U Lesi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu - roślinki powoli odsłaniają swój czar. Starałam się tak dobierać rośliny, aby cały czas coś kwitło, coś zdobiło mi ogród. Pod korzeniami Erotiki nie powinno być skarbów (tak przynajmniej mi się wydaje). Erotika źle mi się przyjęła, może jej za bardzo skróciłam korzenie, może była mocniej podsuszona niż inne róże z Rosarium, do tego w kwietniu były chłodniejsze dni, więc znowu jej się oberwało... Teraz puściła listki, zobaczę jak będzie rosła, jeśli marnie - wymienię ją.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joasiu, jak to miło, że mój ogród może Cię motywować. Nie pozbywaj się zbyt szybko róży, daj jej czas. Może ją przesadź? Ja miałam w ubiegłym roku podobny problem z Reine des Violetes, ruszyła po kilku miesiącach, już prawie jesienią, a teraz ma sporo pączków.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

Witaj Joasiu! Obserwuję Twój wątek od jakiegoś czasu , a teraz postanowiłam się w końcu ujawnić i odezwać. Akurat jestem na etapie urządzania swojego ogródka i przy okazji znajduję różne skarby po poprzednich użytkownikach działki dokładnie jak Ty. Ostatnio zauważyłam nawet wkopane wiaderko z lepikiem. Dlatego bardzo mnie pociesza fakt, że ktoś robił już coś takiego przede mną i udało mu się wygrać. Masz dużo pięknych roślinek, zwłaszcza kolekcję róż. zaczerpnęłam od Ciebie przepis na miksturę na mszyce z octem i Ludwikiem i właśnie dzisiaj postanowiłam spróbować czy ona działa na kwiatach w mamy ogrodzie. A Ty pryskałaś już może swoje róże ?
magdala

Post »

Joasiu :D - rzeczywiście czytałam już kiedyś na początku Twojej opowieści o tym koszmarnym betonie .I nawet pomyślałam o tym ,kiedy ostatnio pojechalismy zobaczyć naszą działkę (to nie ta działka z forum)- taką budowlaną ,gdzie planujemy zbudować dom(plany dość odległe :cry: ) Obok jest budowa w stanie surowym i mój mąż odkrył właśnie wielką plamę rozlanego betonu po naszej stronie.. :shock: :shock: I co -to nadaje się tylko do skucia?
Magda.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu chyba sama się ze mną zgodzisz, że ogrody innych forumowiczów mają działanie motywujące, choć najczęściej przebiega to na zasadzie - ja tez tak chcę, bo kluje nas ta igiełka zazdrości.. :twisted:

Co do roślin, które kiepsko rosną zauważyłam, dziwną prawidłowość: gdy obejdzie się je wokół z sekatorem, łopatą, ewentualnie nowym nabytkiem, który ma rosnąć w ich miejscu - nagle umarlaczki zaczynają rosnąć w szalonym tempie...
Po cichutki liczę, że będzie tak z Erotiką, żal byłoby mi ją wykopywać. To, że wreszcie puściła pąki jest najprawdopodobniej spowodowane faktem, że chciałam na jej miejsce posadzić miniaturową różyczkę, którą dostałam na imieniny... i czy moja teoria się nie potwierdza :;230
linki Lesi
aktualny
x-d-a

Post »

Joasiu, zgadzam się z twoja teorią, bo sama na własnych roślinkach kilkakrotnie ją wypróbowałam.
Ostatnio postraszyłam moja yukkę, że jak w tym roku nie zakwitnie, to robi wypad z honorowego miejsca na trawniku. I co? od kilku dni ze środka mojej yukki sterczy wielki, gruby, wysoki na 1,5m pąk.
Podobnie było z drzewkiem morelowym, które nie chciało owocować - w tym roku po raz pierwszy spróbujemy własnych moreli...
Pozdrawiam Cię serdecznie :lol:
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalu - i jak tu potem nie twierdzić, że przemawianie do roślin, wygrażanie itp. nie odnosi skutku :;230
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo (Madziarynko) - z gruzem można wygrać, tylko jest sporo ciężkiej pracy... a i tak będziesz znajdywała skarby :twisted: Róże popryskłam miksturą z octem w niedzielę, ale wróciłam wczoraj zbyt późno by obejrzeć rezultaty - dam Ci jeszcze znać w tej sprawie.

Magdo (Magdalo) - beton na działce koniecznie skuj, wyrzuć. U mnie na warstwie betonu (komuś się wylało z betoniarki :evil: ) , przykrytej 30 cm warstwą urodzajnej ziemi, trawa nie chciała rosnąć... Nie wspomnę o sadzeniu w tym miejscu krzewów, drzew. Jeżeli masz pewność, że nie będziesz używała tego miejsca, możesz zaryzykować i beton zostawić, ale jak znam życie koncepcje ogrodowe się zmieniają, a łatwiej jest usunąć taki beton na początku. Działkę koniecznie ogrodźcie, bo będą Wam podrzucać śmieci pobudowlane, a fantazja "fachowców" nie zna granic - potrafią zakopać reklamówkę całych butelek po wódce
linki Lesi
aktualny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Podziwiam Twoje dokonania w ogrodzie,potrafiłaś w tak krótkim czasie zgromadzic tyle pięknych odmian roślin i tak pomysłowo je rozmieścic.Ja na początku sadziłam wszystko chaotycznie i teraz tylko przekopuje.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu, aż się zaczerwieniłam :oops: dziękuje za miłe słowa. Zakładałam ogród jesienią 2008, szybko przyszła zima, więc miałam dużo czasu na planowanie na papierze, ogródek jest maleńki stąd musiałam się ograniczyć do niewielkiej ilości roślin - starałam się wybierać te które są dla mniej najatrakcyjniejsze, mało wymagające itp. Ale co ja piszę o swoim ogrodzie - zajrzałam przez ciekawość do Twojego (jestem co prawda dopiero na 15 str.) i szczęka mi opadła... Kamienny grill, własnoręcznie zrobione meble ogrodowe, altanka - nie mam się nawet jak równać z tym... :oops:
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu,
Rózy nie wymieniaj najwyżej wykop większy dołek czy tam czegoś nie ma ewentualnie przesadż ja w inne miejsce widac że chce bardzo rosnąc ale jej coś przeszkadza,
Pozdrawiam ciepluteńko
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No koleżanko kilka dni nieobecności a tu taki ukwiecony ogród :)
ale się u Ciebie rózano zrobiło :)
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - ta róża mnie zaskakuje swą wytrwałością...

Haniu - zaczyna się powoli różany spektakl, kwitnie pierwsza Alba Meiland
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu,