz? nalewasz wody do wazonu i po paru godzinach wylewasz. a czy wszystkie upchane tam vandy masz na tej samej wysokości czy jeden wisi wyżej drugi niżej. bo widzisz ja miałam upchane 4 które miały różne wysokości i nalewając wodę jedna miała normalny poziom druga się topiła, dlatego zaczełam je wyciągać i z osobna moczyć w szklance...ehhh i już mam dosyć ..zapakowałam je w kermazyt ale to na moje warunki porażka dla vandopodobnych...teraz siedzą w kieliszkach do wina ale jak moja mama to zobaczy :twisted:
jak będę tak kombinować to zakwitną ale chyba za 10lat :) muszę sie zdecydować na jakieś rozsądne rozwiązanie...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

najlepiej każdej kupić osobny wazon dostosowany do jej rozmiarów, albo nie kąpać w wazonie, tylko tak jak ja wyciągać i wkładać do wiaderka z wodą. bo jak są na róznyc wysokościach, to którejś może zostać woda między liśćmi i zacznie gnić. a jakiej wielkości są twoje Vandy? dorosłe czy małe?
Rafael1979
100p
100p
Od: 29 sty 2008, o 16:51

Post »

Jolusia to tak jak u mnie w jednym o przekątnej kilkanaście cm jest nawet 8, jak bym miał każdą osobno dać to zajęły by cały parapet albo i więcej :) Stoja w wazonach wypełnionych woda prawie po korzonki. Mocze je góra raz w tygodniu. Większe wiszą na balkonie i te trzeba moczyć częściej, spryskuje im korzonki codziennie. Wszystkie maja mnóstwo nowych korzonków, nawet listki przyrastają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rafael1979 pisze:Jolusia to tak jak u mnie w jednym o przekątnej kilkanaście cm jest nawet 8, jak bym miał każdą osobno dać to zajęły by cały parapet albo i więcej :) Stoja w wazonach wypełnionych woda prawie po korzonki. Mocze je góra raz w tygodniu. Większe wiszą na balkonie i te trzeba moczyć częściej, spryskuje im korzonki codziennie. Wszystkie maja mnóstwo nowych korzonków, nawet listki przyrastają.
bo takie maleńkie Vandy jak te, co kupowali u ciebie, to się zmieszczą kilka do jednego, ale dorosłe, wysokie na 40-50 cm Vandy z mocno rozgałęzionymi korzeniami jak moje, nie wejdą razem do wazonu.
Rafael1979
100p
100p

Post »

takie 40-50cm to sobie wiszą pojedynczo na balkonie :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no to u ciebie. ja nie mam balkonu, więc wszystkie Vandy muszą być w pokoju, w wazonach. niby można uprawiać też na wisząco, ale w pokoju raczej to nie wyjdzie, bo potem cała podłoga byłaby zachlapana po kąpieli (woda skapywałaby z korzeni na ziemię). jak się ma Vandy na balkonie lub podwórku, to mogą wisieć, bo nawet jak będzie kapać, to nie na podłogę.
Rafael1979
100p
100p

Post »

ja na balkonie tez mam podłogę :D ale nie o to chodzi, przecież po moczeniu mogą wisieć nad czymś do czasu aż okapią...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no ale balkon to nie mieszkanie. u mnie żeby powiesić Vandę pod sufitem, musiałabym mieć bardzo długie łańcuszki (może gdzieś na niecałe 2 metry), żebym mogła jej dosięgnąć. ale w wazonach im pasuje, więc mogą sobie w nich być.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

axela nie wyciagaj ich pod zadnym pozorem z wazonu. ja wlewam wode do wazonu mocze je caly dzien i o 16.00 wyjmuje aby do wieczora obeschly korzenie. Wszystkie korzenie mam w srodku wazonu. Moje vandy skracam raz albo dwa razy w roku. To sluzy bardzo roslinom, je odmladza.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
lvlidnight
200p
200p
Od: 28 paź 2008, o 19:16

Post »

Może się głupio spytam, ale dopiero zbieram informacje przed zakupem Vandy. Co należy obcinać? korzonki, czy listeczki - stożki wzrostu?
Pozdrawiam,

lvlonika
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”