Rozczochrany ogródek Stokrotki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj zobaczysz że to nie ostatni różanecznik w Twoim ogrodzie. Jak się zacznie to się chce mieć chociaż kilka kolorów- ja mam już 3 ;)
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Priam pisze:Oj zobaczysz że to nie ostatni różanecznik w Twoim ogrodzie. Jak się zacznie to się chce mieć chociaż kilka kolorów- ja mam już 3 ;)
Litości, ja już miejsca nie mam ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

Witam, ogród śliczny, a jaki widok za oknem, piękne to nasze podkarpacie. Kosodrzewina kwitnie? :shock: u mnie pojawiły się odrazu małe szyszki, chyba że coś przegapiłem...:)
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marivsz pisze:Witam, ogród śliczny, a jaki widok za oknem, piękne to nasze podkarpacie. Kosodrzewina kwitnie? :shock: u mnie pojawiły się odrazu małe szyszki, chyba że coś przegapiłem...:)
No, kwitnie :-) A jak zabójczo pachnie!

Na tym zdjeciu chyba dokładnie nie widać - po prostu przerosła ją kępka goździka pierzastego :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

:D :D :D :D no popatrz, mnie to można wszystko wcisnąć :lol: fajneeeee... ;:215
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marivsz pisze::D :D :D :D no popatrz, mnie to można wszystko wcisnąć :lol: fajneeeee... ;:215
Żarty sobie Waćpan robisz :-)

Ale w sumie, to ciekawe, jakbym to pokazała na Allegro, z jakimś takim hasłem typu "Hit! Nowość! Sosna kwitnąca na biało! Wszyscy sąsiedzi padną trupem z zazdrości! Licytujesz 5 szyszek w cenie wywoławczej 10 zł!"
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Agnieszko TY nie masz miejsca??!! Ty to dopiero masz pole do popisu!! Tyyyyle miejsca. Nawet nie wiesz jak ci zazdroszczę tej przestrzeni. Ale wiem, przestrzeń to pojęcie względne ;). Ja już prowadzę negocjacje w sprawie zmniejszenia miejsca pod warzywa. Trawnika nie ruszam, bo groziłoby to wszystkim roślinom wyłamaniem przez bramkarza i napastników, wolę im nie wchodzić w drogę :) A różanecznika to obsyp/obkop jeszcze ziemią do Rh i korą, zadomowi się, bo w zwykłej ziemi nie będzie przyrastał, tylko zmarnieje.
Edyta
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz, ja nie mam bramkarzy i napastników, tylko eteryczne księżniczki, które głównie szaleją na takim oto kombajnie:

Obrazek

(zrobił toto mój mąż, jest świetne, ale jakby zobaczył, że wklejam to by się baaaardzo pogniewał, więc sza!)

Ale z tym miejscem, to wiesz jak jest.Niepozorne na razie drapaki za domem to: czereśnia, orzech, świerk pospolity, dereń jadalny, kalina Roseum, perukowiec, tawuła szara, pęcherznice, krzewuszki, hortensja bukietowa, kalina Compactum, trzmielina oskrzydlona, jakieś róże botaniczne, które mi przyniosła koleżanka, brzozy, leszczyny, wiśnia, śliwa, jabłoń, brzoskwinia, klon Ginnala, krzewy owocowe i tak dalej...na razie między nimi gwiżdże wiatr, ale za parę lat będzie tam gęsto.
Chociaż z podziwem patrzę na chusteczkowe ogrody niektórych dziewczyn - ile tam jeszcze można zmieścić!
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To mój pierwszy z wielkokwiatowych powojników - Matka Teresa, w towarzystwie - oczywiście - lwiej paszczy. Ta akurat lwia paszcza nic sobie nie robi z twierdzeń, że jest rośliną jednoroczną i trzeci już rok rośnie w tym samym miejscu (na pewno nie jest to samosiew - opuszcza sie ze starego korzenia, jest tylko przykrywana na zimę):

Obrazek

Ścieżka za dom - jeszcze trochę nieosłonięta:

Obrazek

Moje trytomy - wyhodowane z nasion, w tym roku naliczyłam pięć kwiatów, te są pierwsze:

Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze przywrotnik - taki skromny i niewymagający, wyjątkowo piękny po deszczu:

Obrazek

i czarnuszka - uwielbiam te jednoroczne i dwuletnie roślinki, które rozsiewają siepo calym ogrodzie i wyłażą w najmniej oczekiwanych miejscach:

Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Śliczna trytoma.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Stokrotko jak rozumiem to trytomy w zeszłym roku siałaś?
hmmm ja też... ale moje są maleńkie :(
z uśmiechami Iza
u liski
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

liska pisze:Stokrotko jak rozumiem to trytomy w zeszłym roku siałaś?
hmmm ja też... ale moje są maleńkie :(
Oj, tak dobrze to nie ma - siałam dwa lata temu. Potem do ziemi, na zime wiązałam i kopczykowałam zgodnie z zasadami sztuki - i w zeszłym roku miałam jeden pąk, a w tym już pięć naliczyłam - tak że cierpliwości. Ona dopiero pokaże co potrafi :-)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

A czy tą trytomie jakoś zabezpieczasz na zime?
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

111agnieszka pisze:A czy tą trytomie jakoś zabezpieczasz na zime?
Tak, na wszelki wypadek robię tak, jak mówia doświadczeni - związuję liście (niezbyt mocno, żeby powietrze docierało) i obsypuję korą albo obkładam stroiszem. I tak na wiosnę jest dosć sporo liści, które trzeba oberwać, bo z zimowej wilgoci są chorutkie, ale roslince jak widzę to nie szkodzi.
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”