Żywotniki (tuje) - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przejrzyj podobne tematy w dziale diagnostyki. M.in. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 31&start=0 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... light=tuje
Wpisz w wyszukiwarkę hasło "tuje".
Pozdrawiam Andrzej.
Jurek_stok
50p
50p
Od: 29 maja 2007, o 20:05

Post »

Być może naprowadzę Cię na jakiś ślad. Ja mam jedną tuję smaragd. Około 2 do 3 tyg. temu została ona obsypana, niechcąco, azofoską. Teraz mam taki efekt jak na zdjęciach. Gałązki spalone są z jednej strony do wys. ok. 50 cm. Może podobne zdarzenie zaszło u Ciebie. Powodzenia! Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Jurek55
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie chciałabym straszyć ale wygląda mi to na chorobę grzybową - fytoftyroze :(
Jurek_stok
50p
50p
Od: 29 maja 2007, o 20:05

Post »

Anetko! Kogo straszysz - mnie czy qlistesa? Dzięki za zainteresowanie. Wdzięczny Ci jestem za uruchomienie mnie w temacie.
Pozdrawiam - Jurek55
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p
Od: 26 kwie 2007, o 23:31

Jaka choroba powoduje brązowe plamki na Tujach

Post »

Witajcie

Na kilku moich Tujach (Szmaragdach oraz T. Zachodnich) w przeciągu kilku dni pojawiła się masowa ilość brązowych plamek jak na zdjęciu poniżej, największe nasilenie od strony południowo-zachodniej, kilka z nich rośnie na słońcu a reszta w cieniu - efekt podobny.

Co im się stało? jak mam reagować aby przeżyły? Czy Topsin będzie odpowiedni?
Dziękuję za pomoc.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

tak Topsin M500 SC
Tą chorobę powoduje grzyb Didymascella thujina
a polska nazwa to plamistość łusek żywotnika
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p

Post »

Serdecznie dziękuję Panie Januszu za pomoc, cicho podejżewałem że sprawcą jest grzyb.
Pozdrawiam
Krzysztof
mansell
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 wrz 2007, o 11:35

Brak podlewania czy grzyb ? (tuje)

Post »

Witam, przeglądałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie "Co zrobić ?" i nadal jestem w kropce.
Mam dwa rzędy tuji, jeden to żywotniki - te brązowieją w szybkim tempie (praktycznie tak jak wygladaja teraz to efekt ostatnich 3 może 4 tygodni) oraz o ile się nie myle (nie ja je sadziłem) w drugim rzędzie tuja szamragdowa (?) która wygląda znacznie lepiej, nie mniej też usychają pojedyncze gałązki wewnątrz (czwarte zdjęcie).
Żywotniki jak widać wyglądają znacznide gorzej.
Z jednej strony objawy przypominaja efekt niedostatecznego podlewania w ciągu roku, ale znajoma stwierdziła że to jest najprawdobodobniej grzyb i muszę je jak najszybciej pryskać.
Poniżej zamieszczam zdjęcia i proszę o pomoc, doradźcie Państwo co robić, czy czekać do wiosny i wtedy zgodnie z zaleceniami podlewać i nawozić czy też pryskać bo to jest grzyb ? Z góry dziękuję za pomoc.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

A nie wydaje Ci się że lepiej spryskać. Z tego co widziałam na forum, to bardzo wiele ludzi skarży się na usychające szmaragdy i żywotniki. Zajrzyj do tych wątków, ale na wszelki wypadek tez spryskaj, przecież nie zaszkodzi, a skoro idzie to w takim tempie to nie ma co czekać.
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p

Post »

Na pewno główną przyczyną nie jest brak wody!!! ja swoje tuje w tym i Szmaragdy podlewałem przez lato 4x w tygodniu a w tej chwili wyglądają jak Twoje! Opryskiwałem na szkodniki tak więc musi to być grzyb tylko jaki? na szpilkach czy w korzeniach? Podstawowe pytanie czym, jak i kiedy to zwalczać.
Objawy nasiliły się drastycznie po ostatnich deszczach.

Przyłączam się do Mansell i wspólnie prosimy o POMOC
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Trochę mnie to wszytsko zaskakuje. Mam bardzo sucho na działce (bo to nie okolice stawu) i szpaler 18 żywotników. Nigdy nie przyszło mi do głowy żeby je podlać a nic się znimi nie dzieje, juz nie mówiać o nawożeniu. Może lepiej będę dalej żyła w nieświadomości...
olenka33
50p
50p
Od: 23 wrz 2007, o 14:35

Post »

witajcie,
zdjęcia pokazują rośliny w kiepskiej kondycji.

1. Thuja to nazwa łacińska; żywotnik to polska nazwa thuji... choiaż zwyczajowo mówimy prawie wszyscy po prostu tuja.

2. Nie wiem co doprowadziło te rośliny do takiego stanu. Czy jkoś intensywnie je nawoziłaś? Pamiętajcie co za dużo to niezdrowo - łatwo zasolić podłoże.

3. Są mocno osłabione - pytanie dlaczego.

4. Osłabione rośliny często padają ofiarą chorób grzybowych - szczególnie jeśli jest iepło i wilgotno - te właśnie tak wygladają.

5 oprysk jest potrzebny - spróbuj TOPSIN. Owtarzaj oprys kilkukrotnie. I to szybciutko- zanim zrobi się zimno.

6 Spróbuj otrząsnąć z roślin jak najwięcej tego brązowego - potem wygrab to i spal - dpiero potem pryskaj.

7. na wiosnę podlewaj - z nawożeniem ostrożnie - nie wiadomo jak zareagują

niestety nie wygląda to wesoło..

Smaragdy opyskaj profilaktycznie również.

Powodzenia
olenka33
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mansell
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 wrz 2007, o 11:35

Post »

Nie nawoziłem ich mocniej niz trzeba, dawki dobierałem zgodnie z opisem i raczej bylem w tym ostrożny, zacząłem usuwać uschnięte gałązki jutro oprysk dziękuję za poradę :)

Jeszcze jedno pytanie. Podczas usuwania zbrązowiałych gałązek zauważyłem w kilku miejscach białe pajęczyny na co zwrócić uwagę aby stwierdzić czy to jest jakiś szkodnik czy po prostu niegroźne dla rośliny pajęczaki zrobiły sobie tam dom ?
zbyszR
50p
50p
Od: 30 sie 2007, o 10:00

Post »

mansell!! też nie uważam,że niedostateczne podlewanie moze byc przyczyną takich efektów jakie widac na dołączonych zdjeciach. podstawą musi byc właściwy skład podłoża o odczynie lekko kwaśnym dlatego w trakcie wegetacji najlepiej zasilać nawozami "do iglaków" lub nawozami wzbogaconymi np. w siarkę (siarka zakwasza podłoze). jezeli podłoze było obojętne lub zasadowe to juz powodowało osłabienie roslin, a gdy dodamy słabe podlewanie to w sumie mogło dokonac reszty "spustoszeń". osłabione rośliny sa bardzo podatne na niekorzystne działania i kontakty z patogenami które i tak cały czas sa obecne w przyrodzie.
podejrzewam ze w twoim przypadku zadziałały grzyby odglebowe i oprysk Topsinem moze być niewystarczajacy (tylko część nadziemna), proponuje dodatkowo podlewanie previcurem.
z nawozeniem byłbym teraz ostrożny - powoli sezon wegetacyjny sie kończy i jakby dostały rosliny pożywke to mogłyby wchodzić w zimowanie za bardzo wydelikacone.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”