Mój ogródek - kogra - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo kolorowo jest w Twoim ogródku ,Grażynko,tak swojsko,aż się chce przysiąść na niebieskiej ławeczce :D
Zwierzaki żyją bardzo zgodnie ,fajnie to wygląda .
Grzegorz B

Post »

Witaj Grażyna :D :P :D

Ale nas raczysz wspaniałymi widokami, aż dech zapiera. Gratuluję ;:63 ;:63 ;:63. Poza tym masz wspaniałe zwierzaczki. Miło do Ciebie zaglądać :D :P :D
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

No to ja też dziś zajrzałam do Twojego ogrodu, Grażynko!
Ech... extra mieć taki "wiekowy" ogród, tyle ślicznych roślin, ciekawych zakątków!
A koty wyglądają na rozbójników :wink: . Choć jak śpią, są takie słodkie!
Pozdrawiam Cię ciepło, witam na naszym forum i cieszę się, że do nas trafiłaś!

aha! a co jest na trzecim zdjęciu w Twoim pierwszym poście? Pięknie kwitnie!

P.S. Ciekawego masz avatara ... :D . Bardzo mi się podoba...
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Cieszę się że wam się podoba. Rzeczywiście harmonii ci u nas dostatek i każdy kto przychodzi do mojego ogródka ma problem z wyjściem. Pies i koty bardzo lubią się razem bawić ale wtedy wszystko zostaje postawione na głowie . Stąd też pewno zauważycie niskie płotki chroniące moje roślinki przed stratowaniem przez zwierzaki.Trochę to pomaga. Jeżeli chodzi o 3 roślinkę z pierwszych zdjęć mojego ogródka to jest to złotlin japoński.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A tak na marginesie -ci którzy mają problem z opuszczeniem ogrodu to ja i moi domownicy. A dlaczego ? Spróbujcie chociaż raz zostać trochę dłużej w swoim ogrodzie, od zmierzchu do zmroku, usiądżcie na ławeczce i zamieńcie się w słuch i węch kiedy się całkiem ściemni. Powąchajcie swoje kwiatki i posłuchajce - wasz ogród wcale nie śpi.Szkoda że tak trudno zrobić dobre zdjęcia nocą a może ktoś to potrafi ?
Grażyna.
kogro-linki
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Grażynko bardzo podobają mi się twoje roślinki :P Jest co podziwiac :shock:
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A teraz przedstawiam wam coś co już niedługo będzie do schrupania. Ogród bowiem jest piękny kiedy są w nim kwiatki ale bez możliwości posmakowania jarzynek warzyw i owoców własnej produkcji traci dużo uroku. Nie ma bowiem nić lepszego na śniadanko na ławeczce w ogródku jak świeży chlebek z masełkiem, pomidorkiem i sałatką - można dodać rukolę, bazylię lub szczypior cebulki. A po obiadku deserek z truskawek z bitą śmietanką lub ciasto owocowe z galaretką no i oczywiście kawusia. ;:13 ;:13 Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Mmmm, wygląda apetycznie, aż miałabym ochotę od razu coś zjeść! Lepiej nie wklejaj takich smacznych zdjęć wieczorem, bo się potyjemy :D :wink:
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Ach to jest złotlin!!! Tylko czemu on nie lubi mokrej ziemi ;:145 I jak ja mam go posadzić na tej mojej glinie??? A tak mi się podoba... Forsycja też jej nie lubi... ;:145

Łał!!! Twoje pomidory już takie wielkie ??? :shock:
Pewnie masz jakieś swoje sposoby, że tak pięknie Ci wszystko rośnie...
Może zdradzisz je nam? Będziemy bardzo wdzięczni! :D
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karolinko ,jeżeli z umiarem smakujemy wszystkiego to nie utyjemy a jeżeli nawet to praca w ogrodzie z nas ten nadmiar tłuszczyku wyciągnie. Spoko.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wisienko, cieszę się że mogę ci coś powiedzieć o moich pomidorkach. Wczesną wiosną wysiewam nasionka pomidorów - mam swoje wybrane te które nie chorują - do kubków, po wschodach przesadzam do kubeczków po śmietanie i trzymam na oknie z południowej strony na parapecie. Jak tylko się ociepli na tyle że już nie ma dużych przymrozków przesadzam do szklarenki - można przykryć folią. A że wiosna w tym roku była wspaniała to i pomidory dobrze rosną. to wszystko. Aha... mogę jeszcze dodać że podlewam je rozcieńczoną gnojówką robioną z granulatu obornika bydlęcego - do kupienia w sklepie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, a czy można hodować pomidorki na wolnym powietrzu, nie w szklarence? Mam ochotę zaeksperymentować z krzaczkiem, albo dwoma, ale miejsce miałabym jedynie przy południowej ścianie domu, szklarenka nie zmieści się w żadnym razie.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Oczywiście że można. Sąspecjalne odmiany pomidorów gruntowych które można kupić w sklepie ogrodniczym lub na targowisku ale wtedy istnieje ryzyko że trafimy na niezbyt uczciwego sprzedawcę który sprzeda nam byle co. Można też hodować pomidory w doniczkach np na balkonie - odmiany takie jak Beta Jawor itp. Trzeba tylko wybrać odpowiednio dużą doniczkę i zasilać systematycznie. Jednak dla dwóch krzaczków można zaryzykować kupno gotowych sadzonek . Jedynie w czasie dłuższych opadów wskazane byłoby okryć je workiem foliowym z dziurkami lub zrobić zadaszenie z patyków i rozwiesić na nich folię. :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki za wskazówki! I podziwiam wiedzę ;:180 Właściwie to zamierzałam do eksperymentu wykorzystać pesteczki jakiegoś pomidorka, który akurat mi zasmakuje :) Późnym latem są u nas w warzywniaku takie niewielkie, podłużne, ciemnoczerwone o słodkawym smaku, pycha! A na zupkę bomba ;:8 Ale co to za odmiana, to nie mam pojęcia, a wątpię czy w warzywniaku będą wiedzieli :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A teraz kilka nowych roślinek z mojego ogródka,które rozkwitły w ostatnich dniach. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”