Ogródek Magdy :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

magdala pisze:Mam prośbę do forumowych specjalistek(tów) .....
Proszę o nazwanie mojej piwonii :D :D Jest inna od pozostałych ciemnoróżowych na mojej działce :
Obrazek
Tutaj w bukiecie trochę widać różnicę przy tej ciemniejszej:
Obrazek

Magda.
przepiękna ta piwonia, Madziu :D
może zapytaj w wątku piwoniowym?
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może to Bowl of Beauty... ewentualnie jeszcze Sorbet... zdjęcia w różnych fazach rozkwitu mogą się jednak różnić :?
Kolorki też nie zawsze wiernie wychodzą :wink:
Tu masz fotki obu:

Bowl of Beauty
Obrazek

i Sorbet
Obrazek
magdala

Post »

Gosiu Gorzato :D Piwonie "rozcapierzone" faktycznie to już nie to ..
Ta Bowl of Beauty taka trochę pierzasta w środku? To moje takie nie są ,może to Sorbet ...(ale smakowita nazwa.... :roll: ) Chyba rzeczywiście muszę zapytać w wątku piwoniowym....
Ze zdjęciami będę nadal monotematyczna :wink: czyli Piwonie z dzisiaj (jeszcze tylko kilka dni i przestanę :D ) :
Obrazek Obrazek

Hortensja kupiona wiosną z pąkami -na etykiecie kwiaty są fioletowe....Jakoś nie chce mi sie wierzyć ,że do tego dojdzie.
Po prawej liść krzewuszki -podobno odmiana Candida,ale nie jest to pewne...Moniu i Dominiko :D :D -może teraz będzie łatwiej ją ocenić?
Obrazek Obrazek

Działka od frontu - przybył w końcu inny kolor :wink: ,juz nie tylko fioletowy ...Ten obrazek to jest takie moje ostatnie spojrzenie , jak już jadę do domu...

Obrazek Obrazek

A to zestawienie przodka i ..tyłu . :? Tył jest ,delikatnie mówiąc..romantyczny i dziki .Widać konstrukcję starej szklarni ,sypią się z niej szyby i przerabiamy ją na ..pergolę :wink: Pięknie ja obrasta wiciokrzew ,a u jego "podnóża" bodziszeki irysy . Dalej widać chaszcze do kolan ,za których to przyczyną wiozłam dziś na szycie rany ciętej mojego męża :shock: :shock: Chaszcze kosił kosą (kosiarka tego nie wezmie) ,a czasem kosę trzeba naostrzyć.
"Miastowy" po prostu .

Obrazek Obrazek

Cudnie pachnące gozdziki i kwitnący nachyłek . Zapach gozdzików czuje się w całym ogródku!
Obrazek Obrazek

Znalazłam też dziko wysianą naparstnicę (taka chudzina ) i posadziłam ją przy piwoniach:
Obrazek Obrazek

A to hortensja, zdaje się :piłkowana. Coś dzieje się z jej liśćmi na czubku :? Może wiecie co?

Obrazek

Magda.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bajkowo u Ciebie :D :D :D

Te piwonie są zniewalające, nie obawiaj się oskarżeń o monotematyczność :wink:
I wiciokrzew okazały... mój w tym roku zakupiony to krasnal raczej :wink:

A mąż niech szybko wraca do sił... przyda się jeszcze :;230 :;230 :;230
magdala

Post »

AniaDS pisze:aaaale pączuś :shock: :P :P :P
Aniu :D Takie pączusie piwoniowe są właśnie najbardziej zgrabne...Przynajmniej dla mnie.
Zaraz lecę do Ciebie na różyczki. U mnie juz lada dzień rozwiną się pierwsze pąki (ale znam nazwę tylko dwóch odmian ,wiem ,że mam Chopina i Queen Elizabeth .)
Magda.
magdala

Post »

gorzata76 pisze:Bajkowo u Ciebie :D :D :D

Te piwonie są zniewalające, nie obawiaj się oskarżeń o monotematyczność :wink:
Tak mówisz Małgosiu ?? Czasem mam wrażenie ,że w kółko pokazuję to samo ..No ,ale w końcu to ciągle te same cztery kąty :wink:
I wiciokrzew okazały... mój w tym roku zakupiony to krasnal raczej :wink:
A ile Twój liczy sobie latek ? Ten ma juz na pewno z 6. Czy może znasz jego nazwę (ja jestem nienormalna jakaś -prawie wszystkie etykietki wywalam zaraz po zakupie rosliny) :oops: :oops:
A mąż niech szybko wraca do sił... przyda się jeszcze :;230 :;230 :;230
Oj ,święte słowa ! Może juz nie do kosy ,ale jest jeszcze łopata, widły i inne przybory :wink:
Magda.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

magdala pisze:ja jestem nienormalna jakaś -prawie wszystkie etykietki wywalam zaraz po zakupie rosliny
Etykietek JUŻ nie wywalam, dynda sobie w ogródku :wink:
Ale nie pobiegnę tam teraz :lol:
To trochę inna odmiana niż Twój - ogólnie taki sam, ale kwiaty ma kremowe, hmmm... właściwie miał tylko jeden kwiat :oops: ale on tegoroczny...

Piszesz, że na zdjęciach wciąż to samo. Wszyscy tak mamy :wink: - jedni bardziej, drudzy mniej...
Grunt, żeby "to samo" wciąż cieszyło oko... a cieszy :D
magdala

Post »

gorzata76 pisze:
To trochę inna odmiana niż Twój - ogólnie taki sam, ale kwiaty ma kremowe, hmmm... właściwie miał tylko jeden kwiat :oops: ale on tegoroczny...
Aaa, to takiego też chyba mam -kremowe kwiaty i pięknie mocno pachniał wieczorami ...
Jeśli chodzi o moje dwa wiciokrzewy ,to błąkają mi się po głowie dwie nazwy :pomorski i przewiercień.
:P
Magda.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro zajrzę, to podam dokładną nazwę :D
Nie będę się teraz skradała z latarką :lol:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Magdo... cieszę się, że Cie odkryłam... id dawna marzy mi się taki elegancki, delikatny ogród... Twój jest cudowny.... maki, łany irysów, bodziszki... no miodzio... oj będę u Ciebie bywać :lol: :wink:
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Świetne zdjęcia doskonałego ogrodu :lol: :lol: :lol:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, nigella
magdala

Post »

Alu :D bardzo mi miło .Cieszę się z Twojej wizyty :) :)
Elegancki ten mój ogródek może jest tylko miejscami ,za sprawą kwitnących roślinek , to taka zwykła działeczka .
Mam nadzieję ,że za kilka dni będę mogła zobaczyć (i pokazać :) )róże ,ale moje różyczki to bardzo skromna kolekcja w porównaniu z tym oglądam w forumowych ogrodach !!
Magda.
magdala

Post »

nigella pisze:Świetne zdjęcia doskonałego ogrodu :lol: :lol: :lol:
Nigello :D :D -pierwsza połowa zdania to może być prawda,ale druga ...
Jesteś naprawdę miła :D :D :D

Czy ta moja jaśniejsza piwonia nie podpowiada Ci żadnej nazwy ?
Siedzę w domu ,a tak pachną gozdziki zerwane na działce ....!!!Uwielbiam ten zapach...

Magda.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu, u mnie ta, która kwitnie na biało - różowo ma identyczne listki, a te, które są czysto białe nie mają tych jasnych brzegów. Wszystkie niby Candidy :roll: :lol: Twoja w każdym razie powinna robić się różowa w miarę rozkwitania :D
magdala

Post »

vertigo pisze: Twoja w każdym razie powinna robić się różowa w miarę rozkwitania :D
Tak,Moniu :D -ona jest już ciemniejsza .Czyli można uznać ,że Candida?
Magda.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”