Vanda (wątek merytoryczny)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
a jak je póżniej podlewasz? nalewasz wody do wazonu i po paru godzinach wylewasz. a czy wszystkie upchane tam vandy masz na tej samej wysokości czy jeden wisi wyżej drugi niżej. bo widzisz ja miałam upchane 4 które miały różne wysokości i nalewając wodę jedna miała normalny poziom druga się topiła, dlatego zaczełam je wyciągać i z osobna moczyć w szklance...ehhh i już mam dosyć ..zapakowałam je w kermazyt ale to na moje warunki porażka dla vandopodobnych...teraz siedzą w kieliszkach do wina ale jak moja mama to zobaczy
jak będę tak kombinować to zakwitną ale chyba za 10lat
muszę sie zdecydować na jakieś rozsądne rozwiązanie...

jak będę tak kombinować to zakwitną ale chyba za 10lat

- Storczykowa
-
- 100p
- Od: 29 sty 2008, o 16:51
Jolusia to tak jak u mnie w jednym o przekątnej kilkanaście cm jest nawet 8, jak bym miał każdą osobno dać to zajęły by cały parapet albo i więcej
Stoja w wazonach wypełnionych woda prawie po korzonki. Mocze je góra raz w tygodniu. Większe wiszą na balkonie i te trzeba moczyć częściej, spryskuje im korzonki codziennie. Wszystkie maja mnóstwo nowych korzonków, nawet listki przyrastają.

- Storczykowa
bo takie maleńkie Vandy jak te, co kupowali u ciebie, to się zmieszczą kilka do jednego, ale dorosłe, wysokie na 40-50 cm Vandy z mocno rozgałęzionymi korzeniami jak moje, nie wejdą razem do wazonu.Rafael1979 pisze:Jolusia to tak jak u mnie w jednym o przekątnej kilkanaście cm jest nawet 8, jak bym miał każdą osobno dać to zajęły by cały parapet albo i więcejStoja w wazonach wypełnionych woda prawie po korzonki. Mocze je góra raz w tygodniu. Większe wiszą na balkonie i te trzeba moczyć częściej, spryskuje im korzonki codziennie. Wszystkie maja mnóstwo nowych korzonków, nawet listki przyrastają.
-
- 100p
- Storczykowa
no to u ciebie. ja nie mam balkonu, więc wszystkie Vandy muszą być w pokoju, w wazonach. niby można uprawiać też na wisząco, ale w pokoju raczej to nie wyjdzie, bo potem cała podłoga byłaby zachlapana po kąpieli (woda skapywałaby z korzeni na ziemię). jak się ma Vandy na balkonie lub podwórku, to mogą wisieć, bo nawet jak będzie kapać, to nie na podłogę.
-
- 100p
- Storczykowa
- lvlidnight
- 200p
- Od: 28 paź 2008, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.