Świerk - SZKODNIKI

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Grzegorz B

Post »

Ja mszyc nie zaobserwowałem, nawet zapobiegawczo pryskałem przeciw tym szkodnikom (chyba że w zeszłym roku). Ten świerk już był lichy w zeszłym roku jak go dostałem. Taki czarny nalot na igłach znajduje się przede wszystkim na gałęziach będących w dużym skupisku.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Grzegorz B

Post »

Bardzo dziękuję Haniu :D Mam nadzieję, że uda się jeszcze doprowadzić moje świerki do świetności :wink: .
sfinks
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2009, o 15:13

Czy można w maju zastosować coś na świerkowca większego.

Post »

Witam.
Potrzebuję pomocy. Mam na 6-cio metrowym świerku świerkowca większego. Znalazłam na forum odpowiedź czym opryskać, ale dopiero w połowie lipca. Świerk ma piękne duże młode przyrosty i boję się że wszystko zeżrą te samice. Czy można teraz czymś opryskać, żeby zniszczyć tego szkodnika na tym etapie, czy trzeba czekać aż zaczną wylęgać się larwy. Czy zawsze jest to ten sam czas wylęgania larw? Czy dałoby to coś gdybym ręcznie usunęła samice i potem opryskała, czy to pogorszy sprawę.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obcięty czubek nie ma nic do rzeczy.Obcina się po to ,aby iglak nie rósł zbyt wysoko.Ja na Twoim miejscu wszystkie iglaki opryskałabym Talstarem.To jest preparat na mszyce,przędziorki,ssące owady.Suche gałązki wytnij.Iglaki trzeba podlewac systematycznie i nie mogą miec sucho.Zrób zdjęcia i wstaw to dokładniej zobaczę co z nimi jest.Oczywiscie oprysk zrób jak najszybciej i nie moze padac zaraz deszcz.
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj szczecinianko!!

Moim zdaniem świeki mogą miec przędziorka,mszyce i moze jeszcze inne choroby.Dlatego najlepiej zrób najpierw oprysk na te owady-Talstar,Decis.Trociny mozesz zostawić a iglaki podlewaj zwykłym Florowitem.Jak skonczysz opryski to podlewaj je całe.Mozna kupic w Rajskim taką końcówkę do węza ,do której leje się nawóz i wtedy podlewasz nawozem razem z wodą.
Oprysk powinno się zrobić tak ,zeby chociaz przez kilka dni nie padał deszcz ,bo wszystko spłucze i działanie będzie słabsze.Iglaki bardzo często wypuszczają śpiące oczka i wtedy mocniej się zagęszczają więc się nie martw ,ze teraz opadną igły.
Jak będziesz miała problemy to pisz.Zjadłam juz zęby :? na tych iglakach :D
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
Rzepa
50p
50p
Od: 24 maja 2009, o 14:02

Post »

Niestety zaczekaj z opryskiem do połowy lipca (hyba chodzi o młode przyrosty). Wyzbieraj ręcznie co możesz lub spłucz strumieniem wody (tylko nie zimnej w ciepły dzień). Też mam ten problem .... ;:110
Rzepa
sfinks
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2009, o 15:13

Post »

Dzięki za odpowiedź.
Już wyzbierałam co się dało. Okazało się, że mam to paskudztwo też na innych świerkach.
A jak przyjdzie czas to opryskam, bo może jeszcze jakąś sztukę przeoczyłam.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Świerk - SZKODNIKI

Post »

Wiem że jest sporo pasjonatów na tym forum to zapytam (nie mam na razie do wiosny :D ) szczepionych świerków to zapytam czy szczepione picea abies są podatne na ochojnika(myślę że nie ale nie wiem) bo mi się najbardziej podobają ze szczepionych.
Dziękuję za odpowiedź.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Re: Sadzonki świerka i obornik

Post »

Sprecyzuję czy szczepione świerki pospolite typu np: Inversa ,Nidiformis,Cupressina i wiele innych może mieć podatność na ochojnika jak zwykły świerk pospolity?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

:D Teraz kumam....
Widziałem na 'Inwersa'... świerk to świerk ochojnikowi wsio rawno, czy do dołu, czy do góry rośnie. Znaczy, świerk, nie ochojnik.
Nie spotkałem na WB. Moge tylko przypuszczać że to z powodu mutacji- innych poziomów hormonów w roślinach karłowych.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Spotkałam na 'Pumila nigra'.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Re: Ochojnik na świerkach szczepionych

Post »

Dwa galasy na 'Nidiformis' też widziałem :D Ale nie przypuszczam, aby jakoś masowo atakował.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Re: Ochojnik na świerkach szczepionych

Post »

No cóż - na tych 'Pumila nigra' to jednak było mnóstwo galasów.....
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dadam
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 lis 2009, o 13:20

Re: Ochojnik na świerkach

Post »

Czy ochojnik występuje tylko na świerku pospolitym? Mam jakiś nieznany mi świerk - igły raczej srebrzyste, średnio kłujące, w młodym wieku miał szyski i był na nim ochojnik (w tym roku znalazłem na jesieni 2 galasy na 1 gałązce). Na moje oko owy świerk jest ani kłujący ani pospolity - takie coś pomiędzy (serbski?). Co to może być? Jak zaświeci słońce to postaram się ładne zdjęcie zrobić to pomożecie w identyfikacji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”