Ogródek Pszczółki cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Post »

Wiesiu, ja również z zainteresowaniem poczytałam sobie Twoje rady dotyczące pielęgnacji clematisów.
Niedawno podlałam je zozcieńczoną gnojóweczką z pokrzyw, nie bezpośrednio na korzenie, tylko tak, jak kiedyś pisałaś trochę dalej. Dobrze? Bo pierwszy raz wiosną nawiozłam je ptasim guano.
I mam do Ciebie wielką prośbę o identyfikację mojego jednego clematisa.
Obrazek

I jeszcze jedno - u mnie rośnie jeden stary "zwykły " jaśminowiec, pięknie pachnący i dokupiłam jeszcze malutki krzaczek o pełnych kwiatach.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z "okazji" deszczu, zrobiłam sobie taką nieco dłuższą przechadzkę po Twoim ogrodzie. Oczywiście po drodze natrafiłam na przecudnie pachnące jasnoniebieskie irysy... :D No a przed chwilą zapachniało mi jaśminem... :lol: Ja też mam oczywiscie jaśmin, jakże by inaczej! Mam dwa, tylko jeden w miejscu niewygodnym do wąchania... ale myślę że jak podrośnie, zrobi się "wygodniejszy"! :lol:
Twoje róże są imponujące! Zresztą nie tylko róże! A ten wielki mak jest niesamowity! Świetna relacja z Bagatelle. Jeszcze bardziej nie mogę się doczekać kiedy tam pojadę! Niestety pogoda w tej chwili zupełnie nieodpowiednia... Może w najbliższy week- end będzie lepiej... ? A nie wybierasz się do Giverny?

Różano- jaśminowo- słoneczne całuski ;:3 ;:100
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

grazynarosa22 pisze:Wiesiu-mam 7 clematisów.....
Hagley Hybrid-rośnie w zacienionym troszkę miejscu i pnie się(taki mam zamiar :wink: ) na cisa.

I na rabatce-Star of India
Westerplatte
Błękitny Anioł
Xerxes

Dr Ruppel...nie znalazłam o nim wiadomości...rośnie na razie w donicy.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Grażko Dr Ruppel należy do 2 grupy czyli wcześnie kwitnących. Duże kwiaty do 22 centymetrów nie bledną w
słońcu. Może wyrosnąć do 6 metrów. Przycinać co dru gi pęd na wiosnę na 30-40 cm by zgęścić krzak i pobudzić do
kwitnienia. Można go puścić by obrósł małe drzewko.

Pozostałe to
Star of India Grupa 3 późno kwitnąca
Błękitny Anioł Grupa 3 późno kwitnąca
Hagley Hybrid Grupa 3 późno kwitnąca

Westerplatte Grupa 2 wczesnie kwitnąca
Xerxes Grupa 2 wczesnie kwitnąca

Te z Grupy 3 późno kwitnącej należy przycinać na wiosnę na 2 albo 3 pączki od dołu od 30 do 100 cm maksymalnie.
Te z Grupy 2 wcześnie kwitnącej czyścimy tylko górę pędów na wiosnę albo wcale nie tniemy na wiosnę. Przycinamy
1/3 albo 1/4 pędów po kwitnieniu i to tylko pędy które już kwitły.
Pozdrowionka
dala pisze:Wiesiu, ja również z zainteresowaniem poczytałam sobie Twoje rady dotyczące pielęgnacji clematisów.
Niedawno podlałam je zozcieńczoną gnojóweczką z pokrzyw, nie bezpośrednio na korzenie, tylko tak, jak kiedyś pisałaś trochę dalej. Dobrze? Bo pierwszy raz wiosną nawiozłam je ptasim guano.
I mam do Ciebie wielką prośbę o identyfikację mojego jednego clematisa.
Obrazek

I jeszcze jedno - u mnie rośnie jeden stary "zwykły " jaśminowiec, pięknie pachnący i dokupiłam jeszcze malutki krzaczek o pełnych kwiatach.
Pozdrawiam serdecznie.
Daluś Bardzo dobrze podlałaś gnojóweczką. ;:63 Ja nie stosuję tej z pokrzyw bo nie mam pokrzyw w pobliżu.
Chyba żebym poszła na szagier do jakiegoś opuszczonego domu, ale jakby mnie złapali to nikt mi nie uwierzy
że przyszłam po pokrzywy ;:112 ;:112 ;:112
Podlewać trzeba 40 cm od korzeni i nigdy bezpośrednio na korzenie. Guano też bardzo lubią. Moje lepiej kwitną po
wiosennej dawce.
Twój piękny clematis przypomina mi 'Barbara Dibley' albo 'Gipsy Queen'. Może Gipsy ma bardziej ciemne kwiaty ale
zdjęcie nie zawsze oddaje prawdziwe kolory.
Dalu, cieszy mnie bardzo że posadziłaś jaśminowca i możesz teraz podjadać czeresienki na hamaku wdychając
zapach jaśminu ;:26
Uściski i milego popołudnia
Fleur 78 pisze:Z "okazji" deszczu, zrobiłam sobie taką nieco dłuższą przechadzkę po Twoim ogrodzie. Oczywiście po drodze natrafiłam na przecudnie pachnące jasnoniebieskie irysy... :D No a przed chwilą zapachniało mi jaśminem... :lol: Ja też mam oczywiscie jaśmin, jakże by inaczej! Mam dwa, tylko jeden w miejscu niewygodnym do wąchania... ale myślę że jak podrośnie, zrobi się "wygodniejszy"! :lol:
Twoje róże są imponujące! Zresztą nie tylko róże! A ten wielki mak jest niesamowity! Świetna relacja z Bagatelle. Jeszcze bardziej nie mogę się doczekać kiedy tam pojadę! Niestety pogoda w tej chwili zupełnie nieodpowiednia... Może w najbliższy week- end będzie lepiej... ? A nie wybierasz się do Giverny?

Różano- jaśminowo- słoneczne całuski ;:3 ;:100
Alutku mój jaśminek też niewygodny do wąchania bo kwiaty ma baaaaaaaardzo wysoko. Ale wystarczy się
ustawić z wiatrem i nie potrzeba się wysilać ;:10
Dzięki za słowa uznania z buzi różanej królewny. Wybierz się koniecznie do Bagatelli jak tylko zrobi się ładniej.
na razie nie planowaliśmy wyprawy do Giverny bo rejestrujemy nowy samochód a to trochę trwa, no i muszę
jeszcze przekonać moje M a to trwa jeszcze dłużej
;:112
Buziątka dla różanego królewiątka ;:79
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiesiaczku, nareszcie wiem do kogo się zapisać na korepetycje z Clematisów! :lol: Mam ich dużo, ale wszystkie młode, małe i niedopieszczone... trochę za bardzo skoncentrowałam się na różach i zaniedbałam inne "dzieci"... :lol: Jedynie te "religijne" naprawdę dobrze rosną: Błękitny Anioł i Jan Paweł II! Błękitny Anioł jeszcze nie kwitnie, ale dobrze się zapowiada. Splątuje się z krwistoczerwoną różą i "koktajl" będzie chyba wybuchowy! :lol: :lol: :lol: Jan Pawel II z wdziękiem wspina się na Gingko Biloba. Również jeszcze nie kwitnie, ale w zeszłym roku wyglądał imponująco, mimo, że to był dopiero jego pierwszy rok.

Buziki jak powojniki! :lol: ;:196
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wiesiu, krotko: masz piękności i lubię do Ciebie wpadać, pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witam wszystkich serdecznie i niestety jak od paru już dni deszczowo
Fleur 78 pisze:Wiesiaczku, nareszcie wiem do kogo się zapisać na korepetycje z Clematisów! :lol: Mam ich dużo, ale wszystkie młode, małe i niedopieszczone... trochę za bardzo skoncentrowałam się na różach i zaniedbałam inne "dzieci"... :lol: Jedynie te "religijne" naprawdę dobrze rosną: Błękitny Anioł i Jan Paweł II! Błękitny Anioł jeszcze nie kwitnie, ale dobrze się zapowiada. Splątuje się z krwistoczerwoną różą i "koktajl" będzie chyba wybuchowy! :lol: :lol: :lol: Jan Pawel II z wdziękiem wspina się na Gingko Biloba. Również jeszcze nie kwitnie, ale w zeszłym roku wyglądał imponująco, mimo, że to był dopiero jego pierwszy rok.

Buziki jak powojniki! :lol: ;:196
Aluś zapisuj się, jeszcze mam miejsca na korepetycjach na ten rok. I do tego niedrogo :;230 :;230 :;230
Warto dopieszczać pozostałe dzieci a będą Cię tak kochały jak Twoje róże i odwdzięczą się za troskę. Masz szczęście
z Błękitnym Aniołkiem ;:118 u mnie niestety padł. Nie przeżył podlewania prez koty. Nawet ratowanie w doniczce nic
już mu niestety nie pomogło. Czekam na tej wybuchowy koktajl z różą. na pewno będzie wspaniały.
Nie martw się, nie wszystkie powojniki kwitną zaraz po posadzeniu, chyba żeby je kupować już w kwiatach.
Najważniejsze by sie dobrze ukorzeniły. ;:108
Jak podrosną to będziemy mieli u Ciebie ucztę powojnikowo-różaną. :shock: :shock: :shock:
tara pisze:Wiesiu, krotko: masz piękności i lubię do Ciebie wpadać, pozdrawiam
Taruś dla Ciebie też uściski. :wit :wit :wit

Pomiędzy dwoma falami deszczu udało mi się złapać kilka ujęć bo ogród cały czas się zmienia a z powodu deszczu
nawet nie można się nim nacieszyć.

Jakoś nikt nie zachwycał się 'Cornelią' Pembertona to pokaże ją jeszcze raz bo lubię jej zmienne kolory.

Obrazek

Otworzył się kwiatek maczka o kształcie piwoni który sam się posiał w donicy z powojnikiem 'Pink Fantasy'

Obrazek

A tu jeszcze raz ten sam mak piwoniowy co wyrósł na metrowego olbrzyma.

Obrazek

Inne kolorystyczne zestawienie naparstnicy i maczka islandzkiego.

Obrazek

Może poprawią się humory i słoneczko wyjdzie dzisiaj na trochę zza chmur.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

abeille pisze:Jakoś nikt nie zachwycał się 'Cornelią' Pembertona to pokaże ją jeszcze raz bo lubię jej zmienne kolory.

Obrazek

No to ja się zachwycam!!! Jest prześłiczna!!
Proszę też o zdjęcia Polki, bo jakoś tak mi się o niej przypomniało :wink: Chyba jest podobna do Cornelii?
x-d-a

Post »

Wiesiu, ja też się zachwycam Twoją Cornelią :!:
Ma przepiękny kolor, niezwykle elegancki kształt i w ogóle jest taka... dystyngowana.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I ja dołączam się do zachwytów. Przepiękna róża :!:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

abeille pisze: Witaj Gabiś o to masz DUŻO więcej róż niż ja. A czym ja tu się chwalę? :;230 :;230 :;230
No jak to czym... :roll: pięknymi różami...
Ja takich olbrzymów nie mam... :wink:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Przemiłe jesteście dziewczyny.
vertigo pisze:No to ja się zachwycam!!! Jest prześłiczna!!
Proszę też o zdjęcia Polki, bo jakoś tak mi się o niej przypomniało :wink: Chyba jest podobna do Cornelii?
Moniu poza kolorkiem to Cornelia nie ma nic wspólnego z Polką. Polka ma sztywne łodygi i ogromne pojedyńcze
kwiaty a Cornelia małe kwiatki w bukietach na wiodkich łodygach. Ale obie są śliczne, każda w swoim rodzaju.
Pokażę niedługo Polkę bo po jej pierwszych tegorocznych dwóch kwiatkach już szykuje następne.
dala pisze:Wiesiu, ja też się zachwycam Twoją Cornelią :!:
Ma przepiękny kolor, niezwykle elegancki kształt i w ogóle jest taka... dystyngowana.

Pozdrawiam.
Daluniu dziękuję za zachwyty w imieniu panienki Cornelii.
Buziaczki ;:79
mag pisze:I ja dołączam się do zachwytów. Przepiękna róża :!:
Magdziu milo mi bardzo ...
Gabriela pisze:
abeille pisze: Witaj Gabiś o to masz DUŻO więcej róż niż ja. A czym ja tu się chwalę? :;230 :;230 :;230
No jak to czym... :roll: pięknymi różami...
Ja takich olbrzymów nie mam... :wink:
Gabisiu ale masz za to dużo innych rzeczy i przede wszystkim ogrodniczy talent ;:74 ;:74 ;:74
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiesiu, a ja się najbardziej ze wszystkich zachwycam Cornelią! Tak bardzo, że posadziłam niedawno jej siostrzyczkę, z tego samego "ojca" , Pembertona: Felicję! :D
(Dziękuję za zarezerwowanie miejsca na clematysowych korkach! :D )
Buziaki jak wiatraki! ;:196
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wiesiu, w sprawie zachwytów nad Kornelką :wink: to myślałam, że sprawa jest oczywista: na jej widok zwyczajnie zabrakło mi słów ;:109
A tak poważnie u Ciebie wszystkie roślinki są piękne... ;:168
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Wiesiu
wybacz :oops: , mam ciagły poslizg w odwiedzaniu Waszych pieknych ogrodów.

Cornelia jest cudna!! :shock: :shock:
Bardzo lubie tą zmiennośc kolorów u róży! Codziennie inna gra barw na krzewie :roll:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Wiesiu a ja jednoczę się i przelewam wszystkie swe uczucia na Twojego różowego peoniowego maka :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”