Bogusiu, wreszcie udało mi się przebrnąć przez Twój wątek od początku do końca
Fantastyczna kolekcja i faktycznie masz niesamowitą rękę do storczyków
Przy okazji mam małe pytanko, czy dendrobium nobile też traktujesz drożdżówką? Pytam, bo już sama nie wiem jak je zmusić do kwitnienia. Zaszalało i wypuściło aż 6 keiki, ale kwitnąć nie zamierza
Kasiu dendrobium nobile też podlewam drożdżówką , ale za wcześnie się cieszyłam myślałam , że to kwiaty a to rosną keiki . Wyczytałam , że aby nobile zakwitło musi miec chłodno w okresie spoczynku więc od jesieni musimy je przechłodzic wtedy może zakwitną .
Przechłodzić- tzn. jaka temperatura? Bo u mnie w tej chwili temp. w nocy nadal spada poniżej 10, a drzwi balkonowe w pomieszczeniu gdzie stoi dendrobium są w nocy otwarte. Myślisz, że to wystarczy?
Kasiu wyczytałam , że :
Lubiące chłód (gatunki takie jak: D. nobile, D. loddigesii, D. kingianum). Wiosną i latem zapewniamy im temperaturę 18-24 st. C, natomiast w okresie spoczynku - jesienią i zimą: 10-15 st. C. W tym czasie zrzucają one liście. Utrzymanie chłodu jest bardzo ważne, by mogły zawiązać pąki kwiatowe. Na noc najlepiej ustawić je przy nieszczelnym oknie, gdzie temperatura wynosi około 10 st. C. Ta grupa dendrobiów zakwita wczesną wiosną.
Trochę nie rozumiem pytania, ale odpowiem następujaco. Ważne by różnica dobowa w okresie wzrostu rośliny czyli po kwitnieniu do jesieni wynosiła minimum 10stopni. Czyli jak w dzień 22 to w nocy 12 albo 11. Kolejna ważna rzecz - roślina dobrze znosi w nocy temperaturę na poziomie 10st C. Ale wtedy w dzień musi byc utrzymana na poziomie ok 20-21 st C.
By zaindukować kwitnienie potrzebna jest w okolicach stycznia-lutego różnica pomiędzy dniem a noca na poziomie 15-18st C. Czyli jak w dzień 30st C to w nocy 15. Ważne by nie przekroczyć temperatury poniżej 7-8st C przez dłuższy czas bo będzie miało to negatywny wpływ na roślinę.
Przy takim trzymaniu się temperatury i prawidłowego podlewania dla gatunku na pewno wyda kwiaty.
Bogusiu, moje dendrobium też tak szaleje. Najpierw wypuściło "coś" na czubku, a teraz doszukałam się wypustek po bokach. Nie wiem jak z tą temperaturą. Kiedy przekwitło (a kwitło mniej więcej do kwietnia chyba- kwitnienie sklepowe) wystawiłam je na balkon i tam jest. Przecież upałów nie ma. Tyle, że wilgoć duża. Nie wiem za bardzo co dla nobile jeszcze zrobić ?
czy nie ma zbyt wilgotno Twoje dendrobium? Widzę soczysto zielone glony lub mech w doniczce na ostatnim zdjęciu. Podłoże między podlewaniami powinno praktycznie całkowicie przesychać