Moja kuchnia - RoksiSK

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Gratuluję doskonałego pomyslu - oj będziemy razem łasuchować :wink: .jeśli pozwolisz od czasu do czasu wtrącimy swoje 3 grosze .Ja np mam przepis na doskonałą sałatkę z brokułami ,jajkiem i pomidorami - podać?
PS ciasto do pizzy bardzo delikatne i doskonale rośnie na mące specjalnie przygotowanej do pizzy kupowanej w Makro polecam .
Pozdrowienia
Inka
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Agnieszko -pyszności, jeszcze nigdy nie robiłam takiej rolady.Powiedz mi moja droga, a jak sie zwija to ciasto nie pęka :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
kontrapunkt
100p
100p

Post »

Mogę ? przepis jest prosty na 4 osoby : 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone UWAGA! w ćwiartki ,nie rozdrabniać ,do tego 6-8 pomidorów średnich - w 8-emki, 2 brokuły podzielone na różyczki i obgotowane aldente w solonej wodzie , 1 cebulę na pół krążki ,sól ,pieprz ziołowy i na koniec majonez .Mieszanka wygląda bardzo ładnie i kolorowo , gdy podajemy majonez osobno i polewamy dopiero każdy na swoim talerzu .Też dobrze postawić na ok 2 godzinki do lodówki .
smacznego :wink:
Inka
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Inko/Ewelinko czy majonez mieszasz z czymś (np. ze śmietaną) by był bardziej lejący ??
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

KONTRAPUNKT (nie wiem jak masz na imię) jeśli masz jakieś dobre przepisy - to podać nawet należy :P :P :P Fajny sposób na sałatkę. Na pewno go wypróbuję :D

DOROTKO ja akurat robiłam z truskawami, ale w zimie dodaję brzoskwinie w puszcze, a w lecie : truskawki, jagody lub kawałki malin.

GRAŻYNKO wcześniej miałam inny przepis na roladę biszkoptową i pękała. Ten stosuję od 2 lat i jeszcze mi nie pękła (robię dosyć często). Czasem, gdy zapomnę i potrzymam ciasto trochę dłużej w piekarniku :oops: , to naciskam na spieczone brzegi i w ten sposób je usuwam. Jeśli pilnuje się czasu - najlepiej po 8 minutach sprawdzić - to ciasto zwija się bez problemu.
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

DOROTKO mojego męża siostra (od niej mam przepis) dodaje pokrojone kolorowe galaretki zamiast owoców. Bardzo fajnie wyglądają plasterki rolady :P
Pozdrawiam Agnieszka
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kontrapunkt to Ewelinka, zdrobniale Inka ;-)

Jednak zostanę przy owocach w tej roladce :D Z owockami będzie zdrowiej i smaczniej ;:1
Czekam na następne pyszności!!
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziś na obiad piekłam kurczaka i został mi kawałek. Pokombinowałam i oto efekt (bardzo smaczny :P ).

"SAŁATKA Z PIECZONEGO KURCZAKA Z ANANASEM" - 6

Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka lub dwie nóżki (pieczone),
- 4 jajka,
- 4 plastry ananasa,
- 10 dkg sera Gouda,
- mały majonez,
- łyżka śmietany,
- sól, pieprz.

Mięso pokroić w drbne kawałki. Dodać pokrojone w kostkę jajka, ananasa i ser żółty. Wymieszać z majonezem i śmietaną oraz doprawić solą i pieprzem.
Można dodać kukurydzę - ja akurat nie miałam.

Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Jadłam podobną kiedyś ,tylko że kurczak był wędzony-pyszności,no nie :wink: idę spać bo za chwilę wpadnę do lodówki :oops:
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Masz rację Grażynko - lepiej pójść spać. Ja mam gorzej, bo zostało jeszcze trochę tej sałatki w lodówce ;:223
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Administrator
---
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

RoksiSK dzięki Ci za przepis na pizzę :D
Po urlopie muszę zrobić koniecznie, nigdzie nigdy nie mogłem znaleźć przepisu na ciasto a tu przypadkiem widzę że zapodałaś nam , świetnie. :D
Pozdrówka.
Poza tym pięknie po kolei prezentacja i fotki. Uwielbniam wszystko co na ostro i pieczone (pięknie prezentuje się sałatka - kebab )
:D
PS. Ponumerowałem przepisy. Proponuję to czynić Każdemu, kto zechce podać nam ich kilka.
Łatwiej będzie odnosić się w dyskusjach do numerów przepisów danej Osoby lub stworzyć w przyszłości (gdy się ich ilość rozrośnie) spis treści z przepisami.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
kontrapunkt
100p
100p

Post »

Witam Agnieszko ! Cisza w eterze ,a my już rozpaskudzeni -brakiem przepisów rozczarowani jesteśmy chyba troszkę :wink: . Sałatki wykorzystałam na spotkaniu towarzyskim - moje koleżanki - od tego momenu zaintersowały się Forum,a nawet ich M :D - przez żołądek do serca . Nieśmiało może zapodam przepis na bardzo szybki deser i bardzo aktualny .

DESER Z OWOCAMI :

Biszkopty lub petitki połamane na dnie pucharka - na to można odrobinę brandy lub nie (całkiem na trzeźwo), na to serek mascarpone , owoce - np truskawki + pokrojone na cząstki pomarańcze, banany w krążki, na to słodka śmietana lub jogurt z miodem wymieszane - pychota a robi się 5 minut :wink:

Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na następne doskonałe przepisy - tym bardziej , że za tydzień czeka mnie kolejna impreza
serdecznie pozdrawiam[/b]
Inka
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

Witam Kontrapunkt. Jadłam taki deser ale bez owoców. Miał smak tiramisu, tzn. warstwy serka i ciastek nasączonych jakimś trunkiem na przemian poukładane w pucharku. Też mało pracochłonny. Polecam jeśli ktoś nie ma pod ręką owoców. Leo :D :) :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

"LECZO" - 7

Składniki:
- duży kabaczek (cukinia),
- 1,5 kg pomidorów,
- 2-3 laski kiełbasy,
- 2 cebule,
- papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- sól, pieprz, Vegeta.

Na patelnię wrzucić na rozgrzany olej cebulę pokrojoną w półksiężyce i kiełbasę w plasterkach - podsmażyć (ja przyrządzam leczo w głębokiej patelni, ale jeśli takiej nie masz, to w tym momencie trzeba przełożyć do garnka).
Dodać wcześniej spażone i obrane ze skórki pomidory (dobrze jest usunąć gniazdka nasienne) i pokrojony w kostkę kabaczek (obrać ze skórki i usunąć pestki). Doprawić Vegetą (1/2 łyżki) i pieprzem. Dusić pod przykryciem, aż kabaczek zacznie stawać się "szklisty" - półtwardawy. Dodać wówczas pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dusić jeszcze ok. 30-40 min. Ewentualnie doprawić na koniec solą i pieprzem.

Obrazek

Gotowałam je nad morzem w malutkiej kuchni, więc zdjęcie niezbyt dobrej jakości. Ale za to jaki smak!!!
Pozdrawiam Agnieszka
sylwiak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 cze 2007, o 19:12

Post »

To znowu ja.Sałatka zjedzona(na szczęście nie cała-zostało trochę na jutro).Zrobiłam do niej pieczoną bułkę paryską smarowaną pieczonym czosnkiem.Pycha.Smakowała nawet mojemu mężowi,który nie lubi kukurydzy,ani kapusty pekińskiej.Teraz przydałoby się trochę gimnastyki,ale komu by się chciało.Za kilka dni spróbuję zrobić pizzę.O wynikach poinformuję po zjedzeniu,jeśli wyjdzie,bo jeszcze nigdy nie udało mi się ciasto drożdżowe.Pozdrawiam i czekam na nowe przepisy.
P.s.RoksiSK czy mogłabyś podać"genezę"swojego nicka?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”