Pierwsza działka w moim życiu - pomocy!

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu nie wiem co Ci doradzić..może jednak spryskać i dosiać.. :?: u mnie też dużo chwastów,dzisiaj zamierzam zrobić z nimi porządek,bo wkońcu padać przestało..a w ten weekend pierwsze koszenie :D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p
Od: 18 mar 2008, o 18:12

Post »

Heh ja też mam podobny problem :P dosiewałem trawę na wiosnę i początkowo wzeszły tylko chwasty :/ To chyba też kwestia tego że tak sucho było. Jak popadało to i trawa zaczęła rosnąć. Teraz przymierzam się żeby jakimś chwastobójczym prysnąć czymś ;) powodzenia :P
Awatar użytkownika
Gosiejka
100p
100p
Od: 22 maja 2008, o 21:52

Post »

No właśnie Weinerze, jest dokładnie tak, jak mówisz. Też zauważyliśmy, że tej trawki jest całkiem sporo, mimo, że rosła ponad 2 mies. Zastanawiam się, jaki środek byłby dobry na opryskanie tego wszystkiego, co nie jest trawą?
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Aś się uparła na to pryskanie :lol: .
Kosić,kosić i jeszcze raz kosić.
Trawka się zagęści powinna chwaściory zagłuszyć.
U mnie tez niedawno tak było-chwastów jest zdecydowanie mniej.
A potem zobaczysz.
Awatar użytkownika
Gosiejka
100p
100p

Post »

Agnieszko ale ja mam masę ostów :roll:. Wielkich i grubaśnych :shock: . Obawiam się, że trawa sobie z nimi nie poradzi...
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

W takim razie nie wiem co ci doradzić :roll: .
Jedno wiem-rundap nie działa.I nie ma chyba środka na wszystkie chwasty :roll: .
Na mlecz kupiłam starane-część padło.
Ja dalej na trawniku mam trochę chwastów ale przymykam na to oko :wink:
Awatar użytkownika
Gosiejka
100p
100p

Post »

Agnieszko, pod koniec tygodnia, może w piątek będę na działce, to zrobię świeże fotki i powklejam. Może wtedy wymyślimy, co z tymi chwaściskami zrobić. Może ręcznie je wyrywać? Choć to syzyfowa praca w moim przypadku i jakoś tego nie widzę :(.
Awatar użytkownika
Gosiejka
100p
100p

Post »

Kochani, byłam wczoraj na działce, porobiłam zdjęcia, zamieszczam.

1. Tak wygląda nasz "trawnik" z bliska :roll: :
Obrazek

2. Zdjęcie trawnika jest zrobione już po wyrwaniu tego czegoś poniżej :? :
Obrazek

3. A teraz coś milszego - dwa klematiski, które posadziłam tydzień temu :D :
Obrazek

4. Winobluszcz trójklapowy, który, bidulek przemarzł w czasie Zimnej Zośki, a teraz znów zbiera się do życia:
Obrazek

5. Jakieś biedne "COŚ" /nie pamiętam nazwy/ - również ofiara Zośki. Nie wiem, może powinnam mu poobcinać te zbrązowiałe listki? Jak myślicie?
Obrazek

6. Dwa pigwowce sadzone tego samego dnia - są całkiem inne! Ten z mniejszymi listkami rośnie w pełnym słońcu, a ten z dużymi w półcieniu. Może one nie lubią słońca?
Obrazek Obrazek

7. Berberyski:
Obrazek Obrazek

8. Tawuła. Chyba coś ją żre :( . Pryskałam płynem "antyowadowym" ale nic jej się nie polepszyło :( .
Obrazek

9. Lilaczek i migdałek. Im nic nie dolega /chyba :lol: /.
Obrazek Obrazek

10. Goździczek. Oczywiście też coś go zajada, bo pączki są trochę wyjedzone w środku, a niektóre poodcinane leżą na ziemi :shock: . Po prawej moja "lewa" ręka w pracach ogrodowych, czyli mój uroczy szkodnik -Tosia :D .
Obrazek

11. Truskaweczki i astry (astry podjedzone oczywiście):
Obrazek Obrazek

12. Maliny /niezbyt imponujące/ i pigwa - przyczyna mojej bezsenności. Nie mam pojęcia, co z nią jest ale wypuściła trochę listków na kilku gałązkach i one uschły mimo podlewania. Ostały się jeno te na dole /oczywiście popryskane "antyowadem", bo mrówki je obłaziły czyli pewnie były na nich mszyce/.
Obrazek Obrazek

13. Iglaczki, czyli kolejno: jakiś świerk, kosodrzewina, sosna, świerk serbski - wszystkie chyba zdrowe :lol: .
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Gosiejka
100p
100p

Post »

Przepraszam, że rozdzielam moją "opowieść" na dwa posty ale obawiałam się, czy tyle zdjęć na raz prześle się bez problemu. Widzę, że tak i kontynuuję.
14. Nie pamiętam nazwy tego biedaka ale powiem Wam, że był objadany bardzo długo, zanim się połapałam i go opryskałam. Dopiero teraz rośnie, wcześniej umierał :( .
Obrazek

15. Ostrokrzew i kalina - moje nowe nabytki /kalinka od razu podjadana i opryskana/.
Obrazek Obrazek

16. Mój "sad" :lol: , czyli: czereśnia /jakaś tam/, grusza klapsa, wisienka /też nieznany mi gatunek/, jabłonka złota reneta:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

17. "Serduszkowiec" i dalia. Pierwsza roślinka ma się średnio - listki jej pożółkły i zastanawiam się, czy nie rośnie w zbyt słonecznym miejscu. Można ją przesadzić? Dalia rośnie ładnie, więc się jej nie czepiam /byle do jesieni/.
Obrazek Obrazek

18. Złoty deszcz czyli forsycja i jakaś śliwa dziecięca czy cuś :lol: . Obie mają się dobrze.
Obrazek Obrazek

19. Moja niewielka wielka miłość :D - różyczka pnąca, której przecudne kwiaty na zdjęciu ze sklepu mają być ciemnoróżowe. Póki co, po oprysku "antymszycowym" i bez ani jednego pączka :( .
Obrazek

20. Jakaś roślinka, która ma być podobna do topinambura /nie mam pojęcia jak się nazywa/ i moje kolejne utrapienie - MAGNOLIA :twisted: . No kompletna porażka. Miała cudne pąki i kwiaty gdy ją kupiłam. Po posadzeniu opadły i od marca roślinka "stoi". Nie rośnie wcale. Zaczynam powoli tracić nadzieję, bo mam wrażenie że ona nie żyje:(((((((.
Obrazek Obrazek

Wszystkie te roślinki i kilka innych posadziłam "tymi ręcami" w tym roku i powiem Wam, że jak widzę cudną roślinę w dużej donicy, to uciekam. Kopanie dołów mnie troszeczkę odrzuca ostatnio :lol: . Mam nadzieję, że do jesieni mi przejdzie, bo chcę jeszcze kupić brzoskwinię reliance, a wiosną nigdzie w okolicznych sklepach nie było tego drzewka.
Kochani, bardzo proszę o wskazówki i sugestie dotyczące uprawy tych moich biedaków co niektórych, a w szczególności o cudowne porady, jak pozbyć się z trawnika wszystkich tych chwaściorków. Pryskać or nie pryskać - oto jest pytanie!
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Witaj Gosiu!!Twój trawniczek wygląda bardzo ładnie :shock: ,popatrz na tym zdjęciu:Obrazek
Ja też miałam takie gołe placki i powoli zarastają trawą..Może przy koszeniu wyginą te chwaściory :?
Jakie clematiski posadziłaś??
Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
Gosiejka
100p
100p

Post »

Hmm, obyś miała rację Aniu. Dziś właśnie wykosiłam cały trawnik i jak to wszystko jest króciutkie, to chyba jest szansa, że trawka się rozrośnie. Tylko musimy kosić co tydzień, a nie co trzy, jak do tej pory :lol: . Clematiski mają kolory: jedne fioletowy, a drugi ciemnoróżowy /jadowity róż :D /. Chciałabym, żeby się zmieszały ze sobą, bo tak sobie imaginuję, że będą fajnie wtedy wyglądać :D. Dziś zauważyłam, że moje malinki coś podżera, a bez nie rośnie i ma dziwnie pozwijane liście. No kurczę, ta działka to naprawdę jakiś szwedzki stół :evil: .
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Mi też twój trawnik się podoba :D .
Co ty od niego chcesz :shock: nie jest idealny ale nie jest źle :wink: .
Ja wkoło drzew zrobiłabym kółka-gołej ziemi-łatwiej podsypać nawóz no chyba że sadząc dałaś obornik czy coś :roll: .Słyszałam że takie maluchy warto duzo podlewać póki dobrze się nie ukorzenią-wiaderko na drzewko.
Awatar użytkownika
Gosiejka
100p
100p

Post »

Agnieszko i Aniu, bardzo jesteście miłe dla mojego trawnika ale on naprawdę na to nie zasługuje. Kliknijcie w zdjęcie nr 1 raz, a później jak wczyta się fotosik to jeszcze raz /duże powiększenie/ i wtedy zobaczycie z czego ten trawnik się składa :(. Tam prawie nie ma trawy :(. I zwróćcie uwagę, że ta "duża trawa" na zdjęciu to jest perz :(. Tylko ta drobniutka to naprawdę trawa, za która zapłaciliśmy kupę kasy, a jej prawie nie ma <rwie włosy z głowy>.
Agnieszko, masz rację z tymi drzewami ale na razie nie mam sumienia wyrwać spod nich tej cudnej trawki :lol: . Tylko tam jest naprawdę piękna :D. A drzewka podlewam systematycznie jeśli nie pada deszcz. Nie nawoziłam ich ale przy sadzeniu podsypałam ziemią ze sklepu, a ona ma różne nawozy w sobie o ile dobrze się orientuję. Jak myślisz, na jak długo one wystarczą? Ja planowałam nawozić je dopiero w przyszłym roku ale może powinnam wcześniej?
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Gosiu ciężko coś mi powiedzieć bo ja w zasadzie też początkująca :lol: (działkę mam równo rok) i dużo czytam.Ja tam kopię dużo większy dołek sypię azofoski lub suszony obornik (zależy jaka pora roku i co mam)mieszam to z lepszą ziemią trochę zasypuję i dopiero sadzę.Jeśli dobrze zrozumiałam to azofoskę sypie się co 6 tygodni mniej więcej od końca marca.
Awatar użytkownika
Gosiejka
100p
100p

Post »

Hmmm..., to muszę jeszcze poczytać na temat tego nawożenia. Mam tę azofoskę, kupiłam ostatnio ale jeszcze nie używałam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”