Dracena - choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2009, o 17:37

Post »

ooo! a myślałem że ją zabardzo podlewam:) dzięki za odpowiedź :D zacznę ją częściej zraszać
macmadzis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2009, o 20:25

Post »

Witam
Ja też mam duże problemy z Draceną.
Rośnie we właściwej ziemi, jest podlewana, nie jest na przeciągu, a zaczęła parę miesięcy wyglądać coraz gorzej.
Oto kilka zdjęć.
ObrazekObrazek

Czy rzeczywiście zraszanie liści rozwiąże ten problem ??
Bardzo proszę o zalecenia, bo po co roślina ma się męczyć....

Pozdrawiam
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Możliwe że za mała doniczka (przerośnięta bryła korzeniowa), poparzenia słoneczne, za mała wilgotność powietrza, chloroza lub przenawożenie azotowe. Opisz wszystko dokładnie jakie ma warunki, jak z podlewaniem, nawożeniem, przesadzaniem, jaka ziemia, gdzie stoi. :wink:
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2009, o 17:37

Post »

Czarodziej_ pisze:A nie ma czasami zasolonej ziemi i przerośniętej bryły korzeniowej? :wink:
|
widzę własnie na ziemi białe kryształki, być moze to sól ? jak tak to przesadzić roślinę?
skąd ona się wzięła ? co robię nie tak ?
macmadzis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2009, o 20:25

Post »

Opisuję warunki jak najdokładniej umiem:
Kwiat cztery lata w moim posiadaniu. Pierwszy rok piękny ciemnozielony: stanowisko lekko nasłonecznione, wschodnie okno, ziemia typowa do dracen, drenaż, przesadzony po kupieniu. Bardzo silnie zaczął rosnąć.
Trzy lata temu postawiłam go przy drzwiach balkonowych od wschodnio-południowej strony - do godz 11 w miarę ostre słonce, na pewno pewne przeciągi od otwierania drzwi. Zaczęły się problemy (usychanie liści i plamy).
Teraz w lutym przesadzony do dużej doniczki ze specjalną ziemią, zmiana lokalizacji na stronę zachodnią, nie jest bezpośrednio narażony na słońce, nie ma przeciągu.
Podlewany zawsze raz na 4 dni, może na 5-6 czasami. Nie zwilżany nigdy. Nawożony w tamtym roku pałeczkami do roślin zielonych(dwie na 3 miesiące), a wcześniej takim nawozem organicznym wiosenno letnim i jesienno-zimowym (jedna nakrętka na litr wody i raz na jakiś czas).
Właściwie to wszystko co można o nim powiedzieć.
Pozdrawiam
x-C-j
---

Post »

adamek_17 poczytaj o zasoleniu tutaj i tutaj, jeśli bryła korzeniowa jest przerośnięta należało by ją przesadzić i przez najbliższy miesiąc podlewać (niezależnie czy przesadzisz czy nie) wodą destylowaną. :wink:

macmadzis poprzycinaj schnące liście do zdrowej tkanki, podlewanie jak przeschnie powierzchnia ziemi na głębokość palca, doraźnie na wilgotną ziemię wlej 300 ml. czystego biohumusu bez rozrabiania go z wodą (nawóz organiczny wyprodukowany przy współudziale dżdżownic kalifornijskich), przy kolejnym podlewaniu daj jej już nawóz płynny dla palm zgodnie z instrukcją z opakowania, zraszanie codziennie rano (ważne by nie zraszać jak na roślinę świeci słońce). Wskazane by było by doniczkę z podstawkiem ustawić na większej podstawce wypełnionej stale mokrym keramzytem. :wink:
princeska25
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lip 2009, o 14:44

Dracena suche końcówki

Post »

Pomóżcie moja dracena ma suche końcówki dbam o nią podlewam róznymi nawozami, zraszam, przesadziłam do wiekszej doniczki z ziemia uniwersalna. widze ze nowa łodyga jest malutka a juz uschniete ma koncówki liście jakies dziurawe sie robia i zaschniete. o co chodzi nie ma zadnych robali. POMÓZCIE bo nie chce zeby mój kwiatek umarł Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Dziura na środku liścia to uszkodzenie mechaniczne, końcówki liści schną z dwóch powodów, masz za suche powietrze w domu w miejscu gdzie stoi dracena i ma nieprawidłowa ziemię, powinna mieć typową dla dracen z drenażem na dnie doniczki, jeśli przesadzałaś ją nie dalej jak dwa miesiące temu to wysadź ją z doniczki i daj jej prawidłową ziemię, rozumiem że ta doniczka ma odpływ wody w dnie? :wink:
princeska25
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak doniczka ma odpływ wody w dnie, kupiłam ziemie uniwersalną poniewz przesadzałam wiele kwiatów w domu, przesadziłam miesiac temu, wiec kupie nowa ziemie. Dziekuje za odpowiedz...

Czarodziej_ pisze:Dziura na środku liścia to uszkodzenie mechaniczne, końcówki liści schną z dwóch powodów, masz za suche powietrze w domu w miejscu gdzie stoi dracena i ma nieprawidłowa ziemię, powinna mieć typową dla dracen z drenażem na dnie doniczki, jeśli przesadzałaś ją nie dalej jak dwa miesiące temu to wysadź ją z doniczki i daj jej prawidłową ziemię, rozumiem że ta doniczka ma odpływ wody w dnie? :wink:
princeska25
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

jeszcze jedno pytanko, mam w domu bardzo twardą wodę, wiem bo czjniki elekryczne po pół roku siadają i wszystko inne, czy podlewanie twardą wodą szkodzi kwiatom jeżeli tak co co moze sie stać
Pozdrawiam

Czarodziej_ pisze:Dziura na środku liścia to uszkodzenie mechaniczne, końcówki liści schną z dwóch powodów, masz za suche powietrze w domu w miejscu gdzie stoi dracena i ma nieprawidłowa ziemię, powinna mieć typową dla dracen z drenażem na dnie doniczki, jeśli przesadzałaś ją nie dalej jak dwa miesiące temu to wysadź ją z doniczki i daj jej prawidłową ziemię, rozumiem że ta doniczka ma odpływ wody w dnie? :wink:
gostek125
50p
50p
Od: 22 lut 2009, o 16:27

Post »

OCZYWIŚCIE, że twarda woda szkodzi roślinom. Moja rada - jeśli masz mozliwość, to podlewaj kwiaty wyłącznie deszczówką. Nawet jeśli mieszkasz w Zagłębiu Ruhry to lepsza deszczówka niż twarda kranówa. Jeśli nie masz deszczówki, podlewaj wodą destylowaną i dodaj nawóz w płynie Planta albo inny. Destylowana najtańsza w marketach, za 5 l pojemnik 4 zł niecałe.
x-C-j
---

Post »

Nie koniecznie destylowaną można przegotowaną i odstaną w temp. pokojowej przez 12h. :wink:
Agniesia28
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 sie 2008, o 10:34

Znowu choruje mi dracena

Post »

Witam Was serdecznie, już raz zachorowała mi dracena i zgodnie z Waszymi wskazówkami wymieniłam ziemię. Wszystko wróciło do normy, dracena rosła przepięknie. I znowu lato, znowu temperatury powyżej 30 stopni i znowu choruje mi dracena.
Co robić? Wymienić ziemię? Nawilżać?
Dziękuję za wszelkie rady. Wyczytuję wszystkie posty o dracenach, ale nie umiem znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Dziękuję! Obrazek Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Według mnie ma nieodpowiednia ziemię, zbyt torfiastą, zatrzymującą wilgoć i stąd grzyby pleśniowe na powierzchni.Draceny to rośliny sucholubne, podeschnięte końcówki i brzegi liści świadczą o zalaniu korzeni. Trzeba wymienić ziemię i domieszać do nowej sporo piasku i zrobić dobry drenaż na dnie, tylko nie wiem czy nie jest już za późno :?
Agniesia28
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 sie 2008, o 10:34

Post »

Dziękuję Ci serdecznie, spróbuję zatem wymienić ziemię, może się uda uratować roślinkę :(

I przepraszam za zamieszczenie posta w nieodpowiednim dziale, teraz się spostzregłam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”