Szeflera - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
izi
100p
100p
Od: 10 kwie 2009, o 15:04

Szeflera - liście rosną "w dół"

Post »

Witam,
tak sobie przeglądam wątki o szeflerach, oglądam zdjęcia od forumowiczów i tak myślę, że moja tak-zwana-szeflera dziwna jest :( Liście zamiast sterczeć, jak u innych, po prostu opadają łukowato w dół - jak u wierzby. Dodatkowo są między nimi stosunkowo spore odstępy - mówiąc innymi słowy rzadka jest i obwisła :? Załączam zdjęcie, choć od razu nadmienię, że chyba fotogeniczna jest, bo w rzeczywistości wygląda gorzej... W dodatku to są liście z trzech badylków, bo niedawno ją pociachałam celem zagęszczenia:

Obrazek

Czy da się coś zrobić, żeby choć na potencjalnie nowe liście grawitacja aż tak nie działała? No i żeby listki gęściej wyrastały? :wink:

Pozdrawiam,
Iza
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mało nawozu, roślina ładnie wyrasta w liście bo ma sporo światła ale nie jest ich w stanie utrzymać pionowo bo jest niedożywiona, czasami też nieregularne podlewanie ma takie działanie. :wink:
Awatar użytkownika
izi
100p
100p
Od: 10 kwie 2009, o 15:04

Post »

A ja właśnie nawożę i podlewam dość regularnie. Poza okresem zimowym. Nawóz do roślin zielonych, a może jakiś specyficzny trzeba? Faktem jest, że trochę dawno nie przesadzałam, może ziemia wyjałowiona. Jak często powinno się przesadzać szeflerę? Myślisz, że nowe liście mogą "stanąć dęba"?

Pozdrawiam
x-C-j
---

Post »

Generalnie przesadza się co roku chyba, że ma doniczkę powyżej 30 cm średnicy to podmienia się wierzchnią i dolną warstwę ziemi, lekko też zdejmując starą bryłę ziemi i uzupełniając nową ziemią, może mieć wyjałowioną ziemię, jeśli woda przelatuje przez nią w miarę szybko to na pewno, pewnie że młode liście po przesadzeniu jak roślina będzie miała więcej miejsca na rozwój systemu korzeniowego mogą rosnąć pionowo. :wink:
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Szeflera - dlaczego ma opadnięte gałązki?

Post »

Mam od wielu lat roślinkę o nazwie szeflera, jednak od jakiegoś czasu zauważyłam, że jej gałązki są opadnięte w dół. Nigdy nie sprawiała mi ona kłopotu. Tak wygląda:

Zdjęcie nieaktywne/N.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo źle nie wygląda, troche zakurzona jest, powiedziałabym że wyglada jak moja :/ nie wiem
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

To jest dorosła roślina i nic jej nie dolega. Tym, że liście odchyliły się lekko w dół nie należy się przejmować. Ze zdjęcia rzeczywiście wygląda, że przydał by jej się prysznic we wannie.
Aby liście "nie szły w jednym kierunku" należy ją od czasu do czasu obracać.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18

Post »

Tak obracam ją w różne strony, jednak wcześniej te liście nie szły tak w dół i to mnie nieco niepokoi. Są z bliska tak jakby zaschnięte w łodygach.
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Szeflera w plamki ?

Post »

Szeflera coś nie może puścić normalnego listka takie w plamki wypuszcza podpowiedzcie co może jej dolegać ? Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Nie przegięłaś z nawożeniem? :wink:
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

Wcale jej nie nawożę nic nie dostaję.
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27

Szeflerka i plamki na liściach

Post »

Dostałam nie dawno szeflerę , nie podlewałam jej jeszcze ,stoi na stoliku około 1,5 metra od okna wschodniego. Zauważyłam ,że ma brązowe plamki na liściach które później odpadają . Dzieje się to w bardzo szybkim tempie :cry:
Proszę o szybką radę bo jak tak dalej pójdzie to po wymarzonej szeferze zostanie mi tylko kikut ;:145

Oto zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-C-j
---

Post »

Zalana była stąd plamki, przesusz bryłę korzeniową i posadź w większą doniczkę. :wink:
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27

Post »

Dziękuję bardzo tak się domyślałam ,ale teraz mam pewność stoi wyjęta z donicy tak jak na 1 zdjęciu niech podeschnie .
x-C-j
---

Post »

Do jutra niech talk postoi niech sobie przeschnie ziemia
:wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”