Moja skromna działka Ada.kj cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Krysiu, znowu nam fajnie popadało ;:47 Jak bym wiedział to bym wczoraj nie latał z wężem po ogrodzie :wink: Piwonie przepiękne!
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Krysiu, śliczne masz te piwonie :-) Chyba się do Ciebie uśmiechnę o jakąś w sierpniu jak będziesz coś dzielić ;-)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Aduś, przepiękne piwonie :) Współczuję róż...mam nadzieję, że uda się je uratować.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

ADO ,bajeczne te twoje piwonii .
U moich znów kwiatów brak . :(
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie kochani. Nawet nie zauważyłam, że u mnie tylu gości dzisiaj z rana.We Wrocławiu wreszcie pada deszczyk, który był baaaardzo potrzebny. Nie dowierzałam prognozom i wczoraj całe popołudnie podlewałam roślinki na działce.
Jolu. Piwonie to moje ukochane kwiaty, następne po różach. I starałam się mieć odmiany pachnące.Ja bym Twoje przesadziła w inne miejsce ale to w sierpniu, dać im obornika i posadzić płytko. Muszą mieć stożki wzrostu na wierzchu i wtedy szybko zaczynają kwitnąć. U mnie zdarza się że piwonia kwitnie już w następnym roku po posadzeniu. Mam dużo krzaków piwonii z tym, że większość odmian się powtarza. Muszę trochę dokupić nowych a starych część będę miała do wydania.
Moniu. Różyczka wygląda jednak na zdrową. Wczoraj pąki już były podniesione, więc okazało się, że to była jednak susza korzeniowa. Po odkopaniu części korzeni okazało się że pod nimi ogromne nory, więc dlatego róża zaczęła więdnąć. Tyle gryzoni ile w tym roku mam na działce jeszcze nigdy nie było. Najprawdopodobniej cieplutki obornik i woda powodują, że tak ryją. Najwięcej korytarzy jest tam gdzie dawałam obornik i często podlewam. No ale jak róży nie podlewać. Wyłożyłam wczoraj trutkę, gdzie się tylko dało, ale to nic nie pomaga. Już drugie opakowanie trucizny zużywam a one jak ryły tak ryją.
W sierpniu chętnie się podzielę piwoniami, gdyż mam ich dużo ale w większości to są dwie odmiany. Kępy są duże, więc mam nadzieję, że dla wszystkich chętnych starczy. A ja będę miała miejsce na nowe odmiany. :lol: :lol: :lol: Aniu. Na pewno dostaniesz.
Grzesiu. Również się cieszę, że pada. :lol: :lol: :lol:
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Aduś, cieszę się, że różyczka zdrowa :) Współczuję jednak gryzoni, bo z nimi chyba ciężko walczyć...
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Krysiu, to bardzo się ciesze że z Twoimi piwoniami jest wszystklo ok. :-)

Chyba swoje przesadzę tak jak radzisz, bo nie zakwitły mi w tym roku te posadzone w sierpniu :-(
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

ada.kj pisze:Czytałam Ewuś, ale już Ci chyba nie pamiętam która z dziewczyn podpasowała, czy też to nie to. Jak moje będą zakwitać to będę Cię prosiła w miarę możliwości o identyfikację. :lol: . Ewuś. Tą biało-różową piwonię będę w sierpniu przesadzała. Wtedy jeżeli będziesz miała na nią ochotę będę mogła się podzielić, gdyż mam dwa identyczne dwa krzaczory, jednemu chcę zmienić lokalizację - rośnie za blisko róży.
A wczorajsza podwiędnięta róża dziś ożyła. Napisałam o tym w wątku "co dolega mojej róży".
Tak, dziewczyny dzielnie pomagają, dwoją się i troją :D - niestety jeszcze nie trafiłyśmy na właściwą.

Dzidziusia piwonii chętnie zaadoptuję :lol: . Ja mam taką, na ewentualną wymianę, jeśli jeszcze jej nie masz:

Obrazek

Zaraz biegnę do tamtego wątku zobaczyć jak twoja roża ożyła :wink:
miłego dnia :D
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu. Taką mam i to aż pięć czy sześć krzaków. Będę się częściowo ich pozbywać aby zrobic miejsce dla innych. :lol: :lol: :lol: A komu jak nie Tobie na pewno część tej jasnej się dostanie.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aduś znowu zachwycam się Twoją piwonią, jest bajeczna :shock: :D Kurcze coś ostatnio mnie bierze na białe kwiaty, a wcześniej wcale za takimi nie przepadałam :roll: a od jakiegoś czasu zdecydowanie się w nich zakochuję :D
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś. To tak jak ze mną. Wcale nie zwracałam uwagi na białe kwiaty. Wydawało mi się, że są takie bez wyrazu.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ale sliczna :) zazdroszcze ci takiej, niestety w moim ogródku nie posiadam takiego cuda
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aduś ja identycznie, a teraz najbardziej mój wzrok zaczęły przyciągac, białe, pewnie dlatego, że prawie nic białego nie mam w ogroszie, a czas to zmienic :D Białe kwiaty najpiękniej wyglądają o zmroku, dosłownie aż fosforyzują i wybijają z szarówki otoczenia, a na zdjęciach wyglądają bajecznie :D Muszę koniecznie cyknąc moją tawułe wieczorkiem, bo jakoś wcześniej tego nie zrobiłam :lol:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

A to paskudy! Mnie jeszcze róży nigdy nie podkopały nornice, za to są takie miejsca, gdzie nie da się przejść, żeby nie zapaść się po kostki albo głębiej.
Krysiu, a czy Ty nie dajesz zbyt świeżego obornika? Jeżeli jest dobrze przerobiony, to nie powinien wabić gryzoni :?
Ja mam tylko 3 odmiany piwoni, ale to mi wystarczy :D Zajmują za dużo miejsca i sprawiają mi wciąż kłopoty. Czy Twoim nigdy nie zamierały pączki? ...
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Krysiu , powkładaj do nor karbid. U mnie poskutkowało.
Ja walczę z turkuciami. Do nor będę lała olej.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”