Tomek i ogrod
Iwonka,piwonie ?ja obcinam pozostałości po przekwitnięciu i tyle ,potem dopiero na jesień sprzątam liście ,nic więcej nie robię przy piwoniach.Azalie i Rh mają różny przyrost i wielkość musisz zwrócić uwagę na etykiety poszczególnych odmian ,są mniejsze i większe ,sadź tak że by za parę lat gałązkami się dotykały ,po następnych paru sezonach ładnie się poplątają ze sobą,będzie na pewno im to służyć .
Co do derenia,czytałem i oglądałem ,nie znam się aż tak ,ale wiem że potrzebują dużo wody(choć dereń biały wytrzymuje okresy suszy ) i stawiał bym też na to co napisała Dianek,za dużo obornika i innych nawozów też szkody narobi,może wyjściem było by przesadzić go w inne miejsce ,tym razem bez obornika i domieszać torfu
Witaj Jola,tak to ta sama Tawuła(na fotce wyszła mi trochę szarawo),po przekwitnięciu ostro przycinam ,trochę dłużej trzeba czekać że by urosła taka duża,ale ładnie się zagęszcza
Geażynka ,jest to Cyprysik japoński 'Nana Gracilis'jak dobrze pamiętam
Co do derenia,czytałem i oglądałem ,nie znam się aż tak ,ale wiem że potrzebują dużo wody(choć dereń biały wytrzymuje okresy suszy ) i stawiał bym też na to co napisała Dianek,za dużo obornika i innych nawozów też szkody narobi,może wyjściem było by przesadzić go w inne miejsce ,tym razem bez obornika i domieszać torfu
Witaj Jola,tak to ta sama Tawuła(na fotce wyszła mi trochę szarawo),po przekwitnięciu ostro przycinam ,trochę dłużej trzeba czekać że by urosła taka duża,ale ładnie się zagęszcza
Geażynka ,jest to Cyprysik japoński 'Nana Gracilis'jak dobrze pamiętam
Witaj Hania ,tak jak piszesz za szybko wystartowałaś ,u mnie było podobnie ,zwolnij ,kuruj się i nie przesadzaj z hektarami,na wszystko przyjdzie czas,ja do dzisiaj do pracy się nie nadaję ,już mnie krew zalewa ,ileż można na chorobowym siedzieć
Nigella,prawdę mówiąc nie spotkałem się z nazwą żeleźnik i nie wiem o którą fotkę pytasz?pstre liście na trzeciej fotce,roślinka rośnie u mnie w skrzynkach między pelargoniami ,jest to Gajowiec żółty
Nigella,prawdę mówiąc nie spotkałem się z nazwą żeleźnik i nie wiem o którą fotkę pytasz?pstre liście na trzeciej fotce,roślinka rośnie u mnie w skrzynkach między pelargoniami ,jest to Gajowiec żółty
- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Tomku, chyba mnie przebiłeś w długości buszowania po Internecie - ja wymiękłam ok 1:00
Dziękuję za poradę
U mnie ciągle pada, a ziemie gdzie posadzony jest dereń jest mało przepuszczalna - ma więc bardzo mokro. W ogóle mam trudny teren. Z przodu ogrodu jest sucha ziemia, a z tyłu prawie sama glina pokryta cieńka warstwą ziemi. Nie jest łatwo 

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- jollla500
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
Tomku to cieszę się że to ta sama tawuła, pięknie wygląda
w takim razie ja swoją muszę przesadzić gdzieś gdzie będzie miała więcej miejsca
chyba że jeszcze się wstrzymać
ale jak będzie większa to znów może nie zbyt być zadowolona z przesadzania
a co Ty radzisz Tomku
Śliczna fotka ta z paprocią i hostami ....uwielbiam taki klimat

Śliczna fotka ta z paprocią i hostami ....uwielbiam taki klimat

- iwonaxp
- 1000p
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Witaj 
Wiesz, miło słyszeć a raczej czytać komplement na temat swojego ogrodu od osoby , która ma ogród perfekcyjny
Zapatrzyłam się na prześliczną kolekckę fuksji i bardzo mi się podoba zakątek z piwoniami ,miedzy którymi wybija się jeszcze jakaś żółta roślinka:) muszę przyznać, że ciekawie to wygląda
co to za żółta roślinka ? z fotki było trudno ją zidentyfikować 
Oooo ..pisałeś że kalmia ci nie chce rosnąć a ta różowa dla mnie NN tak ładnie ci kwitnie
ona u mnie też kwitnie
Ogladając je w internecie i kupując ,myślałam że ma o wiele większe kwiaty
a to takie pyrtusie
mimo to naprawdę piękne
ciekawa jestem jak duży kwiat ma ta szerokolistna, już tak długo ma pąki i ciagle kukam kiedy je rozwinie 

Wiesz, miło słyszeć a raczej czytać komplement na temat swojego ogrodu od osoby , która ma ogród perfekcyjny

Oooo ..pisałeś że kalmia ci nie chce rosnąć a ta różowa dla mnie NN tak ładnie ci kwitnie

Jola ,jest to tamaryszek ,jest na innych fotkach na tle ściany ,ma jakieś 2,5 m.wys.
Iwonka ,perfekcyjny ogród ?mój na pewno nie jest ,ale dziękuję za miłe słowa ,na pewno wszyscy do tego dążymy .Nie wiem o jakiej roślince piszesz między piwoniami,które zdjęcie ? ostatnie które pokazałem to po zbiorach płatków córci na procesję i wszystko co żółte to pozostałości po kwiatach,też atrakcyjnie wyglądają
,o kalmiach napisałem u Ciebie.
Pozdrawiam
Iwonka ,perfekcyjny ogród ?mój na pewno nie jest ,ale dziękuję za miłe słowa ,na pewno wszyscy do tego dążymy .Nie wiem o jakiej roślince piszesz między piwoniami,które zdjęcie ? ostatnie które pokazałem to po zbiorach płatków córci na procesję i wszystko co żółte to pozostałości po kwiatach,też atrakcyjnie wyglądają

Pozdrawiam