Storczyki TULIPANA998

Zablokowany
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Łukaszu dzięki za wskazówki uprawy Zygopetalum.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Tulipan998 pisze: Obrazek
Z bratkiem.. ? :shock: Mnie jakoś sie tak nie kojarzy....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miałem różne w ogrodzie...

Chociaż bardzo lubię bratki , ale te ciemne miltonie czy czerwone też mi się nie zabardzo podobają.. , ale ta bardzo :) . Kwiestia gustu , a o gustach sie nie dyskutuje :wink: :lol: .

Ok dzięki , będe starał sie utrzymać.. :wink:
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p
Od: 18 lut 2008, o 15:04

Post »

Nie wiem, czy wiesz,ale Miltoniospsisa nazywa sie inaczej storczykiem bratkowym, właśnie ze względu na podobieństwo :)

aha, i proszę (taka pozostałość po tym, jak Jovanka mnie uparcie-ale z rezultatami poprawiała) nazywajcie prawidłowo tego storczyka. To nie jest Miltonia, tylko Miltoniopsis.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Alicja N. pisze:taka pozostałość po tym, jak Jovanka mnie uparcie-ale z rezultatami poprawiała
Właśnie, a gdzie się Jovanka podziała :?: :(
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Dobrze mam miltoniopsisa :lol: , właśnie , gdzie Jovanka .. ? :shock:
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Ostatnio nie daje żadnych znaków forumowego życia :(
Ciekawe, co się z nią stało :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

mi niektóre Miltoniopsisy trochę przypominają bratki. to ładne storczyki, ale nie mam ich. nie chciałabym, żeby tak piękne rośliny szybko straciły życie, a u mnie na pewno by się to stało. Moje warunki są dobre na Phalaenopsis, ale nie na Miltoniopsisy, Cambrie itp.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Anusska pisze:Ciekawe, co się z nią stało :roll:
Ja nie mam pojęcia... ;:129 . Pewnie utonęła w storczykach i nie wie jak dobić sie do komputera... ;:173

Duśka - ja w każdym bądź razie spróbuję.. , skoro uprawa podobna do cambrii to moźe postoi.. , cambrię mam juź rok.. , musze jej zmieńić podłoźe bo ma złe i niechce kwitnać.. , ale wypuszcza pseudobulwę juz 3.. i powinna wkrótce wypuścić pęd..
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

[quote="orange30"]Ponoć lubią chorować :( Moje niestety nie chce wyzdrowieć :( Lada dzień wyląduje w koszu, bo już rok prawie walczę i żadnych efektów. quote]

Niestety muszę potwierdzić tę wypowiedź, mam złe doświadczenie z tym storczykiem.Miałam go ledwo rok, po połowie roku zaczął dostawać najpier malutkich czarnych kropek, które zaczęły się mocno powiększać, potem liście żółkły i brązowiały, w końcu opadały. Stosowałam wiele preparatów grzybobójczych- skończyło się dla jednego już w koszu, a drugi-Z.mackayii lada dzień też podzieli jego los. Ma co prawda dwa młode odrosty, ale na nich są też już plamki, więc chyba nie będę się fatygować z rozsadzaniem, tylko całego wyrzucę. Szkoda, bardzo je lubię i już na all... oglądałam się za nowym, jednak na powiększeniu dopatrzyłam się też już takich plamek i odechciało mi się zakupu.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuję Śnieżko za wypowiedź w sprawie zygopetalum :lol: , tak bardzo mi sie podoba i tak bardzo bym chciał , ale nie kupie skoro takie chorowitki... :( . Ciekawe.. , tak z niczego te choróbska.. ? :evil:
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Zygo jest bezproblemowe gdy się trafi na dobrą hybrydę. Generalnie plamki pojawiaja się gdy liście mają za dużo wilgoci np. podczas zamgławiania lub stycności z zimną szybą. Przynajmniej tak u mnie było.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Też tak sadzę. Plamki rozmnożyły się w po zimowym zamgławianiu i chyba to antraknoza.
Z tego co pamiętam, to one miały już takie mini plamki przy zakupie, ale gdzieś wyczytałam wcześniej, że one mogą mieć plamki i że to nie jest groźne. Chyba jednak to nie były te niegroźne plamki. Mój ostatni biedak, którego chciałam właśnie wyrzucić wydał niespodziewanie pęd kwiatowy, chyba to już taki ostateczny wyczyn przed odejściem?
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Arturze - kolekcja widzę powiększa się i powiększa. Miltonia urocza, chociaż i ja obchodze ją wielkim łukiem, chociaż nie mam osobistych z nią doświadczeń. Powodzenia. :lol:
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie kochani :) , troszkę mnie nie było... :oops: .
Kopa roboty przy domu... , wszyscy byliśmy zajęci :lol: . Jeszcze troche i skończymy malować ten długasierny płot do okoła działki z drewnianych sztachet... :twisted: .

Halino - już za póżno dawno.. , potem juz niemogłem zygasia spotkać... :( .

Łukasz i Snieżka - ok , jak spotkam to może sie skuszę.. , ale ostatnia okazja mi przepadła... , dzięki za wszystkie wskazówki :wink: .

Dewuko - a gdzie tam sie powieksza.. ? ! :shock: w żółwiowym tępie... Miltasia rozwinęła wszystkie kwiaty :D . Widzę , że nie straszne jej było to, że jak ją niosłem to wiało zimnym wiatrem na pączusie i lało... :oops: .

Przybyło mi 3 sztuki.... :wink: :lol: , w tym jedna miniaturka z przybiedzonym pędem ,a le tania jak barszcz :lol: .
Fotki postaram sied zisiaj dodać..
Jeden bordowy z kremowymi kropkami po bokach.. , Storczykowa ma takiego :lol: :) i juz z tego wrażenia , że tyle nie oglądąłem czasu storcyzlków w necie to kupiłem phalaenopsisa , któy ma różowe kwiatki podobnego bardzo kształtu jak Bellina i myślałem , że to bellina.... :shock: :oops: :oops: :oops: .

Słoneczka nie ma.. , ciemnica... :evil: , nie ma jak ffotek porobić :( .
Wszystkie jak szalone puszczaja korzenie i liście , jeden puścił 8 korzeni :shock: .
Pędzik mini marka rośnie , biały z duzymi kwiatami i różową warżką też ma nowego juz duzego pęda :lol: , zółty z różową warżką też puścił pędzika :lol: :) .

Bordowe coudo , padło.. , żółty maluszek , ten najmnieszy co niekwitł też.. :cry: , jedna różowy maluch kwitnie 3 kwiatami , jest straszny... , wypóścił ped ze stożka wzrostu i zniego chyba nic niębędzie... :cry: , razem z nim mam 28 storczyków tylko... W tym maluśeńkie i niechące za bardzo rosnąć epipremia , czy jak to sie zwało :oops: :oops: :oops: . Musze sobie dzisiaj poprzypominać :oops: . Bo wszystko mi sie myli z nazwami róz , czyli moja 2 wiiiiielką chorobą... :lol: . Dostałem też od Monisi , malutką promeneusię :lol: :D .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Arturku ciesze sie, ze jestes :) Mam nadzieje, ze z Promenea wszystko OK :wink:
Pedze na Twoj ogrodowy ;:71
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”