Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu widzę że u Ciebie wiosna na całego :shock: :!:
pogratulować tylko tych pięknych korzonków i błyszczących listków :wink:
a miniaturka przedłużająca pęd "w nieskończoność" jest niesamowita :shock:
Widać że jest im wszystkim u Ciebie dobrze 8)
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Dusiu wszystkie są ładne,zależy jak na nie patrzysz.Nie spotkalam się jeszcze z brzydkim kwiatem,ale ze smierdzącym tak!
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Grażyna ale się uśmiałam ;:112 ;:112 ;:112
No całe szczęście że takiego śmierdziucha nie posiadam,wystarczy mi jak się nawącham smrodków od mojej sąsiadki to mi wystarczy ;:112 ;:112 ;:112 ;:113
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Grażyna Widera pisze:Dusiu wszystkie są ładne,zależy jak na nie patrzysz.Nie spotkalam się jeszcze z brzydkim kwiatem,ale ze smierdzącym tak!
każdemu się podoba co innego. ja na przykład lubię storczyki wielkokwiatowe, a ktoś inny woli takie maleńkie, które ledwo widać. dużo storczyków mi się podoba, ale są też takie, które mi się nie podobają. nie lubię też Phal. peloric, zwłaszcza tych, co mają 3 warżki i 3 płatki.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, oj dzieje się u Ciebie :D wiosna robi swoje i oby tak dalej :P Jakoś nie mogę się zebrać do zrobienia zdjęć, ale postaram się ... :oops:
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Aniu, ale się dzieje :)

Hybrydy hybrydami, ale prawda jest taka, że mają wdzięczne kwiaty, miło nam kwitną, kolorami rozweselają dni.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

agata0806 pisze:Grażyna ale się uśmiałam ;:112 ;:112 ;:112
No całe szczęście że takiego śmierdziucha nie posiadam,wystarczy mi jak się nawącham smrodków od mojej sąsiadki to mi wystarczy ;:112 ;:112 ;:112 ;:113
Posiadasz, posiadasz....Poczekaj az zakwitnie Ci Promenea ;:112

Anusska wiosna u Ciebie, ze hej :) Slicznie.
Mnie rowniez podoba sie pomysl z prostowaniem roslinki za pomoca gumeczki, extra :wink:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Moni to ona śmierdzi?? O ja pitole ;:112 ;:112 ;:112
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Jolusiu, jakie rarytaski :roll: Przy Twoich storczykach to chwasty na polu :lol:
Grażko, dziękuję bardzo :P Ja ostatnio do marketów w ogóle nie jeżdżę - teraz "pociągają" mnie już tylko botaniki :wink:
Volcowitch, ja tam wolę nie ryzykować - w końcu taka mutacja to też jakaś ciekawostka na parapecie :wink: A drugiego do pionu podniosłam za pomocą gumki, bo strasznie opadał po przesadzeniu. Nie wiem, czy to ma związek, ale wypuszcza korzenie do dołu... :? Chyba, że go do sphagnum ciagnie :lol:
Agatko, no szkoda :( A tak jako ciekawostkę powiem, że phal. appendiculata, phal. gibbosa, phal. lobbii i phal. parishii należą razem do sekcji Parishianae, więc mają podobne wymagania uprawowe :lol: A tutaj możesz zobaczyć to maleństwo :wink: : KLIK. Prawda, że słodkie? :lol: Tylko, że ogrooomnie drogie... :( Na wystawie kosztowało 139zł, niekwitnące :(
Halinko, brawo dla Ciebie ;:215 Pierwszy krok do stania się szczęśliwą posiadaczką spełniony - teraz trzeba go tylko kupić, bo jak napisałaś "jeszcze go nie posiadasz" ;:191
Dusiu, dla mnie na przykład jest on ładny, a nawet bardzo :) Zresztą, tak jak napisałaś, każdy ma inny gust i inne storczyki mu się podobają :wink: Ja akurat ostatnio gustuję w "dorosłych maluchach" :P
Jeanne, serdecznie dziękuję :wink: Z miniaturki mogę powiedzieć, że jestem dumna ;:128 Chyba jakoś prezenty zawsze rosną lepiej i ładniej, niż te własnoręcznie zakupione ;:165
Grazynko, oj, ciekawa jestem, co to za kwiatek był... :lol: No bo chyba nie storczyk? ;:186
Mambo, no wiosna też ma jakąś zasługę w tych inwestycjach :lol: Chociaż niedługo juz lato... :roll: A na zdjęcia czekam z niecierpliwością ;:225
Mała Mi, masz rację - w końcu to od hybryd każdy z nas zaczynał ;:228 I właśnie je mamy najdłużej w kolekcjach i to one cieszą oczy długim kwitnieniem :wink:
Moni, dziękuję :D Co do pomysłu, to zawsze gumeczka lepsza niż nitka - nie "wcina" się tak w liście ;:198

_________________________________________________________________________________________________________________

A teraz dalsza część, już takie większe perełki w mojej (no powiedzmy :wink: ) kolekcji storczyków :D

1. Phalaenopsis parishii - ostatnio zrzucił jeden, najstaszy listek i zostały mu tylko dwa :( Jak dowiedziałam się od Madzik, która też ma to maleństwo :) stało się to na skutek odwodnienia. No ale to już nie z mojej winy, bo takiego go kupiłam na wystawie :P A teraz krótka sesja otwierającego się pączka i poszczególne etapy jego rozwoju (przepraszam za jakość zdjęć, ale takie maleństwo trudno uchwycić moim aparatem :oops: ):

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

2. Teraz moje własne przedszkole ;:128 Są w nim 4 sadzonki phal. hieroglyphica i Sedirea japonica. Na początku były (jak na poniższym zdjęciu) wstawione do plastykowego pojemnika z pokrywką lekko uchyloną (do zdjęcia ją zdjęłam). Posadzone w podłożu z drobnej kory, malutkich kawałeczków perlitu i gąbki. Stały tak sobie na odwróconych podstawkach, umieszoczych na keramzycie zalanym wodą, by miały wysoką wilgotność, jak się okazuje za wysoką. Spryskałam ich podłoże raz - i przez około tydzień nie wysychało, mimo codziennego wietrzenia roślinek :( Wszystko wyglądało tak:

Obrazek Obrazek Obrazek

W zwiąku z tym pojawiła się inna możliwość: postawienie storczyków na samej pokrywce i (jeszcze tego nie zrobiłam) przesadzenie ich do sphagnum. Pokrywka z boku ma wyższe boki, więc nie spadną. Wilgotność też miałyby wysoką, bo w całym mieszkaniu jest taka. Właśnie co do tego problemu mam pytanie: lepiej im będzie w pojemniku w obecnym podłożu czy na pokrywce w sphagnum ;:88

Obrazek

3. Phalaenopsis floresensis, którego dostałam w niedzielę od Rafaela (Dzięki Ci wielkie :wink: Jest w dobrym stanie, listki ma ładniutkie :)

Obrazek

4. Phalaenopsis pulchra, moje spełnione marzenie ;:226 Mam nadzieję, ze będzie jej u mnie dobrze, bo jak na razie korzonki są super :lol: I ona też od Rafaela :wink:

Obrazek Obrazek

5. Masdevallia hybryda - dwa byłe kwiatki zwiędły. Ale na moje szczęście rośnie jeszcze jeden pączek, jak na razie dziwnie wygląda i na wzór węża zrzucił skórę :lol: A poza tym dwie pseudobulwy (nie wiem, czy w Masdevallii też się to tak nazywa :roll: ), chyba moje własne :mrgreen:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Anusska pisze:2.Obrazek Obrazek Obrazek
To moje rozwiązanie.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=59

A niedługo pokaże też kilka jak wyglądają dziś
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Ja bym je wszystkie w sphagnum wsadzila jak kolega pokazuje, rosna najlepiej i bardzo szybko. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Oj szybko szybko. Obiecane fotki tak na szybko bo się śpiesze jak cholera tfu....

http://picasaweb.google.com/volcowitch/ ... LiuwbLL6AE#
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Anusska, pięknie się prezentują nowości i pięknie rosną :D Maluszki też bym chyba wsadziła do sphagnum :roll:
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Anusska jeden ładniejszy od drugiego ;:111 ;:111 ;:111
Nie wiem czy wiesz ale Phal.pulchra wymaga przechłodzenia żeby zakwitł,taką informację otrzymałam od Ani Fryś,ja również posiadam takiego i to nawet dwa hehe..To jeszcze młodziaki ale w przyszłym roku powinny zakwitnąć :lol:
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Anusska wlasnie potraktowalam gumeczka MM wedlug Twojego pomyslu :wink: Maluszki suuuper ;:31 Powodzenia zycze :)

Agatko, moze az tak nie smierdzi ale jednak nie pachnie :lol:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”