Miejsce na ziemi -Ave cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ave Eve :D .........po kolekcji tulipanów[bajka!] wpadłam w Twoje pomidory.........KWITNACE :shock: .....Ewuś pomidory nie sa ładne 8) i nie muszą.....bo chodzi wyłacznie o ich owoce :D .....i jakie wilki oberwałas? :shock: wilki grasują dopiero w czerwcu :o :lol: ............azalie po chinskim wynalazku zakwitły jak trzeba ale smoka UJEŁA MIOTŁA! :D superrrr czy to zarnowiec? czy janowiec?........b. mi się podoba! bardzo :D

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Ewusiu czy to na końcu to żarnowiec? jeśli tak to koniecznie zamawiam sobie u Ciebie kawałeczek, bo mam od korzom żółtego i przydałoby mu się takie bajeczne towarzystwo! Z pomidorów z pewnością coś będzie, a co to jest ta tajemnicza Asashi?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Krzysiu - bazylia też jest - właśnie wczoraj posadzona - trzech rodzajów - zwykła, czerwona i cytrynowa , ta ostatnia super smakuje z rybką z grilla :D :D

Smoku w mini - mietła z żarnowca (a może to szczodrzeniec ?) w dwóch rodzajach. jeden krzak ciemno bordowy, drugi o ton jaśniejszy z zółtym językiem :) Wydawało mi sie, że żarnowce trochę kapryśne i wrażliwe na mrozy. Jak były młodsze okręcałam włókniną. W tym roku "poszłam na żywioł" i nie dostały "okrywki", mimo ostrej zimy, przemarzła tylko jedna gałązka, którą wiosną wycięłam.
Ano miałam fotki (pokazałam w innym wątku, o pomidorach) na których znad liści na głównej łodydze wychodziły kolejne liście. Orzeczono, że to wilki i kazano wyłamać, co też uczyniłam... :?

Moniko, nie ma problemu - tylko dowiedz się kiedy i jak oddzielić dla Ciebie kawałek :) bo ja tego jeszcze nie robiłam, czy to trzeba ukorzenić, czy jakoś inaczej dzielić ?
A Asahi polecała Hania jako "ostatnią deskę ratunku" dla schorowanych i zabiedzonych roślinek, po przejściach. Kupuje się w ogrodniczych w podobnych opakowaniach jak ochrony dla roślin lub preparaty na szkodniki. Do rozcieńczania z wodą. Ja kupiłam w castoramie...
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ave eva sorki że z małej litery ale laptop nie mój i ni hu hu nie mogę dojść jak tu stworzyć dużą literę :oops: .
Olśnienie - udało mi się :lol:
Od 3 dni siedzę w Olsztynie i jestem babusią na cały etat.Jak maleńtaś śpi buszuję po Waszych ogrodach.
Dzielnie walczysz tomatowo. Ja posadzę po niedzieli jak wrócę.Posadziłam przed wyjażdem 5 krzaczków pomarańczowych mam nadzieję ze dają sobie radę.
Jak tam mają się świecznice. Moje rosną pięknie.
Wracając do pomidorów Pani prof z ART w Olsztynie przed laty podpowiedziała mi sposób aby nie chorowały.Podlewać ciepłą wodą nagrzaną w beczce , do której wrzucamy wszystko to co obrywamy z krzaków pomidorów a więc liście, wilki. Skutkuje!
Żarnowieć przepiękny!!!
Pozdrowienia Kaśka
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

babi52 pisze:[...]Wracając do pomidorów Pani prof z ART w Olsztynie przed laty podpowiedziała mi sposób aby nie chorowały.Podlewać ciepłą wodą nagrzaną w beczce , do której wrzucamy wszystko to co obrywamy z krzaków pomidorów a więc liście, wilki. Skutkuje![...]
No no, ciekawe...
Spróbujemy - opowiemy :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, to ja pierwszą część realizuję od początku - tzn. podlewam wodą z takiej wielkiej kadzi, którą postawiłam przy pomidorkach :) To teraz zrealizuje II-gą część - będę tam wrzucała wszystko co tomatowe...

Gratuluję Babi, babe czyli babciowania na całym etacie :D :D :D i rozpieszczaj ile się da (a właściwie na ile pozwolą ;)) :lol: :lol:

Świecznice żyją, te zielone zadomawiają się z pewną nieśmiałością, za to czerwona - poczuła blusa i buja w góre aż miło :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ave pisze:Kasiu, to ja pierwszą część realizuję od początku - tzn. podlewam wodą z takiej wielkiej kadzi, którą postawiłam przy pomidorkach :) To teraz zrealizuje II-gą część - będę tam wrzucała wszystko co tomatowe...

Gratuluję Babi, babe czyli babciowania na całym etacie :D :D :D i rozpieszczaj ile się da (a właściwie na ile pozwolą ;)) :lol: :lol:

Świecznice żyją, te zielone zadomawiają się z pewną nieśmiałością, za to czerwona - poczuła blusa i buja w góre aż miło :)
a lierkami sie nie przejmuj, najważniejsze, że piszesz... :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Zrobiło się u Ciebie rododendronowo i ...pomidorowo :) A przy okazji zobaczyłam trawnik - chyba już doszedł do siebie po wiosennych zabiegach - zieloniutki jest i bujny !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko , trawnik doszedł do siebie we ... fragmentach :lol: :lol:
Niektóre miejsca trzeba kosić co tydzień, bo tak trawka szaleje, a niektóre miejsca jeszcze się regenerują - ale tak to jest, kiedy pierwszy raz od wielu lat funduje się trawnikowi "piling i lifting" wertykulatorem :lol: :lol:
W tym roku nie mam co do trawnika wymagań - niech powoli dochodzi do oczekiwanego stanu.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuś przykro mi bardzo, że Twoje pomidorki podmarzły, ale może ruszą dzięki pryskadełku z asahim Azalie i rododendrony piękne, dzięki nim majowe ogrody zamieniają sie w kolorową bajkę :D Ja też mam wielka ochotę uraczyć swoje roślinki tym preparatem, niestety u mnie jest nieosiągalny, ale znalazłam na allegro. Teraz zamówiłam sobie szczepionkę mikoryzową do róż i kwasolubów- jestem bardzo ciekawa efektów :roll: A jak na razie ( dopóki nie kupię)efekty z asahi będę obserwować u Ciebie :D
Wspaniale prezentuje się skalniaczek, śliczne roślinki na nim rosną, a kępa goździka bajeczna :D
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuś miło było pospacerować po Twoim ogrodzie i co rusz napotykałam na coś pięknego ;:109

Żarnowiec masz śliczny ja kiedyś spotkałam w lesie...wtedy jeszcze nie wiedziałam że to on :?
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Żarnowiec ślicznie zakwitł , no i najważniejsze że azalie żyją i jeszcze kwitną i to w moich kolorkach rozrosną się :D - chociaż widziałam w ogrodniczym taki duży okaz pięknie kwitnący ale jakiś taki patykowaty może to takie gatunki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Ave pisze:Ewelinko , trawnik doszedł do siebie we ... fragmentach :lol: :lol:
Niektóre miejsca trzeba kosić co tydzień, bo tak trawka szaleje, a niektóre miejsca jeszcze się regenerują - ale tak to jest, kiedy pierwszy raz od wielu lat funduje się trawnikowi "piling i lifting" wertykulatorem :lol: :lol:
W tym roku nie mam co do trawnika wymagań - niech powoli dochodzi do oczekiwanego stanu.
Nic się nie martw, u mnie było podobnie , ale teraz jest już ok.Kilka łysych miejsc dosiewałam. Trawa potrzebuje jednak trochę czasu, aby się " wyrównać" .
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam , witam Słoneczka :)

Beatko, moje też takie troche patykowate - i nawet zastanawiam sie, czy by ich nie obciąć krócej, żeby się niżej zagęściły... :?

Joluś, a wiesz, że i dla mnie niespodzianką było zobaczenie żarnowca "w naturze", ale on był żółty i jak zobaczyłam w szkółce te kolorowe, to od razu kupiłam :)

Agnieszko - a ja będę podglądać u Ciebie jak sprawia się mikoryza :)
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuś ja nie wiem jaki kolor spotkałam w lesie bo to była jesień :roll: ale zaciekawił mnie ten krzew bo pełno miał nasion podobne były do łubinu i na forum dowiedziałam się że to żarnowiec :shock: żałowałam że nie wzięłam nasion :? ale teraz sobie tak myślę kiedy on by mi wyrósł z tych nasionek hi hi jak spotkam to sobie kupię żółtego i w takim ślicznym kolorze jak Ty masz Ewuś ;:109 miłego dzionka życzę ;:168
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”