Dracena - choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie
Witam
Ja też mam duże problemy z Draceną.
Rośnie we właściwej ziemi, jest podlewana, nie jest na przeciągu, a zaczęła parę miesięcy wyglądać coraz gorzej.
Oto kilka zdjęć.

Czy rzeczywiście zraszanie liści rozwiąże ten problem ??
Bardzo proszę o zalecenia, bo po co roślina ma się męczyć....
Pozdrawiam
Ja też mam duże problemy z Draceną.
Rośnie we właściwej ziemi, jest podlewana, nie jest na przeciągu, a zaczęła parę miesięcy wyglądać coraz gorzej.
Oto kilka zdjęć.

Czy rzeczywiście zraszanie liści rozwiąże ten problem ??
Bardzo proszę o zalecenia, bo po co roślina ma się męczyć....
Pozdrawiam
Opisuję warunki jak najdokładniej umiem:
Kwiat cztery lata w moim posiadaniu. Pierwszy rok piękny ciemnozielony: stanowisko lekko nasłonecznione, wschodnie okno, ziemia typowa do dracen, drenaż, przesadzony po kupieniu. Bardzo silnie zaczął rosnąć.
Trzy lata temu postawiłam go przy drzwiach balkonowych od wschodnio-południowej strony - do godz 11 w miarę ostre słonce, na pewno pewne przeciągi od otwierania drzwi. Zaczęły się problemy (usychanie liści i plamy).
Teraz w lutym przesadzony do dużej doniczki ze specjalną ziemią, zmiana lokalizacji na stronę zachodnią, nie jest bezpośrednio narażony na słońce, nie ma przeciągu.
Podlewany zawsze raz na 4 dni, może na 5-6 czasami. Nie zwilżany nigdy. Nawożony w tamtym roku pałeczkami do roślin zielonych(dwie na 3 miesiące), a wcześniej takim nawozem organicznym wiosenno letnim i jesienno-zimowym (jedna nakrętka na litr wody i raz na jakiś czas).
Właściwie to wszystko co można o nim powiedzieć.
Pozdrawiam
Kwiat cztery lata w moim posiadaniu. Pierwszy rok piękny ciemnozielony: stanowisko lekko nasłonecznione, wschodnie okno, ziemia typowa do dracen, drenaż, przesadzony po kupieniu. Bardzo silnie zaczął rosnąć.
Trzy lata temu postawiłam go przy drzwiach balkonowych od wschodnio-południowej strony - do godz 11 w miarę ostre słonce, na pewno pewne przeciągi od otwierania drzwi. Zaczęły się problemy (usychanie liści i plamy).
Teraz w lutym przesadzony do dużej doniczki ze specjalną ziemią, zmiana lokalizacji na stronę zachodnią, nie jest bezpośrednio narażony na słońce, nie ma przeciągu.
Podlewany zawsze raz na 4 dni, może na 5-6 czasami. Nie zwilżany nigdy. Nawożony w tamtym roku pałeczkami do roślin zielonych(dwie na 3 miesiące), a wcześniej takim nawozem organicznym wiosenno letnim i jesienno-zimowym (jedna nakrętka na litr wody i raz na jakiś czas).
Właściwie to wszystko co można o nim powiedzieć.
Pozdrawiam
adamek_17 poczytaj o zasoleniu tutaj i tutaj, jeśli bryła korzeniowa jest przerośnięta należało by ją przesadzić i przez najbliższy miesiąc podlewać (niezależnie czy przesadzisz czy nie) wodą destylowaną.
macmadzis poprzycinaj schnące liście do zdrowej tkanki, podlewanie jak przeschnie powierzchnia ziemi na głębokość palca, doraźnie na wilgotną ziemię wlej 300 ml. czystego biohumusu bez rozrabiania go z wodą (nawóz organiczny wyprodukowany przy współudziale dżdżownic kalifornijskich), przy kolejnym podlewaniu daj jej już nawóz płynny dla palm zgodnie z instrukcją z opakowania, zraszanie codziennie rano (ważne by nie zraszać jak na roślinę świeci słońce). Wskazane by było by doniczkę z podstawkiem ustawić na większej podstawce wypełnionej stale mokrym keramzytem.

macmadzis poprzycinaj schnące liście do zdrowej tkanki, podlewanie jak przeschnie powierzchnia ziemi na głębokość palca, doraźnie na wilgotną ziemię wlej 300 ml. czystego biohumusu bez rozrabiania go z wodą (nawóz organiczny wyprodukowany przy współudziale dżdżownic kalifornijskich), przy kolejnym podlewaniu daj jej już nawóz płynny dla palm zgodnie z instrukcją z opakowania, zraszanie codziennie rano (ważne by nie zraszać jak na roślinę świeci słońce). Wskazane by było by doniczkę z podstawkiem ustawić na większej podstawce wypełnionej stale mokrym keramzytem.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lip 2009, o 14:44
Dracena suche końcówki
Pomóżcie moja dracena ma suche końcówki dbam o nią podlewam róznymi nawozami, zraszam, przesadziłam do wiekszej doniczki z ziemia uniwersalna. widze ze nowa łodyga jest malutka a juz uschniete ma koncówki liście jakies dziurawe sie robia i zaschniete. o co chodzi nie ma zadnych robali. POMÓZCIE bo nie chce zeby mój kwiatek umarł

Dziura na środku liścia to uszkodzenie mechaniczne, końcówki liści schną z dwóch powodów, masz za suche powietrze w domu w miejscu gdzie stoi dracena i ma nieprawidłowa ziemię, powinna mieć typową dla dracen z drenażem na dnie doniczki, jeśli przesadzałaś ją nie dalej jak dwa miesiące temu to wysadź ją z doniczki i daj jej prawidłową ziemię, rozumiem że ta doniczka ma odpływ wody w dnie? 

-
- 0p - Nowonarodzony
Tak doniczka ma odpływ wody w dnie, kupiłam ziemie uniwersalną poniewz przesadzałam wiele kwiatów w domu, przesadziłam miesiac temu, wiec kupie nowa ziemie. Dziekuje za odpowiedz...
Czarodziej_ pisze:Dziura na środku liścia to uszkodzenie mechaniczne, końcówki liści schną z dwóch powodów, masz za suche powietrze w domu w miejscu gdzie stoi dracena i ma nieprawidłowa ziemię, powinna mieć typową dla dracen z drenażem na dnie doniczki, jeśli przesadzałaś ją nie dalej jak dwa miesiące temu to wysadź ją z doniczki i daj jej prawidłową ziemię, rozumiem że ta doniczka ma odpływ wody w dnie?
-
- 0p - Nowonarodzony
jeszcze jedno pytanko, mam w domu bardzo twardą wodę, wiem bo czjniki elekryczne po pół roku siadają i wszystko inne, czy podlewanie twardą wodą szkodzi kwiatom jeżeli tak co co moze sie stać
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Czarodziej_ pisze:Dziura na środku liścia to uszkodzenie mechaniczne, końcówki liści schną z dwóch powodów, masz za suche powietrze w domu w miejscu gdzie stoi dracena i ma nieprawidłowa ziemię, powinna mieć typową dla dracen z drenażem na dnie doniczki, jeśli przesadzałaś ją nie dalej jak dwa miesiące temu to wysadź ją z doniczki i daj jej prawidłową ziemię, rozumiem że ta doniczka ma odpływ wody w dnie?
OCZYWIŚCIE, że twarda woda szkodzi roślinom. Moja rada - jeśli masz mozliwość, to podlewaj kwiaty wyłącznie deszczówką. Nawet jeśli mieszkasz w Zagłębiu Ruhry to lepsza deszczówka niż twarda kranówa. Jeśli nie masz deszczówki, podlewaj wodą destylowaną i dodaj nawóz w płynie Planta albo inny. Destylowana najtańsza w marketach, za 5 l pojemnik 4 zł niecałe.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2008, o 10:34
Znowu choruje mi dracena
Witam Was serdecznie, już raz zachorowała mi dracena i zgodnie z Waszymi wskazówkami wymieniłam ziemię. Wszystko wróciło do normy, dracena rosła przepięknie. I znowu lato, znowu temperatury powyżej 30 stopni i znowu choruje mi dracena.
Co robić? Wymienić ziemię? Nawilżać?
Dziękuję za wszelkie rady. Wyczytuję wszystkie posty o dracenach, ale nie umiem znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Dziękuję!

Co robić? Wymienić ziemię? Nawilżać?
Dziękuję za wszelkie rady. Wyczytuję wszystkie posty o dracenach, ale nie umiem znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Dziękuję!

Według mnie ma nieodpowiednia ziemię, zbyt torfiastą, zatrzymującą wilgoć i stąd grzyby pleśniowe na powierzchni.Draceny to rośliny sucholubne, podeschnięte końcówki i brzegi liści świadczą o zalaniu korzeni. Trzeba wymienić ziemię i domieszać do nowej sporo piasku i zrobić dobry drenaż na dnie, tylko nie wiem czy nie jest już za późno 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2008, o 10:34