Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No śliczne kwiatuszki.I Lueddemanniana i Liodoro czują się u ciebie dobrze jeżeli postanowiły dalej kwitnąć.
Gratuluję.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Dziękuję Wszystkim za komplementy dla mojego cuda ! Dodam tylko, że pączek uformował się tuż po zmianie podłoża. Oczywiście poczekałam, aż wcześniejsze kwiaty opadną.

Volcovitch to, że Liodoro jest w formie peloric, to czysty przypadek. Tak nie miało być. Zakupiłam go podczas wystawy w Dreźnie i miała być to jego zwykła forma. Pamiętam, że nie dawno ponoć był wysyp takich roślin w Biedronce (za malutkie pieniądze, w porównaniu do ceny, za jaką kupiłam swojego).

Madziu, no jak to, wiesz bardzo dobrze, że z nad Phal. lueddemanniana zagląda do zdjęcia Phal. mariae :D . Też koniecznie musiał się do niego wepchać :wink: .
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Lana pisze:Volcovitch to, że Liodoro jest w formie peloric, to czysty przypadek. Tak nie miało być. Zakupiłam go podczas wystawy w Dreźnie i miała być to jego zwykła forma. Pamiętam, że nie dawno ponoć był wysyp takich roślin w Biedronce (za malutkie pieniądze, w porównaniu do ceny, za jaką kupiłam swojego).
Że się tak wyrażę, cholernie boski jest w formie peloric. Zazdroszczę Ci jego posiadania. Fajnie by było mieć takiego i jeszcze mini mark peloric lub chociaż mini mark Sunsplash
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozumien, że wiele osób pasjonuje się formą peloric. Dla mnie była to niezbyt miła niespodzianka. Osobiście wolę najzwyklejszą, niezmutowana formę :wink: .
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Ja też wolę zwykłe niż peloric. Czasem peloric ma złożone tak płatki jak ręce się sklada do modlitwy i nie widać praktycznie warżki, ale ten botanik w formie peloric to jak biały kruk ;]
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lana pisze:Dusiu ile będzie się roślina aklimatyzować, dokładnie ci nie powiem. Czytałam o okresach nawet dwuletnich, różnie to bywa. U mnie roślinki aklimatyzują się plus - minus 2 miesiące.

Z pewnością wiesz, że botanikom absolutnie nie obcina się pędów, bo właśnie na nich powtarzają kwitnienie. Mój egzemplarz został zakupiony właśnie z takim golutkim pędem, na którym mogłam już policzyć, ile miał wcześniej kwiatuszków. Po jakimś czasie można zaobserwować, jak na końcu pędu zaczyna powiększać się zalążek pączka i mój właśnie tak zakwitł :D .

Nie mogłam się powstrzymać, ale ponownie otworzył się kwituszek na Phal. lueddemanniana (właśnie w sposób wyżej opisany, na pędzie, który wcześniej przekwitł). Zatem chcę go wam pokazać, bo wcześniejsze zdjęcia były z końca kwitnienia, zaraz po zakupie. Ten dojrzał właśnie u mnie i jestem z niego ogromnie dumna ;:226 .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Matko jakie CUDO
Też mam takiego ale nie wiem czy zakwitnie akurat takimi kwiatami.. :lol:
Gratuluję kwitnienia z całego serca ;:63
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga skoro jest taki sam, to dlaczego nie miałby mieć takich samych kwiatów. Nim się obejrzysz, to będzesz mieć takie same kwiatuchy :D . Tego serdecznie ci życzę ;:97
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Lana bo są dwa różne kwiatki u Phal. lueddemanniana,węższe i takie jak masz Ty o szerokich płatkach..Ten drugi mi się bardziej podoba :lol:
Dziękuję,mam nadzieję że będą takie jak Twoje.. ;:79
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Lana pisze:Dusiu ile będzie się roślina aklimatyzować, dokładnie ci nie powiem. Czytałam o okresach nawet dwuletnich, różnie to bywa. U mnie roślinki aklimatyzują się plus - minus 2 miesiące.

Z pewnością wiesz, że botanikom absolutnie nie obcina się pędów, bo właśnie na nich powtarzają kwitnienie. Mój egzemplarz został zakupiony właśnie z takim golutkim pędem, na którym mogłam już policzyć, ile miał wcześniej kwiatuszków. Po jakimś czasie można zaobserwować, jak na końcu pędu zaczyna powiększać się zalążek pączka i mój właśnie tak zakwitł :D .

Nie mogłam się powstrzymać, ale ponownie otworzył się kwituszek na Phal. lueddemanniana (właśnie w sposób wyżej opisany, na pędzie, który wcześniej przekwitł). Zatem chcę go wam pokazać, bo wcześniejsze zdjęcia były z końca kwitnienia, zaraz po zakupie. Ten dojrzał właśnie u mnie i jestem z niego ogromnie dumna ;:226 .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
masz LUEDDEMANIANĘ!!! ale ci zazdroszczę... co ja bym dała za takiego... to moje największe marzenie... skąd go wzięłaś? ja też chcę taki... a nigdzie nie ma. mam niby jedną słabiutką sadzonkę bez korzonków, ale ona się nie liczy, bo i tak wkrótce padnie i nigdy nie zakwitnie. lueddemaniana to chyba najpiękniejszy Phalaenopsis... bardzo mi się podoba i chciałabym takiego mieć.

co do amboinensis, zostawiłam jej pędy, ale nie wiem, czy się przedłuży.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia pochodzenie moich ostatnich nabytków zostało opisane pare stron wcześniej. Są tam też zdjęcia rośliny zaraz po zakupie i można obejrzeć sobie różnicę z końca kwitnienia, a teraz z początku :D .
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Lana, powalasz mnie tymi widokami, siedzę przed monitorem i nie mogę się napatrzeć, ja dopiero kupiłam pierwszego botanika phal.mariae, teraz czekam żeby się zaklimatyzował jak zobaczę że on sobie radzi to się skusze na inne. Piękne masz widoki tylko pozazdrościć.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Lano, przyłączam się do zachwytów nad phal. lueddemanniana, jestem nim zachwycona :shock: Jest na mojej liście chciejstw. Muszę też pochwalić phal. mariae, pięknie kwitnie :P Sama ostatnio stałam się jego posiadaczką i czekam na kwitnienie :roll:
Awatar użytkownika
fibius
200p
200p
Od: 19 lut 2008, o 00:37
Kontakt:

Post »

byłoby mu lepiej gdyby był posadzony w tym koszu a nie w doniczce a doniczka w koszu :P
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fibius, jakoś jeszcze nie narzeka, a na dodatek produkuje takie piekne kwiaty :wink: . Muszę dodać, że to co widać, to tylko jeden pęd, a jest ich w sumie 3 :D . Teraz już wiem, że kwitnąć będą 2, a co z ostatnim, to się jeszcze okaże :D .

Renatko, Mambo, żeby was jeszcze bardziej zachęcić (chociaż nie wiem, czy to jest jeszcze możliwe :lol: ), to powiem, że Phal. lueddemanniana i Phal. mariae są storczykami pachnącymi :P . Przynajmniej moje :wink: .
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Cudo ;:226 Wcześniej mi się tak nie podobał, ale gdy go zobaczyłam na zdjęciu, to normalnie... ;:111
Ależ ja Ci go zazdroszczę :oops: Ale nie w tym złym sensie :wink:
Mam nadzieję, że trafię kiedyś na takiego, to od razu go kupię, bez chwili wahania ;:183
Jeszcze raz powiem, po prostu CUDO!!! :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”