Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje w półcieniu też kwitną nieco dłużej , a na dodatek nie trzeba im tyle wody ! Te w pełnym słońcu mają niestety tendencję do więdnięcia , gdy są niedolane. Piwonie potrzebują nieprzesychającego podłoża , a w pełnym słońcu trudno im to zapewnić.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gdy moje piwonie miały stale mokro/wilgotno to pędy gniły tuż przy powierzchni. Teraz rosną w słońcu (z wyjątkiem rana) i ziemia jest często przesuszana. Gnicie ustąpiło. Różnicy w kwitnieniu nie zauważyłam.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Zdecydowanie lepiej kwitną posadzone w pełnym słońcu :D
Są wytrzymałe na suszę.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

O tym, że piwonie lubią dużo wody nie słyszałam. :(

Moje piwonie rosną w pełnym słońcu, a częste podlewanie, nie mówiąc o deszczu, powoduje, że ciężkie kwiaty pokładają się i zaczynają gnić.

Obrazek
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Witam lila 31. Bardzo ładną masz tą białą piwonię . Ja też mam białą ale dopiero mi kwitnie jeden rok i nie jest tak dorodna jak twoja . Moja się dopiero zaaklimatyzowała bo była przesadzona ze starej działki i musiała swoje odchorować ,ale myślę że juz sobie teraz poradzi jak zaczęła kwitnąć .Pozdrawiam.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
Ewa G
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 mar 2007, o 12:08

Post »

Ja w zeszłym roku miałam piwonie w pełnym słońcu. Kwitły pięknie. Mam białą, czerwoną i różową. Niestety musiałam je przesadzić i mam nadzieję, że nadal będą pięknie kwitły choć teraz są w półcieniu. :P
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Czy Wasze piwonie już powychodziły, u mnie nawet nie drgneły ani funkie - co jest????????????/ ;:145 ;:145 ;:145 ;:145
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Grażynko późniejsze piwonie jeszcze zaspane. Dopiero odmiana wcześniejsza gramoli się z ziemi.
U mnie funkie też jeszcze się nie pokazały. Czyli mają jeszcze czas. :D
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Kamień z serca mi spadł wystraszyłam sie że coś im zaszkodziło, tymbardziej że już ktoś na forum na zdjęciu pokazywał wystające łodyżki, :D :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
gebo13
200p
200p
Od: 1 mar 2007, o 21:36

Post »

Wracając do piwonii
Moje stadko rośnie na glinie nieco spólchnionej i wymienionej ziemi.
Miejsce bardzo słoneczne.W tym miejscu stał kiedyś stary chlewik.
Po rozebraniu gruzowiska utworzyłam rabatę piwoni.
Co roku dokładam kompostu ale i tak muszę podlewać,bo skorupa
robi się twarda :( Nie leję po piwoniach,tylko wąż leży pod krzaczkami.

Deszcze kładą kwiaty z nadmiaru wody. :wink:
Szczęście to nic innego jak dobre zdrowie i krótka pamięć
Awatar użytkownika
Jagodzianka
100p
100p
Od: 16 sie 2006, o 15:50

Post »

Wykopalam peonie od babci, podzieliłam karpę na kawałki (nie wiedzialam jak sie do tego zabrać i wydawało mi sie, że obchodzę się znimi straszliwie po barbarzyńsku - babci przy tym nie bylo). Posadziłam od wschodu. Zakwitły w następnym roku. Po przekwitnięciu postanowilam je przesadzic. Znów podzielilam karpy. Posadzilam od poludnia. Znow zakwitly w następnym roku... A podobno po przesadzeniu potrzebują 2 lata na zakwitnięcie...?
Wydaje mi się, że na każdym stanowisku kwitły tak samo licznie.
W zeszlym roku wykopalam od babci jeszcze jedną karpę - liczę na to, że tym razem kwiaty będą ciemne (pierwsze są jasno różowe). Ciekawe czy też zakwitną od razu ...:)

żeby się nie pokładały zrobilam im podpory z kolek na patykach - dostepne w marketach
Pozdrawiam
Jagoda
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.1

Post »

Ponieważ wywiązała się ostatnio drobna dyskusja na temat piwonii, pomyślałam, ze może dobrze będzie przytoczyć kilka informacji
z książeczki Władysława Czarneckiego pt. "Piwonie", co niniejszym czynię :D

"Piwonie mogą rosnąć właściwie na każdej dobrej, strukturalnej glebie ogrodowej. Najbardziej korzystna jest jednak gleba gliniasto
-piaszczysta, głęboko uprawiona, o dużej zawartości próchnicy i dostatecznie wilgotna.(...) Odczyn podłoża powinien wahać się od pH 6
do 7.(...) Najlepszą porą do sadzenia piwonii jest druga połowa sierpnia i początek września.Jeżeli w tym okresie jest bardzo ciepło, upalnie, mozna termin sadzenia przesunąć, a takim jednak wyliczeniem, aby je ukończyć nie później niż 20 września. (...)

Bardzo ważnym czynnikiem, wpływającym na wczesność i obfitość kwitnienia piwonii, jest głębokość sadzenia. Pąki posadzonych roślin powinny się znajdować dokładnie na głębokości 5cm poniżej powierzchni terenu na glebach lekkich, a o 1-2 cm płycej na glebach cięższych. (...)
Piwonie wymagają stosunkowo dużych ilości wody. Dlatego tez podczas upalnej i suchej pogodykonieczne jest podlewanie tych roślin
co 7-10 dni z takim wyliczeniem, aby przy jednorazowym podlaniu na jedną roslinę przypadło do 20 litrów wody, przy czym mozna wtedy
podlewać częściowo "po liściach". Gdy jest sucho i chłodno, częstotliwość podlewania zmniejsza się, a podlewać należy tylko "na ziemię" między roślinami. (...)

Jeżeli teren pod piwonie został odpowiednio przygotowany (czyt. nawieziony), w ciągu dalszych kilku lat nie powinna występować prawie wcale potrzeba dodatkowego nawożenia pogłównego. Oczywiście po kilku latach gleba traci swoją żyzność. (...)
Zaobserwowanie słabszego rozrastania się roślin, mniej obfitego kwitnienia oraz nie rozwijania się części pąków z powodów innych niż choroby grzybowe - to wystarczające sygnały do rozpoczęcia nawożenia pogłównego. Wiosną wprowadza się pod każdą roślinę 50-70 g pełnej mieszanki nawozowej. Nawóz rozrzuca się równomiernie w odległości 15-20 cm dookoła rośliny i starannie miesza z glebą. (...)
Drugie, identyczne nawożenie, wykonuje się tuż przed zawiązywaniem pąków kwiatowych i trzecie zaraz po przekwitnięciu roślin. Te dwa nawożenia mogą być zastąpione przez zastosowanie nawozów płynnych. Nawozić należy po deszczu lub obfitym podlaniu roślin.
Nawożenie pogłówne nie powinno być zbyt obfite, gdyż rośliny przenawożone będą dawały dużą ilość masy zielonej, a ilość kwiatów wyraźnie się zmniejszy. Późną jesienią, już po ścięciu pędów, a więc w połowie października, pod piwonie wnosi się dobrze rozłożony
obornik lub kompost w ilości co najmniej 10kg na 1m kwadratowy. "

Tyle pan Czarnecki. Mam nadzieję, że coś z tych informacji przyda sie posiadaczom i miłośnikom piwonii, których serdecznie pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Bardzo lubię te piękne rośliny. W tym roku kwitły przepięknie. Ale na rynku polskim nie ma różnorodności odmian (przynajmniej ja nie zauważyłam :) ). I stąd moje pytanie, czy któś z szanownych forumowiczów zamawiał może sadzonki bezpośrednio od zagranicznych producentów? Czy ktoś ma takie doświadczenia?

http://www.songsparrow.com/2007new/plan ... =plantlist

http://www.pivoinesriviere.com/rubrique ... ction.html#

Pozdrawiam serdecznie :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Piwonia (peonia) i ich pielęgnowanie cz.2

Post »

Miłośników piwoni proszę o podzielenie się informacjami dotyczacymi pielęgnowania tych roślin..stanowiska,dzielenia karp...mam dwie rośliny ,które mi nie kwitną ;:24 pomocy!
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ht=piwonie

Płytkie sadzenie, podobnie jak ciemierniki nie znoszą głębokiego zakopywania. Bo dopóki nie wytworzą bulw/ kłaczy tuz pod ziemią - nie zakwitna. A to trwa czasem i parę lat.
Taka ma rada :
Gdy grunt rozmarznie, podważ delikatnie widłami karpę do góry, a w szczelinę nasyp ziemi, niechaj się kłącze podniesie ku górze, tak by przykrywała je warstwa max.3 cm.
Lubią wilgotna glinę próchniczną i podjeść trochę przekompostowanego obornika co 2-3 lata.
Powodzenia w uprawie, to bardzo łatwe roślinki, wbrew pozorom :P
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”