Moje spełnione marzenie tu.ja cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wygląda na to,że będę miała śliczne czerwone lilie. :D
Chyba,że u mnie zakwitną może inaczej?
Bardzo jestem ciekawa jak będzie wyglądał już skończony skalniako-bunkier.
Bardzo proszę o bieżące relacje z budowy.
Przydały by się jeszcze jakieś zdjęcia panoramiczne,z widokiem na altankę po liftingu,sad po cięciach wiosennych,rabatki boczne.
Na zdjęciu z hostami widzę jest miejsce na hostę ode mnie. :D
Czy zdążyłaś dziś wszystko posadzić przed deszczem?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tu.ja- Izo

Bardzo ładne lilie/ moje zmarzly- żadnej w tym rioku miec nie będę :cry: /

Twoi panowie widać, że z sercem podchodzą do zadania.
Podoba mi się pomysł okopania drzew , tylko zastanawiam się czy to nie będzie uszczerbek dla drzew-chodzi mi o pokarm ?
No i ten skalniak na bunkrze- to fajny pomysł :wink:

Ewa
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agness - w Twoim regionie chyba nie jest trudno o kamienie...Ja swoje już 2 lata zbieram, bo kupić - trochę szkoda...
Aga - z przodu będą 2-3 poziomy ( inaczej by wszystko spływało po deszczu - tak twierdzi M ). Góra będzie trochę wydrążona, położona tam folia ( by nie zalewało piwniczki) i rura odwadniająca ( by z kolei nie zalewało roślin). Pożyjemy - zobaczymy. Mam nadzieję, że mój instynkt mnie nie mylił i pomysł się sprawdzi w praktyce.
Aniu - w zasadzie wszystko posadziłam przed deszczem. Oprócz roślin ze szkółki. Są jednak w doniczkach i mogły poczekać. Nawet ich nie zabrałam na działkę, rąk mi brakło :wink: . Ciekawa jestem mocno jak Tobie zakwitną te lilie. Na hosty miejsce zawsze się u mnie znajdzie :wink: Działka nabiera wyglądu. Zdjęcia robię różne. Tylko mam w nich spory bałagan, ale obiecuję wszystko pokazać.
Ogis - moje drzewa owocowe są już dorosłe i mają mocno rozbudowany system korzeniowy. Przez wiele lat radziły sobie bez opieki. Teraz i tak mają ze mną dobrze, więc krzywda im się nie dzieje :) Nawet jak tylko trawa rośnie to też muszą się dzielić "jedzonkiem".
Rozwinęła się pierwsza piwonia. Do południa była jeszcze kulką. Jak zaczęło lać to pożałowałam, że nie ścięłam jej do wazonu - bo nie wiadomo czy przeżyje tę ulewę...
Obrazek Obrazek

Pod papierówką powstała prymulkowa rabatka:
Obrazek

Dzisiaj w końcu M zrobił miejsce na canny:
Obrazek Obrazek

Powstało ostatnio kilka nowych obrzeży, niestety skończył nam się materiał ( chyba znów trzeba ściąć jakieś drzewo :roll: ):
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Twój ogródek zmienia się nie do poznania :shock: :!: Ale mając pomocników, szybciej idzie robota. Świetnie wymyśliłaś z tym bunkrem :!: A co z basenem, bo nie pamiętam , na czym stanęło :?:
Lilia ciekawa. Tak z założenia na balkonie, czy nie zdążyła do gruntu?
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Iza nowe obrzeża na rabatach świetnie się prezentują! I hosty pod drzewem też fajny pomysł....
Raczek pisze:Przydały by się jeszcze jakieś zdjęcia panoramiczne,z widokiem na altankę po liftingu,sad po cięciach wiosennych,rabatki boczne.
O tak!!Ja też chętnie zobaczę.. :lol:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

tu.ja pisze:Agness - w Twoim regionie chyba nie jest trudno o kamienie...Ja swoje już 2 lata zbieram, bo kupić - trochę szkoda...

Izuś już teraz niestety trudno o kamienie, poprzednie lata jeździliśmy po polach i zbieraliśmy, mam nimi obłożone wszystkie rabaty i pojedyńcze roślinki na rabatach, no i oczywiście skalniaki, ale jeszcze sporo mi potrzeba. Lecz już teraz jest z nimi kłopot, są one bardzo chętnie używane w ogrodach, więc jest popyt, a co za tym idzie- interesy- rolnicy zbierają po polach i sprzedają. I już wielki jest problem, żeby coś samemu znaleźć jakieś pojedyncze się trafiają :? Ja chcę kupić, ale jeszcze muszę skombinować transport :roll:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam "nocnych Marków" - Jolę i Jacka!
Jacku - przyznaję, że jak są pomocnicy to wszelkie prace ( szczególnie modernizacyjne ) idą znacznie szybciej. Chociaż z tą pomocą różnie bywa...Lilie miały być do ogrodu. Niestety po posadzeniu do doniczki zostawiłam je w domu zamiast wynieść do piwnicy lub na korytarz i strasznie wystrzeliły w górę. Szybko zawiązały pąki i po Wielkanocy poszły na balkon. Doszłam do wniosku, że przyda mi się kwiatowy akcent na balkonie, bo jeszcze nie poobsadzałam skrzynek :oops: Nad basenem też pracujemy.
Jolu - mówisz i masz ( a Anię zapraszam na wizytę w realu :wink: ):
Obrazek Obrazek Obrazek

Frezje sadzone na przedwiośniu pokazały kwiatuszka. Coś mi się wydaje, że tylko największa cebulka zakwitnie...Chociaż jak pójdą do gruntu to może jeszcze jakaś namyśli się na kwitnienie...
Obrazek

Dzisiaj posadziłam i przesadziłam orliki, bo okazało się, że mam problem gdzie posadzić wiciokrzew...Poza tym malowałam...furtkę i pergole. Po burzy nie licząc kilku połamanych gałązek - strat nie było. W czasie obchodu zauważyłam, że kilka róż ma malutkie pączki, hosty również. Aż mi się wierzyć nie chciało jak zobaczyłam to maleństwo:
Obrazek

Poza tym kwitnie krzewuszka, którą zaczęłam prowadzić na pniu:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Gratuluję frezji. Mi się nie udało :cry:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Izo! Te obrzeża są suuuuper! Rzeczywiście ta mała hosta, aż wzruszajaca, taka pilna;) !
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Izuniu. Podglądam stale Twój ogród. Dopiero widać jak bardzo na korzyść się zmienił. Zazdroszczę starych drzew. U mnie jest tylko jedna czereśnia. Reszta to młodziaki. Dopiero stare drzewa nadają charakter ogrodowi. Obrzeża rewelacyjne. Ładnie wykończają rabatki. Bardzo mi się podoba u Ciebie.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzyśku - dzięki! Gratulacje przyjęte. Mam nadzieję, że jak cebule podrosną w gruncie to w przyszłym roku więcej zakwitnie.
Aga, Ada - miło mi, że obrzeża Wam się podobają. W zasadzie są darmowe. Pomysł podpatrzyłam na forum, wykonawstwo jest M, a paliki są ze ściętych naszych drzew.
Może to się wyda śmieszne, ale dla rosnącej brzozy i dębu kupiłam strasznie zapuszczoną i "wybetonowaną" działkę.
Jeszcze jeden ogólny widok działki - tym razem widziana z parku przez płot:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Oprócz irysów syberyjskich kwitnie kilka innych - oczywiście wszystkie są NN :oops:
Obrazek Obrazek Obrazek

W gazonie w tym roku zamiast begoni będą koleusy - własnego siewu:
Obrazek
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Iza - napatrzyć się nie mogę... Pięknie masz. Ale najbardziej zaskakuje różnica w czasie wegetacji...
Ciekawe, jak wyjdzie skalniak, zapowiada się fajny efekt końcowy!
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iza

Mnie też się podaba Wasza działeczka.
Te obrzeża sa super, że też ja nie widziałam wcześniej- że ścięte drzewo można tak wykorzystać :oops: :lol:

Ewa
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

I pomyśleć,że tyle się u Ciebie zmieniło od ostatniego spotkania i Twoich opowieści o początkach ogrodu.Brawo :!: :!: :!: Jak bym chciała mieć takich pomocników jak Ty...jAK TAM SŁONY POMIDOR :?: Rośnie :?:
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Łał :shock: Iza dzięki za zdjęcia...Takie lubię....Patrzę i patrzę i powiem, że strasznie mi się podoba :!: Fajnie wszystko rozplanowałaś...Widać ile pracy musiałaś włożyć, aby doprowadzić ją do takiego stanu...Irysy dwukolorowe piękne.....Bunkier i basen chyba masz gdzieś koło altanki???
PIszesz, że krzewuszkę zaczynasz prowadzić na pniu. Czyli jak to zrobić????
ada.kj pisze:Zazdroszczę starych drzew. U mnie jest tylko jedna czereśnia. Reszta to młodziaki. Dopiero stare drzewa nadają charakter ogrodowi. .
To prawda...Ja też zazdraszczam, bo mam tylko jabłonkę i aronię, a reszta to młodziutkie...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”