Właśnie zapowiadali w TVN przygruntowe przymrozki w okolicach Poznania.
Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To ie "chody" lecz zwykła kalkulacja - ja tam zostawiam tyle pieniędzy...że traktują mnie , jak stałego klienta ( nawet mam zniżkiMałaRybka pisze:Ewelinko, niezłe masz "chody," skoro dzwonią do ciebie z centrum ogrodniczego z informacją, że mają dostawę towaru
Czy znasz firmę Plantmar? Oferta interesująca, ale czy dostępna również dla klientów indywidualnych?
"Plantmar" - nie znam , nie umiem nic powiedzieć, wynika ,że to raczej oferta hurtowa.
Bardzo Ci dziękuję, że pomyślałaś o mnie - przestawię datury w osłonięte miejsceasia0809 pisze:Ewelinko,
Właśnie zapowiadali w TVN przygruntowe przymrozki w okolicach Poznania.Jeśli masz ciepłolubne rarytasiki to okryj je na noc. Spędziwszy tyle czasu w Twoim przepięknym ogrodzie czuję się w obowiązku ostrzec.
Dzięki za zdjęcia. Przyjrzłam się uważnie. Masz tak precyzyjnie dopracowane detale, że aż trudno uwierzyć.
Musisz poświęcać bardzo dużo czasu na pielęgnację albo...ogród został genialnie zaprojektowany
Hortensje o bladoróżowych, podwójnych kwiatach? Trzy sztuki?
No tak. Ja jestem umówiona w poniedziałek po Bożym Ciele w miejscu, gdzie będą rośliny jakich niewiele!
Też miewam podobne do Twoich informacje, nie sposób im się oprzeć. Kiedy posadzisz hortensje?
Dobrej nocy 
Musisz poświęcać bardzo dużo czasu na pielęgnację albo...ogród został genialnie zaprojektowany
Hortensje o bladoróżowych, podwójnych kwiatach? Trzy sztuki?
No tak. Ja jestem umówiona w poniedziałek po Bożym Ciele w miejscu, gdzie będą rośliny jakich niewiele!
Też miewam podobne do Twoich informacje, nie sposób im się oprzeć. Kiedy posadzisz hortensje?
Pozdrawiam, nigella
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ech Ewelinko .. gdzie Ty mieścisz te wszystkie rośliny ...
Dziś spaceruję u iebie sama - jutro przyjdę z M. - pokażę mu cudne widoki przez okno - o które nadal toczę ( jak na razie przegrywam
) batalię.
I taras - bo mam pomysł zmian mojego - ale moje zapraowane Szczęście zagroziło mi strajkiem - jak tak ciągle będę zmieniać koncepcję
Naprawdę masz tyyyle roślin - a wszystkie takie zadbane ... jak ty to robisz - CZARODZIEJKO ?????
Dziś spaceruję u iebie sama - jutro przyjdę z M. - pokażę mu cudne widoki przez okno - o które nadal toczę ( jak na razie przegrywam
I taras - bo mam pomysł zmian mojego - ale moje zapraowane Szczęście zagroziło mi strajkiem - jak tak ciągle będę zmieniać koncepcję
Naprawdę masz tyyyle roślin - a wszystkie takie zadbane ... jak ty to robisz - CZARODZIEJKO ?????
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Miiriam No właśnie problem w tym, że roślin już nie mieszczę , a tyle bym ich jeszcze chciała mieć... Nie lubię "przeładowanych " ogrodów, więc staram się , by jednak było u mnie sporo wolnej przestrzeni, dbam o to, by nie zasłonić istniejących " osi widokowych", a rabaty na obrzeżach, przy tarasie i pod drzewami są już pełne. Czasem jednak mimo wszystko na coś się skuszę
Tak było z kupionymi niedawno HORTENSJAMI, które posadziłam po prostu do dużych donic i ustawiałam na tarasie.
Poniżej zdjęcia tych pięknotek i przy okazji prośba - POMÓŻCIE MI JE ZIDENTYFIKOWAĆ !
Krzewy mają pokrój i liście jak H. ogrodowa lub piłkowana , ale kwiatki są zebrane w baldachimy i podwójne! Mają delikatny , bladoróżowy kolor(jak na zdjęciu) i lekko pachną.

Te hortensje nie miały nazwy odmiany ani na doniczkach , ani na" liście dostawowej", a przyjechały razem z innymi hortensjami...Nie mogę ich znaleźć w katalogach , internecie... Może ktoś z Was ma taką odmianę u siebie?
Poniżej zdjęcia tych pięknotek i przy okazji prośba - POMÓŻCIE MI JE ZIDENTYFIKOWAĆ !
Krzewy mają pokrój i liście jak H. ogrodowa lub piłkowana , ale kwiatki są zebrane w baldachimy i podwójne! Mają delikatny , bladoróżowy kolor(jak na zdjęciu) i lekko pachną.

Te hortensje nie miały nazwy odmiany ani na doniczkach , ani na" liście dostawowej", a przyjechały razem z innymi hortensjami...Nie mogę ich znaleźć w katalogach , internecie... Może ktoś z Was ma taką odmianę u siebie?
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Ewelino, czy ten podagrycznik jest równie ekspansywny, jak pospolity?
Pytam, bo zamówiłam taki, chcę posadzić pod drzewami.
Jednocześnie walczę (przegrywam zwykle) z podagrycznikiem na skarpie.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Podagrycznik w ogóle jest ekspansywny... tyle ,że w miejscu , gdzie u mnie rośnie może sobie szaleć do woli. Jeśli jednak chcesz wyznaczyć mu "pole "do swobodnego rozrastania, to zaraz po posadzeniu trzeba go otoczyć wkopanym na głębokość 15-20 cm ogranicznikiem (z plastiku- dostępne z metra w CASTORAMIE, lub z metalu) , inaczej spod drzew może Ci " wyleźć " na trawnik...elsi pisze:Ewelino, czy ten podagrycznik jest równie ekspansywny, jak pospolity?![]()
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Dziękuję, tak też podejrzewałam, w końcu to rodzina
Hortensje piękne, raczej z ogrodowych, ale płaskie kwiatostany
Piękne są, to najważniejsze.
Podpytam znajomą zajmującą się produkcją i sprzedażą roślin ozdobnych.
Hortensje piękne, raczej z ogrodowych, ale płaskie kwiatostany
Piękne są, to najważniejsze.
Podpytam znajomą zajmującą się produkcją i sprzedażą roślin ozdobnych.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Wreszcie raczyło pokazać się
Siedzimy więc sobie z M. i psem na tarasie... błogo jest , spokojnie i ślicznie. M.-gazetka, ja - laptopik, oboje - kawka. Po prostu "Dolce vita" 
A wczoraj pojechałam do szkółki róż ( tak, tylko pooglądać
), no i oczywiście kupiłam ... Zobaczcie - co :

Róża rabatowa " RUMBA"o pomarańczowo-czerwonych kwiatach i róża rabatowa "Coral ",o kwiatach koralowo-czerwonych.

Tu zbliżenia ich pięknych kwiatów.
Jest jeszcze róża pnąca ,odm. " Westerland" , ładnie rozkrzewiona z wieloma pąkami, ale jeszcze nie rozkwitła. Posadzę i wtedy pokażę.
Czy ktoś ma te odmiany ?
A wczoraj pojechałam do szkółki róż ( tak, tylko pooglądać

Róża rabatowa " RUMBA"o pomarańczowo-czerwonych kwiatach i róża rabatowa "Coral ",o kwiatach koralowo-czerwonych.

Tu zbliżenia ich pięknych kwiatów.
Jest jeszcze róża pnąca ,odm. " Westerland" , ładnie rozkrzewiona z wieloma pąkami, ale jeszcze nie rozkwitła. Posadzę i wtedy pokażę.
Czy ktoś ma te odmiany ?