Tomek i ogrod

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

Iwonka,piwonie ?ja obcinam pozostałości po przekwitnięciu i tyle ,potem dopiero na jesień sprzątam liście ,nic więcej nie robię przy piwoniach.Azalie i Rh mają różny przyrost i wielkość musisz zwrócić uwagę na etykiety poszczególnych odmian ,są mniejsze i większe ,sadź tak że by za parę lat gałązkami się dotykały ,po następnych paru sezonach ładnie się poplątają ze sobą,będzie na pewno im to służyć .
Co do derenia,czytałem i oglądałem ,nie znam się aż tak ,ale wiem że potrzebują dużo wody(choć dereń biały wytrzymuje okresy suszy ) i stawiał bym też na to co napisała Dianek,za dużo obornika i innych nawozów też szkody narobi,może wyjściem było by przesadzić go w inne miejsce ,tym razem bez obornika i domieszać torfu
Witaj Jola,tak to ta sama Tawuła(na fotce wyszła mi trochę szarawo),po przekwitnięciu ostro przycinam ,trochę dłużej trzeba czekać że by urosła taka duża,ale ładnie się zagęszcza
Geażynka ,jest to Cyprysik japoński 'Nana Gracilis'jak dobrze pamiętam
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p

Post »

kilka fotek przy okazji
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

witaj Tomku nocny Marku :)
Pięknie tu u Ciebie a ja biedny żuczek nie mogę szaleć na moich hektarach ;:98 chyba jednak za szybko troche wystartowałam i teraz muszę zwolnić...
a jednak nie musiałeś ganiać po cmentarzu za kwiatkami i dzielnie oddałeś Juniorce swoje piwonie...
brawo ;:63 ;:63
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Witaj Tomku witaj Haniu :lol: :lol: :lol: Spisał się Tata aż miło!
Piękne zdjęcia i ciągłe zagadki: pstre listeczki to żeleźnik? Mam podobny, jaśniejszy.Jeżeli to ta roślina oczywiście
:lol: U Hani refleksja o zdrowiu- świetnie! Na razie :lol:
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p

Post »

Witaj Hania ,tak jak piszesz za szybko wystartowałaś ,u mnie było podobnie ,zwolnij ,kuruj się i nie przesadzaj z hektarami,na wszystko przyjdzie czas,ja do dzisiaj do pracy się nie nadaję ,już mnie krew zalewa ,ileż można na chorobowym siedzieć
Nigella,prawdę mówiąc nie spotkałem się z nazwą żeleźnik i nie wiem o którą fotkę pytasz?pstre liście na trzeciej fotce,roślinka rośnie u mnie w skrzynkach między pelargoniami ,jest to Gajowiec żółty
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

śliczne zdjęcia Tomku! co to jest na pierwszym zdjęciu? a tan gajowiec też ładny, chyba go widze pierwszy raz :)
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p

Post »

Onka dziękuję ,na pierwszej fotce jest Kalmia angustifolia,gajowiec trzymam jak już pisałem w skrzynce i był by większy dwa razy albo więcej gdy by nie jakiś upierdliwy kot ,który robi mi spustoszenie w ogrodzie i dwa razy już gajowca mi przyciął bez pytania :evil:
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Tomku, chyba mnie przebiłeś w długości buszowania po Internecie - ja wymiękłam ok 1:00 :lol: Dziękuję za poradę :) U mnie ciągle pada, a ziemie gdzie posadzony jest dereń jest mało przepuszczalna - ma więc bardzo mokro. W ogóle mam trudny teren. Z przodu ogrodu jest sucha ziemia, a z tyłu prawie sama glina pokryta cieńka warstwą ziemi. Nie jest łatwo :(
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p

Post »

Witaj Iwa,teraz jestem wypoczęty(3,5miesiąca chorobowe) to snu prawie wcale nie potrzebuję,idę spać bo muszę :lol: ,napisałem o przesadzaniu derenia bo myślę że jednak ten obornik mógł zaszkodzić ,może wystarczyło by wyciągnąć go odebrać obornik i domieszać nowej ziemi ,torfu,wsadzić w to samo miejsce
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Tomku to cieszę się że to ta sama tawuła, pięknie wygląda ;:109 w takim razie ja swoją muszę przesadzić gdzieś gdzie będzie miała więcej miejsca :roll: chyba że jeszcze się wstrzymać :roll: ale jak będzie większa to znów może nie zbyt być zadowolona z przesadzania :? a co Ty radzisz Tomku :?:

Śliczna fotka ta z paprocią i hostami ....uwielbiam taki klimat :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p

Post »

myślę że po zimie gdy nie będzie miała liści spokojnie ją przesadzisz,ja tak przesadzałem ,mam tych tawuł w sumie 6szt ,z większą bryłą wykopujesz i spoko przenosisz w inne miejsce
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Pięknie, pięknie Tomku ;:109 a co to jest na ostatniej fotce :roll: wygląda jak szparagus .....
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Witaj :)
Wiesz, miło słyszeć a raczej czytać komplement na temat swojego ogrodu od osoby , która ma ogród perfekcyjny :) Zapatrzyłam się na prześliczną kolekckę fuksji i bardzo mi się podoba zakątek z piwoniami ,miedzy którymi wybija się jeszcze jakaś żółta roślinka:) muszę przyznać, że ciekawie to wygląda :) co to za żółta roślinka ? z fotki było trudno ją zidentyfikować :)
Oooo ..pisałeś że kalmia ci nie chce rosnąć a ta różowa dla mnie NN tak ładnie ci kwitnie :) ona u mnie też kwitnie :) Ogladając je w internecie i kupując ,myślałam że ma o wiele większe kwiaty :) a to takie pyrtusie :) mimo to naprawdę piękne :) ciekawa jestem jak duży kwiat ma ta szerokolistna, już tak długo ma pąki i ciagle kukam kiedy je rozwinie :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p

Post »

Jola ,jest to tamaryszek ,jest na innych fotkach na tle ściany ,ma jakieś 2,5 m.wys.
Iwonka ,perfekcyjny ogród ?mój na pewno nie jest ,ale dziękuję za miłe słowa ,na pewno wszyscy do tego dążymy .Nie wiem o jakiej roślince piszesz między piwoniami,które zdjęcie ? ostatnie które pokazałem to po zbiorach płatków córci na procesję i wszystko co żółte to pozostałości po kwiatach,też atrakcyjnie wyglądają :lol: ,o kalmiach napisałem u Ciebie.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”