Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie :) :!: Niby jest burza ale bardzo mało pada za to straszny wiatr. Już widzę, jak moje stare wierzby gubią gałązki i pojękują (autentycznie - jęczą :shock: )
Trochę poprzesadzałem i zrobiłem porządek przed wejściem na ogród, bo był bałagan.

Dziękuję Monia68 :) zaraz poczytam sobie u Ciebie. W szkółce trzeba się było zastanowić, czego nie brać, bo naprawdę dużo roślin mnie interesowało. No np. stopowiec czy sangwinaria. Ale na pewno będę tam jeszcze :)

Agness, po wizycie w takiej szkółce odechciało mi się roślin marketowych, na których do tej pory bazowałem. No i właścicielka szkółki fajna babka więc można pogadać o roślinach i poradzić się.

Moniko-Rogalm, muszę poczytać o ukorzenianiu kaliny. A może uda mi się dostać jakiś odrost od cioci czy jakiegoś znajomego, kto ma kalinę. Tę kalinę Saargenta kupiłem, bo rzadko spotykana. I jeszcze była piękna kalina japońska. No ale nie można mieć wszystkiego na raz :cry: .

Izo-Chatte, porównanie trafne - astilboides kojarzy się z gunnerą, która mi padła :cry: , ale tylko przy bardzo dobrym nawilżeniu i pruchnicy osiąga duże rozmiary. Widziałem to na zdjęciach.
Na arcydzięgla możesz liczyć, jeśli tylko zakwitnie i wyda nasiona. Jeśli będą siewki, to będziesz miała siewkę, tak jak i ja dostałem od Agnieszki.

Gabrysiu, kaliny są piękne i oprócz tych mszyc to nie są chyba chorowite :?: Więc zacznę je sadzić.
Już chciałem pytać, gdzie to wszystko po złotówce można dostać :lol: ale odpowiedziałaś. Muszę się kiedyś wybrać do Wielopola, bo jesteś kolejną osobą, która deobrze o nim pisze. To pewnie gdzieś niedaleko mieszkasz krajanko? Zresztą po gwarze (w Twoim wątku)poznałem, że dokładnie ta sama odmiana, co i u mnie :)

Iza-Tu.ja, TAK, TO ONA :!: Cieszę się, że wyszła. No to teraz już z górki - będzie się rozrastać jak na tojeść przystało :lol:

Witaj Jolami :!: Jestem bardzo zadowolony z zakupów i teraz myślę, gdzie to posadzić :?:
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj Jacku.. jak tam arcydzięgiel? mój po raz pierwszy w życiu zakwitł... :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Refleksy zachodzącego słońca czynią ogród piękny i tajemniczy:
czyściec wielkokwiatowy; nawet nie sądziłem, że to taka ładna roślina (dzięki Aniu :) )
Obrazek
irys holenderski - ciągle kwitnie samotnie ale kolejne pąki już wkrótce się rozwiną
Obrazek
kozłówka długoszyjkowa
Obrazek
przetacznik ząbkowany
Obrazek
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku ,czosnek kazachski przepiękny :!:
Skalnicę cienistą też ostatnio widziałam na targu ale zastanawiałam się nad kupnem :roll: ...i nie kupiłam :evil: ...a teraz żałuję....
Jacku pięknie uchwyciłeś słońce na pierwszym zdjęciu :D ....na drugim irysek też uroczo wygląda w takiej słonecznej poświacie...czysta poezja :!: :)
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agaxkub pisze:witaj Jacku.. jak tam arcydzięgiel? mój po raz pierwszy w życiu zakwitł... :lol:
Witaj Aga :!: Arcydzięgiel nareszcie odpuszcza, co mnie bardzo cieszy. Miał taki jeden listek, który mu zostawiłem po posadzeniu, a był to czas suszy i go ciągle podlewałem i cieniowałem. Teraz dopiero mam pewność, że się przyjął. Bardzo jestem ciekaw, jak u Ciebie kiwtnie :?: Idę do Ciebie, bo może wstawiłaś zdjęcia :?:
Inne rośliny przyjęły się bezproblemowo. Widzę, że mięta imbirowa jest pasiasta. Super :!: A hyzop i słoneczniczek pięknie się rozrastają (słoneczniczek przerósł już mojego ubiegłorocznego :shock: ). Tylko szałwia mizerna choć żyje.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Jacku, dobra szkółka czy sklep ogrodniczy to podstawa :) Mam właśnie taki zaprzyjaźniony i jest to jedyny sklep, do którego lubię chodzić i zaglądam niemal codziennie :lol: :lol: Chociaż pogadać :lol: :lol:
Śliczny ten przetacznik :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Cynthio :!: Cieszę się, że Ci się podoba. Jeśli chodzi o skalnicę cienistą 'Aureopunctata' to możesz ją dostać ode mnie, bo już się rozrosła w starym ogrodzie :)
Czosnek kazachski pierwszy raz kwitnie i mi się też podoba - niby mały ale listki długie i nie podsychają jak u olbrzymiego, i bardzo żywy kolor.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia68 pisze:Jacku, dobra szkółka czy sklep ogrodniczy to podstawa :) Mam właśnie taki zaprzyjaźniony i jest to jedyny sklep, do którego lubię chodzić i zaglądam niemal codziennie :lol: :lol: Chociaż pogadać :lol: :lol:
Śliczny ten przetacznik :)
Moniko, i ja chyba trafiłem na szkółkę, do której z chęcią będę zaglądał (ot, choćby pogadać :) )
Na skalniaku przetacznik ząbkowany teraz króluje ale już go kozłówka dogania :) Na szczęście skalniak tak duży, że nie przeszkadzają sobie. A niedaleko kozłówki kolejne wyczekiwane prapremiery u mnie - delosperma nubijska i szarotka alpejska zakwitną niebawem. Właściwie delosperma już dziś zakwitła ale jak robiłem zdjęcia, to zamknęła kwiatuszek :?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku, muszę koniecznie kupić tego przetacznika, bo bardzo mi się podoba :) Delospermy są piękne, nie skusiłam się jeszcze, bo nie wiem, jak z zimowaniem w naszych warunkach. Jak Twoja zniosła zimę?
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Jacku !
Astilboides niebawem wyprze Cię z ogrodu , ha ha !
Czyściec - calaminta ? - to rodzaj zioła ?
Piękne fiolety pokazujesz Jacku !
Irysy , przetacznik, kozłówka są super.
Pozdrawiam Cię .

;:107
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku , jeżeli to nie będzie kłopot z tą skalnicą , to ja chętnie maleńką poproszę :oops:
Dziękuję ;:196
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Cię Pelagio :!: Niech wypiera :lol: - bardzo bym chciał, by urósł duży. A dla towarzystwa posadziłem mu jeszcze jedno "maleństwo" - barszcz Mantegazziego. Miałem dwie sadzoneczki ze starego ogrodu, które wreszcie znalazły docelowe miejsce.
Czyściec wielkokwiatowy - stachys grandiflora, chyba mówimy o różnych roślinach, bo ten ziołem nie jest.

Monia68, z delospermą było dziwnie, bo ta w ogrodzie przezimowała bez problemu nieokryta, a drugą sadzonkę zabrałem do zimnego pomieszczenia i ta padła. Więc delospermie nubijskiej zimno nie przeszkadza ale bardziej wilgoć. A ta wrażliwa na zimno to delosperma Coopera, o ile pamiętam.
Przetacznika nie kupuj; już zapisałem, żeby Ci oderwać kawałek, jak się będę do Ciebie wybierał :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cynthia pisze:Jacku , jeżeli to nie będzie kłopot z tą skalnicą , to ja chętnie maleńką poproszę :oops:
Dziękuję ;:196
Cynthio, już sobie zapisałem :)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku, dziękuję za informacje dotyczące delospermy :) Będę musiała o niej pomyśleć, bo warto :)
Dziękuję również za przetacznika, ale chyba szkoda na razie urywać- nie jest chyba jeszcze za bardzo rozrośnięty.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia68 pisze:Jacku, dziękuję za informacje dotyczące delospermy :) Będę musiała o niej pomyśleć, bo warto :)
Dziękuję również za przetacznika, ale chyba szkoda na razie urywać- nie jest chyba jeszcze za bardzo rozrośnięty.
Zobaczę po przekwitnięciu, jaki jest duży. Tak samo delosperma, bo ona widzę rośnie bardzo szybko więc kto wie, czy nie będę jej dzielił.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”