Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu, dziękuję :wink: fotki nie będą może tak piękne jak w wykonaniu Twojego M, ale się postaram :lol:

Volcowitch, chodziło mi o ten osad który już na korzeniach jest...czy da się go jakoś usunąć :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Jeanne pisze:chodziło mi o ten osad który już na korzeniach jest...czy da się go jakoś usunąć :roll:
Jedynie mechanicznie mozna spróbować jeśli Ci przeszkadza. Korzenie pokryte nim i tak już są martwe i puste w środku więc mozna je najnormalniej powyciać. Ale jest pytanie czy ważniejsza jest estetyka i naprawianie błędów w ten sposób? Czy też nie powielanie już błędów i spokój dla rośliny?
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepraszam, że się wtrącam :oops: ale z tym się nie zgodzę:
volcowitch pisze:Korzenie pokryte nim i tak już są martwe i puste w środku więc mozna je najnormalniej powyciać.
Widziałam przypadek, w którym korzenie właśnie z takim osadem, pięknie się rozgałęziały... Raczej nie oznacza to, że korzenie są martwe :?
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Masz rację.mówiłem o przypadku ze zdjęcia
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Sprawdziłam te korzenie, nie wszystkie są martwe :roll: kilka wycięłam, resztę zostawiłam.
Ja mam dobrą wodę, z własnej studni głębinowej. Woda była badana przez specjalistów, filtra nie potrzeba żeby ją pić. Ale do podlewania stroczyków używam przegotowanej i dodatkowo odstanej. Osad jak już wspominałam to nie moja "sprawka" więc błędów nie powielam :? takiego już go dostałam, zwróciłeś uwagę na to więc chciałam tylko się dowiedzieć czy ma to szkodliwy wpływ dla rosliny a jeśli tak to jak się tego pozbyć :roll: ale chyba nie jest temu storczykowi u mnie źle skoro kwitnie już drugi raz w przeciągu pół roku i wypuszcza nowy przyrost :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Chyba się nie zrozumieliśmy.już napisałem jaki na skutek.woda z kamieniem ma na roślinę zły skutek w postaci osadzania się kamienia na korzeniach co powoduje ich obumieranie i na podstawach pseudobulw.po prostu opisywałem przyczyny skutków widzianych na zdjęciu.i wiem że to nie twoja sprawka oraz że już z nim dobrze od kiedy trafił w twoje ręce.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Jeanne ale będzie kwiatuszków ;:114

Ten przyrost dziwnie tak rośnie. Rzeczywiście u mojej nobile nowy przyrost też tak z boku wyrósł, ale na szczęście poszedł do góry, d. falenopsis mają bulwy wychodzące od dołu. Będę się przyglądać nowym przyrostom, żeby mi tak poziomo nie wyrósł jakiś, żeby za wczasu do pionu stawiać ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Witaj, niesamowitą ilość pąków ma to dendrobium, gratuluję :) Faktycznie nowy przyrościk wyglada jak keiki :shock: Przyznam,że u mnie d. phalaenopsis wypuszczał nowe przyrosty od samego dołu i najpierw skośnie, potem same się prostowały do góry. Teraz kiedy tytułem eksperymentu wyjęłam z doniczki i umieściłam na korze w pozycji poziomej całą roślinę nowy przyrościk rośnie pionowo do góry.
Spróbuj na ten osad, może pomoże podlewanie deszczówką z kroplą cytryny lub grapefruita.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Mała Mi, MarioTereso dziękuję za odwiedzinki i komplementy dla mojego dendrobium :oops: :wink:
wczoraj przy tym przyroście postawiłam patyczek, nic na siłę, ale "blokuje" go z jednej strony uniemożliwiając rośnięcie w bok, może się naprostuje maluszek :roll:
Spróbuję z tym sokiem z cytrusów, może coś zdziała :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

oj jak dawno nie byłam u Ciebie Asiu!!!
Podziwiam dendrodium. Mnie jakoś z nim nie do pary :cry: Oddane na cieplutkie okno do bloków - rośnie znacznie lepiej niż u mnie i kwitnie.
Zauważyłam drobne kropelki na łodygach kwitowych. Czy to są kropelki soku?
Pytam, bo miałam z tym ostatnio ,,młyn". Okazało się, że to z powodu przędziorków :evil:
Począrkowo to zlekceważyłam, bo czasem to normalne... ale nie zawsze :cry:
Teraz biorę silną lupę i wszystko obserwuję. Nawet wyciągnęłam z szafy mikroskop i sprawdzam podejrzane ,,obiekty".
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Ewo, tak, to sok, ale mam nadzieję że nie z powodu jakichś robali :twisted: obserwuję i nic nie widzę żeby latało czy łaziło także chyba nic się nie dzieje :roll:
Ja sama jestem zaskoczona że to dendrobium tak rośnie, może skuszę się na następne.... :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Oj Asiu, Asiu - Ty Złota Rączko! :lol: Ale będzie kwitnienie.... 8)
Ja nie mam żadnego dendrobium falenopsis ale przyznaję, że baaardzo mi się podobają. Pytanie brzmi - tylko które mi się nie podobają. :wink:
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Asiu ale się u Ciebie dzieje, piękne te pączusie,już lada dzień się rozwiną. :D
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Dorotko nie słódź mi tak bo w piórka obrosnę :oops: :lol: ech, mi też się wciaż nowe podobają, ale na razie wstrzymuję się od zakupów, powiedziałam sobie ze jakieś nowości to dopiero jak doprowadzę do kwitnienia cambrię i sabotki :twisted:
Mirko, rozwinęły się już dwa pączki, oto dowód :wink:

Według najnowszych obliczeń pączków jest 21 :lol:
Obrazek
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Asiu śliczne kolorki ma to dendrobium. ;:31
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”