Witam,
Jestem miłośniczką kuchni i czasami będe dzieliła się swoimi przepisami, o ile będzie jakieś zainteresowanie. Wątku raczej nie będę zakładała - gdyż to nie jest forum kulinarne, ale czasami gdzieś dokleję swój przepis.
Zaczęła się jesień - może nie kalendarzowa, ale na pewno astronomiczna - za oknem tylko deszcz, deszcz i .. już poranne mgły

. Jesień to także sezon dyni, dlatego dziś przepis na zupkę z tego wartościowego warzywa. Słoneczny kolor i wyśmienity smak poprawi humor każdemu.
44. Jesienna zupa:
Składniki:
- dynia: obrana, bez gniazda nasiennego, pokrojona w dużą kostkę,
- marchew - połowa wagi dyni - obrana i pokrojona w dużą kostkę,
- seler korzeniowy - ilośc taka sama jak marchwii - obrany i pokrojony w kostkę.
- 1 duża lub 2 małe cebule posiekane.
- bulion warzywny do zalania
- sól i pieprz do smaku
Robimy:
1. Pokrojone warzywa wrzucic do garnka. Zalać bulionem, aby warzywa były przykryte. Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć ogień i gotować przez ok 40 minut - lub do czasu aż warzywa będą miękkie.
2. Po ugotowaniu - malakserem zmiksować warzywa, aż powstanie jednolita masa. jeżeli zupa jest zbyt gęsta - dodać więcej bulionu.
3. przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Nie podałam dokładnych danych wagowych, gdyż każdy może dopasować ilość do własnej rodziny. Podałam proporcje - których też nie trzeba zachować, gdyż niektórzy są zwolennikami np. selera - więc zawsze można go więcej dodać.

Zupa jest naprawdę niskokaloryczna i przepyszna. Polecam
Pozdrawiam słonecznie
Lucyna