Sadzonki żywotnika i ich zimowanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A może lepiej teraz, póki siewki są malutkie, wsadzić je do doniczek i zadołować na zimę w ogrodzie, żeby korzenie im rosły w sposób nieco uporządkowany, później łatwiej będzie je przesadzać z doniczek, niż z gruntu.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ciekawa propozycja :o Mam trochę malutkich doniczek.Wszystkich na pewno nie uda mi sie przesadzić,jednak z częścią na pewno spróbuję :P
Dziękuję za pomysł :wink:
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p
Od: 4 sty 2008, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Tuje, a zima ...

Post »

Na wiosnę posadziłem 1 roczne Tuje ... na szczęście wszystkie się przyjęły :D
Teraz mają wysokość około 30-40 cm.
Czy trzeba je jakoś zabezpieczać na zimę :?:
Awatar użytkownika
Maxymilian
100p
100p
Od: 24 cze 2008, o 15:55

Post »

Nie trzeba :D natomiast co do przyjęcia się, nie mówiłbym hop. Najczęściej rośliny wypadają w czasie zimy :( chociaż skoro zasadziłeś je wiosną to szanse, że któraś nie przetrwa są minimalne :D
MAFIK6
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 mar 2008, o 21:21

Jak zimować sadzonki żywotnika 'Smargd'

Post »

:) Witam wszystkich forumowiczów! Jeśli ktoś mi może pomóc to bardzo proszę!
-w połowie września tego roku zasadziłem ok 200 szt. tuj szmaragd i troche innych. przez odrywanie wszczepów wkładanie do ukorzeniacz i w palety do rozsad. Dokładnie tak jak wyczytałem na forum. Sadzonki przechowywuje w pustej szklarni a idą mrozy. Czy mogę je zostawić na zimę w nie ogrzewanej szklarni, czy też przenieść je do pomieszczenia.

Z góry dziękuje!
MAFIK6

Proszę pisać poprawnie po polsku. Proszę nie pisać tytułu wątku wielkimi literami !!!!
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zostaw je w szklarni, pamietaj o podlewaniu co jakiś czas (ja podlewam raz na miesiąc).
MAFIK6
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dzięki wielkie! obawiałem się że przemrożenie ziemi spowoduje utratę sadzonek.
Awatar użytkownika
*TOMEK*
200p
200p
Od: 11 lis 2008, o 18:22

Post »

Pamiętaj także o wymianie powietrza w szklarni i o zabezpieczeniu roślin przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi...
Tomek
MAFIK6
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witaj Tomku! Możesz mi podpowiedzieć jakimi środkami je ochraniać i w jakim czasie?

POZDRAWIAM!!!
Awatar użytkownika
*TOMEK*
200p
200p
Od: 11 lis 2008, o 18:22

Post »

Rośliny opryskiwać w okresach odwilży, gdy jest wysoka wilgotność powietrza, gdy są krótkie dni o małym nasłonecznieniu... Środki chem. - Bravo 500 SC, Previcur, Euparen oraz biopreparaty...
Tomek
maciejb
50p
50p
Od: 17 gru 2008, o 00:36

Post »

Czy jeden profilaktyczny oprysk grzybobójczy wystarczy w tunelu podczas zimowego spoczynku roślin?Pewnie nie może byc zbyt intensywny?
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Kontakt:

Post »

Witam podłączam się pod temat. Jak mogę przezimować wrzosy, cyprysy, jałowce, tuja wszystko w tym roku rozmnażane z sadzonek? Odpada wkopywanie w ziemie bo jest tego dość dużo. Mam miejsce w pomieszczeniu nieogrzewanym z dużym oknem(stodoła mała murowana) i w domu piętrowym niezamieszkany 1 piętro nieogrzewane, ale tam temperatura na pewno nie będzie poniżej 0 lub zrobić bardzo niski tunel foliowy. Co doradzicie?
graved
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 mar 2007, o 08:40

Post »

Witam
W czym obecnie trzymasz sadzonki (doniczki, skrzyneczki itp)?. Wydaje mi się że jeżeli temperatura w pomieszczeniu na pierwszym piętrze nie będzie wyższa niż +5 to można by je tam trzymać. Ja sadzonki na zimę trzymam na dworzu, zasypuję je trocinami i wszystko jest ok.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Kontakt:

Post »

Witam sadzonki trzymam różnie jest około 40 doniczek 9X9 i jest 20 o średnicy 15cm a wrzosy w palecie
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Kontakt:

Post »

:idea: Witam czy można zimować sadzonki iglaków w piwnicy, w której trzymam ziemniaki dodam że jest tam jedno małe okno :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”