Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
skarb14
50p
50p
Posty: 56
Od: 5 gru 2006, o 19:04
Lokalizacja: Pieńsk

Post »

37. Sałatka z kurczaka

Składniki:
  • - ok 0,5 kg piersi z kurczaka
    - 2 woreczki ryżu
    - puszka kukurydzy
    - puszka ananasa
    - majonez
    - przyprawa curry do kurczaka
Robimy:
Pierś ugotować z odrobiną wegety. Ryż też ugotować. Pierś pokroić i wymieszać z ryżem, pokrojonymi ananasami, kukurydzą. Majonez wymieszać w szklaneczce z wodą z ananasa (ok 1/3 wody z puszki - lub do smaku) i z przyprawą curry.
Polecam gorąco. Pychotka,
Awatar użytkownika
krzysztofjasik
100p
100p
Posty: 153
Od: 22 lut 2007, o 12:41
Lokalizacja: Toruń

Post »

A ja podam Wam przepis na "kotleciki",które ostatnio mają duże powodzenie w moim domu.Potrzeba;pierś z kurczaka(średnia),25dkg pieczarek,25dkg sera żółtego(twardego),3 średnie cebule,5 łyżek mączki ziemniaczanej,2 jajka(surowe),sól,pieprz(do smaku),Pierś kroimy w kostkę-obsmażamy.To samo robimy z cebulą i pieczarkami.Odsączamy z tłuszczu i przekładamy do miski.Dodajemy jajka,pokrojony w kostkę ser,sól,pieprz,mączkę ziemniaczaną.Cała ta masa musi być dośc gęsta(ewentualnie dodać mączki).Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką placuszki,smażymy z dwóch stron na złoty kolor.Smakuja na ciepło,ale na zimno jeszcze lepiej!Smacznego!!
Pozdrawiam.Magda.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

38. Kulki mięsne w sosie pomidorowym (dietetycznie, czyli bez tłuszczu)

Składniki:
  • - 1/2 kg mięsa wieprz. b/kości (łopatki , od szynki, w miarę nie tłustego)
    - 1/2 kg piersi z indyka
    - 1 cebula (jeśli ktoś lubi, może dodać też czosnek)
    - 1 lub 2 jajka (zależy od ich wielkości)
    - 4 łyżki bułki tartej
    - przyprawy ziołowe, sól
    - woda mineralna z gazem
    - kartonik przecieru albo puszka krojonych pomidorów
    - kilka pieczarek
    - 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła
    - siekana zielenina (natka pietruszki, bazylia, melisa, kolendra, seler, mięta, szałwia, tymianek itp. do posypania dania)
Robimy:
Obraną cebulę, opłukane i pokrojone mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa. W misce wymieszać mięso, cebulę, przyprawy, bułkę tartą, jajka i bułkę tartą. Dodać wodę mineralną tak, aby masa była dość luźna. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, olej rozgrzać na teflonowej patelni, smażyć kulki ze wszystkich stron, kiedy lekko rumiane - zdjąć z patelni. Teraz na tej samej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone pieczarki, dodać pomidory, doprowadzić do wrzenia, włożyć usmażone kulki, skropić wodą i grzać kilka minut. Kiedy gorące - dodać łyżkę masła i posypać siekaną zieleniną. Podawać z bagietką, ryżem, albo z "wiosennymi" jarzynami z wody, albo na parze (marchewki, kalafior, fasolka itd.)

Smacznego :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1527
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ma ktoś jakis dobry sposób na krewetki??
Znowu pokusiłam się i kupiłam krewetki... spędziłam prawie godzinę w kuchni by zrobic obiad i... znowu jestem bez obiadu :(
Bardzo lubię krewetki ale sama nie potrafię ich przygotować :( Podobno to co z nich robię jest "jadalne" a przynajmniej "M" nie marudzi tylko wcina "aż mu się uszy trzęsą".
Natomiast ja nie mogę - śmierdzi mi ta potrawka... Ile bym czosnku nie dała to zapach i tak pozostaje i prędzej by mi wątroba padała od nadmiaru czosnku niż pozbyłabym się zapachu. Białe wiono też już przerabiałam i bez efektu.
Musi być jakiś sposób na krewecie bez "odorku".
POMOCY!!
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

39. Krewetki pachnące pomarańczą

Składniki:
- 20 odwłoków dużych krewetek
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku pomarańczowego

Marynata:
  • - 1 szklanka oliwy z oliwek
    - 3 łyżki soku pomarańczowego
    - 2 łyżki otartej skórki z pomarańcza
    - 1 łyżka soku cytrynowego
    - łyżeczki z soli
    - szczypta papryki
    - szczypta chili
    - szczypta mielonego kminku
    - 1 łyżka oliwy,
    - 3 łyżek soku pomarańczowego,
    - skórka z pomarańcza,
    - sól, kminek, pieprz, papryka, sok cytrynowy
Robimy:
Przygotować marynatę, zamarynować w niej krewetki naokoło 10 minut. Odsączyć krewetki z marynaty (marynatę zachować) Na dużej patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy, smażyć na nim krewetki po 2 minuty z każdej strony. Wyłożyć na półmisek, na patelnię wlać marynatę, pozostały sok pomarańczowy i szybko odparować aby zgęstniał.


40. Krewetki ogniste
  • - 30 dkg średnich krewetek
    - 2 łyżki masła
    - olej
    - ząbek czosnku
    - 2 suszone papryczki chili
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - sól
Robimy:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. W rondlu rozgrzać masło z olejem, dodać grubo pokruszone papryczki chili, czosnek, sok z cytryny. Chwilę razem poddusić, dodać krewetki, zamieszać. Krewetki ułożyć na żaroodpornym półmisku i zapiekać przez 10 minut w piekarniku, polewać pozostałym ze smażenia tłuszczem.


41. Omlet z krewetkami

Składniki:
  • - 15 dkg świeżych krewetek (od biedy marynowane),
    - 3 jajka,
    - nieco pieczarek,
    - kiełki fasoli,
    - cebula,
    - sos sojowy,
    - olej,
    - sól,
    - papryka
Robimy:
Jaja ubić z małym dodatkiem zimnej wody (ok. 2 łyżek), posolić i wymieszać z krewetkami. Z pieczarek i i cebuli przygotować podsmażoną na oleju mieszankę. Po przygotowaniu mieszanki domieszać resztę składników (sos sojowy ok. 1 łyżeczki) przyprawiając do smaku solą i papryką. Teraz wszystko na patelnię i smażymy omlet.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

42. Paprykowe szpady.

Składniki:
2 papryki (najlepiej 1 żółta i 1 czerwona)
1 nieduża cukinia
1 nieduży bakłażan
wykałaczki
Bakłażana należy umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Posolić i odstawić na 1-2 godziny aż puści sok. Teraz czas na dokładnie osuszenie ręcznikiem papierowym. Paprykę umyć, wybrać nasiona i pokroić w słupki. Cukinię umyć i pokroić wzdłuż w bardzo cienkie plasterki (najlepiej odbierakiem do warzyw, nie będą się wtedy łamać w czasie zawijania). Teraz możemy przystąpić do zawijania: bierzemy plaster bakłażana, układamy na nim 1 lub 2 plastry cukini. Kładziemy w poprzek 2 różnokolorowe słupki papryki. Zawijamy i spinamy wykałaczką. Piec na grillu, najlepiej na tacce aluminiowej.

43. Pieczarki z grilla zw szpinakiem

Składniki:
  • - 15 dkg liści młodego szpinaku
    - 10 dkg pokrojonych na ćwiartki pomidorów koktajlowych
    - 5 dkg pokrojonego w słupki żółtego sera
    - 8 dużych pieczarek
Robimy:
W garnku, pod przykryciem udusić szpinak przez 2 minuty, odsączyć z resztek soku, posiekać nożem. Wymieszać z pomidorami i serem. Oczyścić pieczarki, wyciąć trzony. Wnętrze grzybów napełnić farszem, każdy zawinąć w oddzielny kawałek folii tworząc z niej luźny pakiet. Piec na gorącym grillu przez około 15 minut.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 865
Od: 23 kwie 2007, o 22:14
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Jesień ;)

Post »

Witam,

Jestem miłośniczką kuchni i czasami będe dzieliła się swoimi przepisami, o ile będzie jakieś zainteresowanie. Wątku raczej nie będę zakładała - gdyż to nie jest forum kulinarne, ale czasami gdzieś dokleję swój przepis.
Zaczęła się jesień - może nie kalendarzowa, ale na pewno astronomiczna - za oknem tylko deszcz, deszcz i .. już poranne mgły :( . Jesień to także sezon dyni, dlatego dziś przepis na zupkę z tego wartościowego warzywa. Słoneczny kolor i wyśmienity smak poprawi humor każdemu.

44. Jesienna zupa:

Składniki:
- dynia: obrana, bez gniazda nasiennego, pokrojona w dużą kostkę,
- marchew - połowa wagi dyni - obrana i pokrojona w dużą kostkę,
- seler korzeniowy - ilośc taka sama jak marchwii - obrany i pokrojony w kostkę.
- 1 duża lub 2 małe cebule posiekane.
- bulion warzywny do zalania
- sól i pieprz do smaku

Robimy:
1. Pokrojone warzywa wrzucic do garnka. Zalać bulionem, aby warzywa były przykryte. Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć ogień i gotować przez ok 40 minut - lub do czasu aż warzywa będą miękkie.
2. Po ugotowaniu - malakserem zmiksować warzywa, aż powstanie jednolita masa. jeżeli zupa jest zbyt gęsta - dodać więcej bulionu.
3. przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Obrazek

Nie podałam dokładnych danych wagowych, gdyż każdy może dopasować ilość do własnej rodziny. Podałam proporcje - których też nie trzeba zachować, gdyż niektórzy są zwolennikami np. selera - więc zawsze można go więcej dodać. :)
Zupa jest naprawdę niskokaloryczna i przepyszna. Polecam

Pozdrawiam słonecznie
Lucyna
Awatar użytkownika
OlaP
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 36
Od: 10 lis 2006, o 20:34
Lokalizacja: Ząbki

Mielone, ale takie trochę wegetariańskie :D

Post »

A czy jedliście kiedyś mielone z białą kapustą? Nie w formie surówki, tylko wymieszanej razem z mięsem. Moja mama to robi i są PRZEPYSZNE. A ponieważ mielone mają tę przeogromną zaletę, że są łatwiutkie, serdecznie polecam na leniwe popołudnie.

Na pół kilo mielonego mięsa trzeba wziąć ćwiartkę białej kapusty - surowej, dużej. Można użyć małej - w proporcji :) DO tego wszystkiego jak w normalnym przepise - jajko, całe, sól, pieprze i co tam kto jeszcze lubi. a zamiast bułki trzeba dodać szklankę kaszy manny - która wchłonie sok z kapusty.
Nie da się tego wysmażyć na patelni tak jak mielonych, bo kapusta szybko się węgli :] dlatego trzeba pożądnie obsmażyć je z obu stron na patelni, a potem włożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem (można myśliwskim z torebki) i zapiekać w piekarniku. No przepychota.... mniam

--------------------------
OlaP - wróciłam
Małgoś
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 14
Od: 13 wrz 2006, o 11:31
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Kotleciki z kapustą robię podobnie jak OlaP z jedną róznicą.Podsmazone kotleciki układam w garnku lub brytfannie i zalewam je bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym.aha...kotlety muszą byc baaaardzo ostro doprawione(np.przyprawą meksykańską)Pyszotka!
-----------------
Małgoś
Małgoś
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 14
Od: 13 wrz 2006, o 11:31
Lokalizacja: Szczecin

Post »

A to tez jest przepyszne..i można użyć jabłek ze swojej działki!

45. Zupa jabłkowa, czyli fałszywy żurek.

Składniki:
  • - 2 kg ziemniaków
    - 5 kwaśnych jabłek (najlepsza szara reneta)
    - 3 kostki rosołowe
    - słoik chrzanu
    - 70 dag kiełbasy
    - 2 cebule
    - majeranek (2 łyżki)
    - śmietana
Robimy:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostę. Ugotować w niewielkiej ilości wody. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w wodzie z kostkami rosołowymi. W międzyczasie kiełbasę pokroić w kostkę a cebulę w półplasterki. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Ugotowane ziemniaki wraz z wodą w której się gotowały połączyć z rozgotowanymi jabłkami. Dodać do garnka kiełbasę z cebulą. Doprawić chrzanem, majerankiem i śmietaną. Pyszna!
-----------------
Małgoś
Awatar użytkownika
alice80
50p
50p
Posty: 63
Od: 17 lis 2007, o 22:02
Lokalizacja: Sosnowiec

Post »

46. Surówka z kapusty Pekińskiej

- kapusta Pekińska
- marchewka
- majonez

Kapustę drobno pokroić. Marchew zetrzeć najlepiej na tarce o małych oczkach. Wymieszać z majonezem. Dodać sól, pieprz do smaku.
Smacznego!!!
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2316
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
Kontakt:

Re: Mielone, ale takie trochę wegetariańskie :D

Post »

OlaP pisze:A czy jedliście kiedyś mielone z białą kapustą? Nie w formie surówki, tylko wymieszanej razem z mięsem. Moja mama to robi i są PRZEPYSZNE. A ponieważ mielone mają tę przeogromną zaletę, że są łatwiutkie, serdecznie polecam na leniwe popołudnie.
Olu czy tę kapustę trzeba zmielić czy drobno pokroić ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Posty: 160
Od: 11 maja 2007, o 13:16
Lokalizacja: Puszcza Białowieska

Post »

Ja wiem,że drobno pokroić.
Odpowiadam szybko (moze akurat goni@k robi kotlety :wink: ) przepraszam jeśli się wtrąciłam :D
Moja Mama robi takie kotlety i do nich właśnie kroi kapustę drobniutko.
Pozdrawiam!
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Gdzieś i kiedyś znalazłam przepisy na kluski śląskie, zwykłe pyzy i kopytka. Teraz nie mogę tego na forum znaleźć. POMOCY!!! Poproszę o przepisy.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1004
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

47. Pyzy

Składniki:
  • - 1 i 1/2 kg ziemniaków,
    - jajko,
    - 1/3 szklanki mąki,
    - 5 dag słoniny lub boczku,
    - cebula,
    - sól.
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach. Wyłożyć je na gęste sito, odstawić na 10 minut, by sok ociekł do miski. Następnie dobrze odcisnąć, potem odlać ostrożnie płyn tak, by pozostawić osiadłą na dnie miski skrobię. Dodać ją do startych ziemniaków. Wbić jajko, wsypać kilka łyżek mąki, posolić. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodać troszkę mąki.

Łyżeczką nabierać niewielkie porcje masy. W dłoniach zwilżonych wodą formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na lekko oprószonej mąką deseczce. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 7 do 10 minut od wypłynięcia. Odcedzić na sicie.

Ze słoninki lub boczku usmażyć skwareczki , okrasić pyzy na talerzu :wink:
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”