Świerk - SZKODNIKI
Czy można w maju zastosować coś na świerkowca większego.
Witam.
Potrzebuję pomocy. Mam na 6-cio metrowym świerku świerkowca większego. Znalazłam na forum odpowiedź czym opryskać, ale dopiero w połowie lipca. Świerk ma piękne duże młode przyrosty i boję się że wszystko zeżrą te samice. Czy można teraz czymś opryskać, żeby zniszczyć tego szkodnika na tym etapie, czy trzeba czekać aż zaczną wylęgać się larwy. Czy zawsze jest to ten sam czas wylęgania larw? Czy dałoby to coś gdybym ręcznie usunęła samice i potem opryskała, czy to pogorszy sprawę.
Pozdrawiam!!!
Potrzebuję pomocy. Mam na 6-cio metrowym świerku świerkowca większego. Znalazłam na forum odpowiedź czym opryskać, ale dopiero w połowie lipca. Świerk ma piękne duże młode przyrosty i boję się że wszystko zeżrą te samice. Czy można teraz czymś opryskać, żeby zniszczyć tego szkodnika na tym etapie, czy trzeba czekać aż zaczną wylęgać się larwy. Czy zawsze jest to ten sam czas wylęgania larw? Czy dałoby to coś gdybym ręcznie usunęła samice i potem opryskała, czy to pogorszy sprawę.
Pozdrawiam!!!
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obcięty czubek nie ma nic do rzeczy.Obcina się po to ,aby iglak nie rósł zbyt wysoko.Ja na Twoim miejscu wszystkie iglaki opryskałabym Talstarem.To jest preparat na mszyce,przędziorki,ssące owady.Suche gałązki wytnij.Iglaki trzeba podlewac systematycznie i nie mogą miec sucho.Zrób zdjęcia i wstaw to dokładniej zobaczę co z nimi jest.Oczywiscie oprysk zrób jak najszybciej i nie moze padac zaraz deszcz.
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj szczecinianko!!
Moim zdaniem świeki mogą miec przędziorka,mszyce i moze jeszcze inne choroby.Dlatego najlepiej zrób najpierw oprysk na te owady-Talstar,Decis.Trociny mozesz zostawić a iglaki podlewaj zwykłym Florowitem.Jak skonczysz opryski to podlewaj je całe.Mozna kupic w Rajskim taką końcówkę do węza ,do której leje się nawóz i wtedy podlewasz nawozem razem z wodą.
Oprysk powinno się zrobić tak ,zeby chociaz przez kilka dni nie padał deszcz ,bo wszystko spłucze i działanie będzie słabsze.Iglaki bardzo często wypuszczają śpiące oczka i wtedy mocniej się zagęszczają więc się nie martw ,ze teraz opadną igły.
Jak będziesz miała problemy to pisz.Zjadłam juz zęby
na tych iglakach 
Moim zdaniem świeki mogą miec przędziorka,mszyce i moze jeszcze inne choroby.Dlatego najlepiej zrób najpierw oprysk na te owady-Talstar,Decis.Trociny mozesz zostawić a iglaki podlewaj zwykłym Florowitem.Jak skonczysz opryski to podlewaj je całe.Mozna kupic w Rajskim taką końcówkę do węza ,do której leje się nawóz i wtedy podlewasz nawozem razem z wodą.
Oprysk powinno się zrobić tak ,zeby chociaz przez kilka dni nie padał deszcz ,bo wszystko spłucze i działanie będzie słabsze.Iglaki bardzo często wypuszczają śpiące oczka i wtedy mocniej się zagęszczają więc się nie martw ,ze teraz opadną igły.
Jak będziesz miała problemy to pisz.Zjadłam juz zęby

-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Świerk - SZKODNIKI
Wiem że jest sporo pasjonatów na tym forum to zapytam (nie mam na razie do wiosny
) szczepionych świerków to zapytam czy szczepione picea abies są podatne na ochojnika(myślę że nie ale nie wiem) bo mi się najbardziej podobają ze szczepionych.
Dziękuję za odpowiedź.

Dziękuję za odpowiedź.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Re: Sadzonki świerka i obornik
Sprecyzuję czy szczepione świerki pospolite typu np: Inversa ,Nidiformis,Cupressina i wiele innych może mieć podatność na ochojnika jak zwykły świerk pospolity?

Widziałem na 'Inwersa'... świerk to świerk ochojnikowi wsio rawno, czy do dołu, czy do góry rośnie. Znaczy, świerk, nie ochojnik.
Nie spotkałem na WB. Moge tylko przypuszczać że to z powodu mutacji- innych poziomów hormonów w roślinach karłowych.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Spotkałam na 'Pumila nigra'.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Ochojnik na świerkach szczepionych
Dwa galasy na 'Nidiformis' też widziałem
Ale nie przypuszczam, aby jakoś masowo atakował.

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ochojnik na świerkach szczepionych
No cóż - na tych 'Pumila nigra' to jednak było mnóstwo galasów.....
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Dadam
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 lis 2009, o 13:20
Re: Ochojnik na świerkach
Czy ochojnik występuje tylko na świerku pospolitym? Mam jakiś nieznany mi świerk - igły raczej srebrzyste, średnio kłujące, w młodym wieku miał szyski i był na nim ochojnik (w tym roku znalazłem na jesieni 2 galasy na 1 gałązce). Na moje oko owy świerk jest ani kłujący ani pospolity - takie coś pomiędzy (serbski?). Co to może być? Jak zaświeci słońce to postaram się ładne zdjęcie zrobić to pomożecie w identyfikacji.